Licemerje?

ih, nije to nista...Vragana ne vjeruje ni u kiselo/bazicno mantranje koje veze sa zivotom nema...
s druge strane, Vragana ne bi npr konjetinu pojela ni za zivu glavu
ne zato sto joj je konj familija pa je emotivna
vec zato sto zna cim sve konje koji dospijevaju u nase klanice filuju tijekom zivota...

ono sto Vraganu zanima je slijedece - sinoc sam procesljala gomilu sajtova pocev od sajta nhsa
i iscitala njihove savjete vezane za vegansku i vegetarijansku ishranu djece
kazu, strucni, ljudi u prinicipu moze, al morate suplementirati ovo ono...pa ide lista suplemenata...
i moze, al dijete mora pojest toliko i toliko nekih namirnica koje vecina djece nece pojest ni pod razno
ni u punoj manjoj, a kamoli u tolikoj kolicini...ako ne, onda opet...suplementiranje
preparatima raznih b vitamina, zeljezom, kalcijem,..ima jos, nisam popamtila, al mogu naci...pominju se recimo zitarice, preradjene i suplementirane kao dobar izbor dorucka (????) ili suplemetirano mlijeko npr od soje (koja je ujedno i vecinski gmo, al ok...recimo da pazarite organic i te fore...gdje ima)
e, sad istovremeno traju debate oko toga koliko je suplementiranje, generalno, stvarno korisno
tj da li opce radi...i ako radi, u kojoj mjeri radi...mozes recimo naci podatke da ne radi dovoljno dobro u odnosu na unos
tih isti tvari preko hrane....
elem, meni opce ne zvuci ko dobra ideja da dijete kljukam suplemntima i brojim mu zalogaje bez potrebe
a tebi?

inace, po meni to da li ces jest kvalitetno i raznovrsno opce nema veze s izborom dijete

Браво Врагић!:lol:
Управо је у томе поента. ;)

Веганство захтева толико разноврсну биљну исхрану да би човек морао да живи истовремено на свим континентима и забитима да би уносуо све амино киселине које су организму нужне.

Сложићемо се сви, пошто машина за телепорт још није направљена, то је немогуће.

Зато, буди веган и кљукај се суплементима или запати анорексију и којекакве болештине приде.

Организам није мистерија. Зна се колико нам дневно треба масти, угљених хидрата и протеина. Отприлике, свега ~33%, мало више протеина од осталог ал' да не цепидлачимо процентима.
Значи, они су најважнији.
Јер се у њима налазе и есенцијалне амино-киселине, а те есенцијалне не постоје у свим биљкама . Зато се месо препоручује у исхрани.

Нема ту филозофије.

Фреја је управу за роштиљ, сухомеснато и сл., али пошто је урађена студија (у склопу канцерогенезе, а мени је то из стручног аспекта блиско и битно), смемо да га једемо једном месечно без последица. :lol: За више од тога, исхоод ће условити генетика. ;)

Genetika je uvek i svuda najbitnija stvar. Posle toga, najbitnija stvar za kancer je kolicina stresa, nema te nezdrave hrane koja moze da nadhebe stres. Hrana moze da bude tek negde na nekom trecem mestu. Dobro, i onaj ko pusi i pije unosi vise otrova od bilo koga ko se nezdravo hrani.

nemoj da izvlacim
ja ne citam nista izmedju redova vec volim i citam i tumacim samo konkretno
ako umes objasni, jednostavnost je poenta
ako ne...
sta sad?

...Nema potrebe za komplikovanjem, mistifikacijom i citanjem izmedju redova...Procitaj jednostavno ponovo moj komentar i stav po ovom pitanju koji sam jasno, nadam se, napisala...Sustina je u umerenosti i balansu, uz osluskivanje signala koje nam organizam salje (u fizioloskom i mentalnom smislu), ne u krajnostima, bile one neuredan zivot ili opsesivna briga o ishrani i zdravlju...Kraj je svakako isti, a ekstremi nikada nisu dobro resenje...

...Nema potrebe za komplikovanjem, mistifikacijom i citanjem izmedju redova...Procitaj jednostavno ponovo moj komentar i stav po ovom pitanju koji sam jasno, nadam se, napisala...Sustina je u umerenosti i balansu, uz osluskivanje signala koje nam organizam salje (u fizioloskom i mentalnom smislu), ne u krajnostima, bile one neuredan zivot ili opsesivna briga o ishrani i zdravlju...Kraj je svakako isti, a ekstremi nikada nisu dobro resenje...

tvoja puruka je jasna
ja ne kapiram zasto ne kazes konkretno
kapiram
ali refi i odg na moje konkretno

tvoja puruka je jasna
ja ne kapiram zasto ne kazes konkretno
kapiram
ali refi i odg na moje konkretno

...Oprosti, ali napisala sam veoma konkretno ono sto mislim...Nisi razumela poentu poslednje recenice, odnosno projektovala si vlastito tumacenje, a od mene trazis da ga potvrdim, sto ne mogu, jer nisi u pravu...Jer je poenta u svemu prethodno recenom u prvobitnom komentaru i upravo ponovljenom u post-u koji prethodi ovom, a sa zajednickim imeniteljima - balans, umerenost i sluh za potrebe vlastitog organizma...Ukoliko se i dalje ne razumemo, zao mi je...

- - - - - - - - - -

a štas ti mislila kako da potre samoprezir izazvan lastovanjem za suljom nego da te zatrpa brdom kvaziintelektualnih rečeničnih marifetluka :lol:

...Cao, Kotany...:lol:

Ne bas. Na svetu postoji mnogo vedzi ljudi koji svoj nacin ishrane drze uz sebe i za sebe. Upravo ovo sto je Mensch kazao, puno nas je postalo to sto jeste usled neke muke koja se ne reklamira javno.

Meni licno padne mrak na oci kada cujem brbljanje ljudi koji se znanjem pohvaliti ne mogu. Da reagujem, mrzi me. Sta kazati ovima kao sto je Adriana Lima a da shvati zasto neko kaze, kako kaze, zasto je to vazno, koliko u replici sme da zadje a da ne udari u tanku zicu coveka koji govori. U sekundi odustanem jer moras da biras i sta kome govoris, realno.

Cinjenica je, to ponavaljam sto puta, da je meso usled obrade kancerogeno. Prijateljski kazem, ljudi ne jedite rostilj, ljudi ne jedite dimljeno, ne jedite suhomesnato. Nije vam pametno. Posledice se ne vide danas, sutra vec za deceniju, dve. Tupavi ce se uhvatiti stare - vedzi agresivno protiv mesa. Ne, vedzi je protiv nacina pripreme mesa isto kao sto sam protiv secera (Adrianina glupost - "rastu celije"), ne, ne rastu vec secer koriste maligne celije, secer je njihova energija usled koje bujaju. Isto vazi za gljivice, kvasac recimo...on nije dobar za organizam kao sto soda bikarbona jeste. Ne kiselite telo bespotrebno, postoji teorija da se te teske bolesti razvijaju upravo kao posledica toga.

Kancerogene celije se stvaraju u svakom organizmu, potpuno zdravom s vremena na vreme ako je imunitet jak, on ih prevazilazi. Tu su antioksidanti kao sredstvo borbe protiv slobodnih radikala, tu pomazu konkretno i vrlo direktno kupusari, brokoli, karfiol, kupus, jos bolje blansirano, jos bolje bio, jos bolje iskoristiti vodu u kojoj se povrce blansiralo. Tu je dobar cimet, tu je dobar med, tu su dobre zitarice sa opnom, presna cvekla, kostice koje sadrze antikancer vitamin B16. Mogla bih pisati do prekosutra zasto je dobro ili lose jesti odredjenu vrstu hrane na odredjen nacin. Naucnici u UK pokusavaju da sintetisu lek koji ce se bazirati upravo na brokoliju...nema dvojbe da je farmaceutska mantra agresivna jer razmisli samo, u US jedan ciklus hemo kosta 25000 dolara. Potrebna su najmanje tri. Koji je to novac...sa druge strane, koji novac okrece Mek, oko 10 milijardi godisnje. Gde su druge transnacionalne kompanije brze hrane, grickalica, slatkisa...
Kome se direktno ne isplati zdrava hrana? Dva i dva su obicno 4 a ne 10.

Sta je ovde smejurija. Smesno je sto vedzi sa teme ne shvata sam da meso moze ali ne mora da bude stetno. Vragana ne shvata da meso itekako moze da bude stetno. Adriana...bez komentara...

Potrebno je imati sve informacije pa odluciti, zdravo ili ne, bez mesa ili sa, nemamo svi iste potrebe...ali apriori odbti nesto jer je "sekta" je suludo...

Ovo je forum i svako ima pravo da kaze sta misli pa i ti. Znaci - celije BUJAJU a ne RASTU :lol:

Ti ces nekom da drzis lekcije i lepis etikete a lamentiras o ljudima na forumu kao poslednji nolifer

Da li je licemerno boriti se za prava zivotinja.. biti vegetarijanac ..drugima popovati ako nose bunde i slicno a u isto vreme nositi koznu jaknu, kozne cipele, kozne tasne?

po cemu je recimo malo slatko telence manje vredno od lisice i nositi jaknu od teleceg boksa je sasvim primereno ali obuci bundu od lisice nije.

Kada bi nestalo licemerja nestalo bi i ljudskog roda nesto kao nirvana:rumenko:

Back