Licni istorijat racunara i interneta

ekvador7

Obećava
Poruka
91
Pronasao sam sada neke CD-ove sa filmovima i poluretardirano sam se pitao otkud to, zasto si kupovao CD imao si torente i Netflix...

2000 - prvi ozbiljan racunar ako ne racunam komodore, secam se da je kostao 1000 necega, mislim maraka, uglavnom raspali polovni pentium 1, i bio je bar 3 moje tadasnje plate, stric mi je pomogao kod te kupovine
internet je bio dial up, kupujes minute, a jos je bio valjda 56kb , da, nije se isplatilo skidati film , zakupis 10 sati i ne secam se cene ali nije bilo ni jeftino, a svakako osim brzine i veza je pucala, verovatno bi trebalo par dana za jedan film od 700 mb, neisplativo

2004- prvi laptop, ne secam se marke niti icega, ali secam se da je bolelo jako, vidi se privrzenost moja prema laptopovima, zamenio taj pentium 1 i dodao "bas dosta"
-internet i dalje diap up

2006- zamenio taj laptop za polovni pentium 4, ali nevoljno, tada su browseri poceli da divljaju, "trazili" su stalno jace racunare, nije teorija zavere videlo se jako da te prosto teraju da kupujes novije , laptop je kocio nije mogao ni browser normalno da se ucita. Ali zanimljivo je taj laptop mi je kupio neki takozvani vidovnjak, odnosno rekao mi je da mu laptop treba da pokrece samo jedan program, nesto u vezi posla .
Te 2006 pocinju ljudi da zakupljuju internet od Telekoma i da po selima uvode wireless, komsija je poceo taj posao, stavio kod sebe ogromnu antenu i poceo je brzi internet. Ono sto je bio problem on je naplacivao po satu isto, a desavalo mi se da upalim racunar i preko noci mi nakrcka neke lazne minute. Komsija kaze da je virus, ali bez obzira secam se da sam nevoljno prekinuo taj prvi brzi internet, bilo zbog virusa ili ne, ali prosto za jednu noc mi je "pola plate" "nakrckao"
2009
kupujem ozbiljan laptop, Paviljon, dual core ako se secam i njega sam koristio aktivno 7 godina, a on je posle koriscen i u firmi jos bar 4 godine, znaci 11 godina je koriscen ukupno
drugi komsija uvodi isto wireless ali flat i to za 100e mesecno, uzimam to, i zbog sebe i posla . Nisam mogao uvesti wireless samostalno, gadjao sam jedan predajnik ali u dolini sam, i tu postoji zanimljiva stvar, da bi uhvatio signal, stavio sam osuseno celo drvo na terasu i nakacio antenu na vrh, kada je vetar nemam interneta

2016 kupujem sadasnji laptop i9 procesor, i dalje ga koristim , a tada, vec nekoliko godina koristim adsl koji je uveden kod mene da li 2010 ili 2011

Vidi se "ljubav" prema laptopovima, a sto se tice filmova i CD-ova, do 2010 sam kupovao znaci filmove i programe, odnosno i zbog mesta stanovanja i skupog interneta nije bilo mogucnosti druge.

2016 kupujem sadasnji laptop i9 procesor, i dalje ga koristim
Malo si se zabrojao i9, prethodno poznata kao X serija, pochinje da se zove i9 od 2019, chisto sumnjam da to mozhe u laptop...
nternet je bio dial up, kupujes minute, a jos je bio valjda 56kb
To teshko da je ko mogao da ostvari na nashim raspalim telefonskim centralama, jedino ako si bio prikachen na digitalnu, shto
je bila retkost. Brizina je bila 33.6kbps max.
zakupis 10 sati i ne secam se cene ali nije bilo ni jeftino, a svakako osim brzine i veza je pucala, verovatno bi trebalo par dana za jedan film od 700 mb, neisplativo
Kojih crnih par dana, tolko ti je trebalo sa 256kb, broadband internetom, kad je doshao :P
Internet je koshtao ko djavo na tom dial up-u, jer uz to shto si platjao internet, ishao je i veliki rachun za telefon.
Surfovanje je bilo teshko, jedino icq si mogao i tako neki chat. Skidanje nechega je bilo mislena imenica,
pa su oni ulichni prodavci tada bili josh u poslu..

Развој, развој....
Ја сам први рачунар купио давне 1983 у Минхену, Sinclair ZX, отуда и мој ник. Тада чудо технике а данас су многе јефтине играчке из кине далеко јаче.
После тога иде Комодор па Атари па прелазим на windows.Први лап топ купујем у Канади 2001, беше IBM. Више се не сећам конфигурације и модела сем да је био тежак као туч и дебео неколико сантиметара.
Технологија је тако брзо напредовала да данас најслабији паметни телефон оставља иза себе све те рачунаре и конфигурације пре 20-так година.
По питању интернета, сви смо почели са Dial Up. Ја сам га користио до неке 1996 или 1997, када сам преко друга у телекому избоксовао ISDN прикључак који ми је омогућио тада брзину од преко 100kbps. Онда одлазим за Канаду и тамо сасвим друга прича. Тамо сам се задржао кратко, непуне три године и назад за Београд и тамо је у међувремену кренуо ADSL. Користим га пар година и одлазим за Русију, где сам и данас. Овде је интернет невероватно јефтин а почетна брзина код провајдера је 100/100mbps.Ниже од тога нема.
Да, овде су брзине upload и download 1/1 па овде од доласка користим облак за чување битних података. Облак ми стоји на рачунару као диск:
Hvataj.PNG

Скидање филмова ми је одавно бесмислено поред неких пар стотина канала на ТВ-у међу којима је гомила филмских.
Једноставно, све се променило невероватно брзо у последњих 50 година а даље се тај развој још више убрзава.
Мислим да ће брзине после 5G потпуно обесмислити постојање било каквих кућних инсталација и да ће хард диск нестати из употребе. Свако ће имати моменталан приступ неком свом облаку путем чипа у телу. Све ће бити строго под контролом, велики брат ће нас потпуно контролисати. Новца неће бити, све ће ићи кроз контролисани систем очитавања лица, отиска прста, одраза ока, чипа у вама....
Срећом, ја тада нећу бити међу живима.

noću je jedan poziv bio jedan impuls
i preko dana od 15 do 17h
Znash kako, tu neshto nije bilo mogutjnosti da se zadrzhish vishe od sat vremena... koristio se fiksni, nije bilo toliko mobilnih...
Skidao se mail i usenet offline, tj prikachish se skines mail i usenet grupe, pa offline pishesh odgovore :P
Na Unix-u i dalje postoje ti offline chitachi, mada ne znam chemu to sluzhi, kada sada svi imaju flat internet :

Znash kako, tu neshto nije bilo mogutjnosti da se zadrzhish vishe od sat vremena... koristio se fiksni, nije bilo toliko mobilnih...
Skidao se mail i usenet offline, tj prikachish se skines mail i usenet grupe, pa offline pishesh odgovore :P
Na Unix-u i dalje postoje ti offline chitachi, mada ne znam chemu to sluzhi, kada sada svi imaju flat internet :
takoe, outlook express i slična sranja
ja sam od 2000 imao ISDN, 128kbps čistih
to je ličilo na avion

Malo si se zabrojao i9, prethodno poznata kao X serija, pochinje da se zove i9 od 2019, chisto sumnjam da to mozhe u laptop..
Da, i7
A sto se tice protoka, da, i osim brzine, nisi mogao ostaviti da radi, em se prekidalo i jos je bilo skupo .
Ali meni licno je zanimljivo sto u poslednjih 14 godina samo 2 laptopa, a taj drugi jos koristim i ne planiram menjanje znaci on ce ove godine zameniti po dugovecnosti ovaj prvi, mada je kako sam naveo i taj prvi iako ne kod mene, ali aktivno radio kao office kompjuter 11 godina. Ne mogu napraviti poredjenje sa onim prvim laptopom jer je bio polovan i ko zna koliko star, ali deluje da recimo od 2010 ili ranije browseri ne opterecuju toliko procesor i memoriju kao na pocetku deluje da nije tako rapidan proces ili su sve jaci racunari pa je dugovecnost realna .

Trebala je debela veza u poshti za ISDN, ne znam kako je bilo. No 128kb je sigurno osetno bilo bolje za surfovanje
i online aktivnosti...
Наравно да је требала. Ја имао среће, мој друг и комшија главни баџа баш у мојој централи на Вождовцу и, већ сам написао, ваљда 1997 добијам ISDN а онда и идентификацију позива?! Како је то тада било моћно. Да, идентификација је радила само за бројеве на дигиталним централама. Тада су многи још били на аналогним централама.
Брзина се у односу на dial up увећала минимум три пута што је био космички искорак.

Развој, развој....
Ја сам први рачунар купио давне 1983 у Минхену, Sinclair ZX, отуда и мој ник. Тада чудо технике а данас су многе јефтине играчке из кине далеко јаче.
После тога иде Комодор па Атари па прелазим на windows.Први лап топ купујем у Канади 2001, беше IBM. Више се не сећам конфигурације и модела сем да је био тежак као туч и дебео неколико сантиметара.
Технологија је тако брзо напредовала да данас најслабији паметни телефон оставља иза себе све те рачунаре и конфигурације пре 20-так година.
По питању интернета, сви смо почели са Dial Up. Ја сам га користио до неке 1996 или 1997, када сам преко друга у телекому избоксовао ISDN прикључак који ми је омогућио тада брзину од преко 100kbps. Онда одлазим за Канаду и тамо сасвим друга прича. Тамо сам се задржао кратко, непуне три године и назад за Београд и тамо је у међувремену кренуо ADSL. Користим га пар година и одлазим за Русију, где сам и данас. Овде је интернет невероватно јефтин а почетна брзина код провајдера је 100/100mbps.Ниже од тога нема.
Да, овде су брзине upload и download 1/1 па овде од доласка користим облак за чување битних података. Облак ми стоји на рачунару као диск:
Pogledajte prilog 1300789
Скидање филмова ми је одавно бесмислено поред неких пар стотина канала на ТВ-у међу којима је гомила филмских.
Једноставно, све се променило невероватно брзо у последњих 50 година а даље се тај развој још више убрзава.
Мислим да ће брзине после 5G потпуно обесмислити постојање било каквих кућних инсталација и да ће хард диск нестати из употребе. Свако ће имати моменталан приступ неком свом облаку путем чипа у телу. Све ће бити строго под контролом, велики брат ће нас потпуно контролисати. Новца неће бити, све ће ићи кроз контролисани систем очитавања лица, отиска прста, одраза ока, чипа у вама....
Срећом, ја тада нећу бити међу живима.
Shto koristish te zastarele file sisteme, predji na ReFs, Windows konachno to ima, kaska za Unixima jedno 20 godina...

meni je ISDN odradio lik iz pošte koji je bio telefondžija
dolazio je po potrebi da sredi neki kvar u zgradi
daklem znao sam ga površno, pa to ne računam u vezu
Од 2000-те није више био проблем за ISDN. Једини услов је био да ли централа и линија испуњавају услове за ISDN прикључак.

A sto se tice tih CD-ova i filmova, sa setom sam se prisecao VHS-a i iznajmljivanja, ali bar kod mene ta mehanika i kvalitet se ustvari i nije promenio, ok drugi su mediji, nemas vhs player i kasete imas kompjuter i CD, ali kvalitet je bio ocajan, ista mehanika iznajmljujes CD, nisam kupovao DVD, ja sam osetio kvalitet tek sa blu ray-om tek, ali ako poredim sa VHS-om i playerom cela mehanika kvalitet filmova je prakticno isti kao 1990, a kod mene do 2009

A sto se tice tih CD-ova i filmova, sa setom sam se prisecao VHS-a i iznajmljivanja, ali bar kod mene ta mehanika i kvalitet se ustvari i nije promenio, ok drugi su mediji, nemas vhs player i kasete imas kompjuter i CD, ali kvalitet je bio ocajan, ista mehanika iznajmljujes CD, nisam kupovao DVD, ja sam osetio kvalitet tek sa blu ray-om tek, ali ako poredim sa VHS-om i playerom cela mehanika kvalitet filmova je prakticno isti kao 1990, a kod mene do 2009
VHS su 80e, krsh kvalitet, betamax je bio bolji, a tek video 2000, no nije bilo toliko rekordera tih, pa ni kaseta… a presnimavati sa VHS kvaliteta je bilo
pointless...

Back