Licemerje?

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
129.686
Da li je licemerno boriti se za prava zivotinja.. biti vegetarijanac ..drugima popovati ako nose bunde i slicno a u isto vreme nositi koznu jaknu, kozne cipele, kozne tasne?

po cemu je recimo malo slatko telence manje vredno od lisice i nositi jaknu od teleceg boksa je sasvim primereno ali obuci bundu od lisice nije.

Da li je licemerno boriti se za prava zivotinja.. biti vegetarijanac ..drugima popovati ako nose bunde i slicno a u isto vreme nositi koznu jaknu, kozne cipele, kozne tasne?
Naravno da je licemerno. Problem je u nedoslednosti, kao i u tome što su određenom broju osoba borba za prava životinja i vegetarijanstvo čisto pomodarstvo.

Ali, ne rade to samo žene. :z;:

hoce hoce da valja :kez:

sto ne bi malo i ozbiljno pricali..da li je i ovo jedan vid diskriminacije? (da se nakacim na moju prethodnu temu)
da na zenama nema ozbiljne price? :lol:

Jeste.
Mene je svojevremeno strašno izbacila iz takta cela ona situacija kad su Japanci beše ubijali neke delfine, ili tako neke voljene životinje pa se digla cela frka i net je bio pun komentara kako bi na Japance trebalo opet baciti atomsku bombu.
Uglavnom znam da je većina mojih FB prijatelja dizala dževu oko toga iako znam da svi redom krkaju mesine i nose kožu pa me je baš silno kopkalo šta je to sad odjednom frka na šta su mi oni odgovorili ' Da pa ali delfini su pametne životinje a svinje se gaje'.
A svinje valjda ne valjaju pošto nisu slatke .
Ebiga svinje, ko vam kriv što niste lepe i pametne pa zaslužujete da umrete.

Dobro, ako je po nošenju kožnih stvari - ja sam licemer.:mrgreen:
Nosim kožne jakne, kožnu obuću, kožne tašne, kožne rukavice. Ali ne od bilo koje vrste kože (npr ne od aligatora).
Pravo krzno - ne.

Evo odgovora sa jedne stare, koljačke teme sa ovog pdf:
Ovo je XXI vek, u kome je tehnologija izrade veštačkih materijala toliko uznapredovala da nema potrebe za nošenjem životinjskih leševa zarad toga da bismo se ogrejali. Estetika je druga stvar, i tu svakom prema savesti i ukusu. Mislim da je bunda holivudski kliše o famme fatale ženstvenosti. Nekom se to sviđa, meni ne.
Elem - ne padam u nesvest i očaj kada vidim ženu u bundi. Poštujem pravo na različitost.

Jedna je stvar jakna od teleće kože, druga bunda od polarne lisice. Tele se koristi u ljudskoj ishrani (ma šta ja mislila o tome - to je fakat), a lisica ne. Lisica, vidra, hermelin, kao i mnoge druge vrste životinja ubijaju se ISKLJUČIVO zbog kože i krzna - i to ne samo da bi se ljudi ogrnuli, već i da bi ukrasili kuću prostirkama koje tako elegantno i mondenski izgledaju ispred kamina u kome pucketa vatra. Ne treba smetnuti s uma da su mnoge životinjske vrste skoro ili sasvim istrebljene zbog toga što se neko setio da bi njihove šare ili raskoš boja bili hit u nastupajućoj modnoj sezoni.

itd.itd.

U mom gradu trenutno vlada ogromno licemjerje po pitanju pasa lutalica.Ogroman ih je broj,ne smijes na ulicu jer napadaju u coporima .Zastitari zivotinja organizuju nekakve proteste protiv eutanazije pasa,sa sve gospodjama u bundama.Krive djecu koju psi napadnu,jer su,boze moj,psi najbolji covjekovi prijatelji i djeca su ih izazvala.Ja volim kozu,krzno,meso, mogla bih da budem vegetarijanac jedino ako bi mi to doktor preporucio .
Za mene je zivotinja zivotinja,cak mi je vaznija svinja i krava od tamo nekog lijepog delfina.
Mislim da ako vec neko zeli da zastiti zivotinje to treba da se odnosi na sve,a ne na neke oko ugodne vrste.Kakva je razlika izmedju kamile i delfina?Meni licno ni jedno ne donosi ni korist ni radost,osim sto je mozda ljepse vidjeti delfina.
Najcesce sumnjam u iskren motiv tih ljudi koji tako jako staju u odbranu zivotinja,u vecini slucajeva motiv je novac.(govorim o situaciji u Sarajevu)
Nositi bundu a boriti se za zivotinje je pravi dokaz nedosljednosti i ne razumijevanja onog za sta se zalazes.

po cemu je recimo malo slatko telence manje vredno od lisice i nositi jaknu od teleceg boksa je sasvim primereno ali obuci bundu od lisice nije.

Licemerje je boriti se za pravo zivotinja a ravnodusno prolaziti pored gladne djece, svjet je surov ali svaka vrsta se prvo pobrine za svoje, jedino mi unistavamo jedni druge a kao zao nam je zivotinja, nije nego.

Tele se koristi u ljudskoj ishrani (ma šta ja mislila o tome - to je fakat), a lisica ne. Lisica, vidra, hermelin, kao i mnoge druge vrste životinja ubijaju se ISKLJUČIVO zbog kože i krzna - i to ne samo da bi se ljudi ogrnuli, već i da bi ukrasili kuću prostirkama koje tako elegantno i mondenski izgledaju ispred kamina u kome pucketa vatra. .

znaci da rezimiramo..

u redu je nesto gajiti za ljudsku ishranu i kad je to vec namenjeno tome u redu je i koristiti svaki delic njega..a opet sa druge strane neke zivotinje jer su slatke ili nisu u primarnom krugu ishrane su nedodirljive?

znaci ubiti zivotinju radi jela je u redu a ubiti radi odela nije?

- - - - - - - - - -

Licemerje je boriti se za pravo zivotinja a ravnodusno prolaziti pored gladne djece, svjet je surov ali svaka vrsta se prvo pobrine za svoje, jedino mi unistavamo jedni druge a kao zao nam je zivotinja, nije nego.

mislim da je ovo jedan jako lep i poucan komentar.

- - - - - - - - - -

Nositi bundu a boriti se za zivotinje je pravi dokaz nedosljednosti i ne razumijevanja onog za sta se zalazes.

ovo se desilo cuvenoj BB kad je isla da se bori za prava zivotinja na pocetku svoje "humanitarne" karijere.. tad se ispalila samo tako..

Ja taj problem nemam ja sam mesozder :mrgreen: A nosim i bundu :smeker:

Salu na stranu, to sam se i ja uvek pitala. Mada vegeterijanstvo mi je ok iz zdravstvenih razloga. Ja sam recimo bez problema probala konjsko meso iako imam konja. Tako da mi jeste to malo ljigavo kada ne nose bundu od lisice jer je pravo krzno, ali zato im je u redu da nose kozne cipele.

Tako da mi jeste to malo ljigavo kada ne nose bundu od lisice jer je pravo krzno, ali zato im je u redu da nose kozne cipele.

ovde se slazem sa tobom.. ovo sta je borka rekla.. postujem kao njeno misljenje ali iskreno meni to sve deluje vise kao pravdanje samom sebi iili drugima zbog nedoslednosti u stavu..
zivotinjica je zivotinjica..zivo bice a prema svakom zivom bicu se treba odnositi na isti nacin ako vec zastupas takav stav bez obzira da li je to bice gajeno za ishranu ili ne.

sto nas dovodi do drugog pitanja..da li neko moze za sebe da smatra da se bori za prava zivotinja ako jede te zivotinje..da li bi svi aktivisti trebali da budu vegetarijanci..da li time sto jedu zivotnje prave kompromise koji su protiv njihovih ubedjenja i da li ih onda i to svrstava u licemere..
kako tumacite stav...meni je bitno da napunim stomak i u redu je ubiti zivotinju zbog toga ali meni nije bitno da imam pravu bundu i zato nije u redu ubiti zivotinju....da li je ovo sebican stav jer znamo da i za hranu kao i za odecu postoje alternative

Zaštitarstvo se ne zasniva na ljubavi prema određenoj životinjskoj vrsti, već na razumevanju prirode, pa i na razumevanju prirode čoveka.
Možemo da pričamo o inteligentnim, slatkim malim gudama, ali je fakat da se koriste u ljudskoj ishrani.
Jeste, ako se životinja ubija radi jela (ne iz zabave, sadizma ili drugih "nekonvencionalnih" potreba), onda je to prihvatljivo.
Ako se ubija isključivo da bi se odrala i njeno krzno/koža iskoristilo kao odevni ili modni detalj ... a već postoje životinje čije su kože nus produkt, onda je to neprihvatljivo.

Prava dece nije etički porediti sa pravima životinja.
Nije svakom dato da bude borac za sve i svakog, i zaštitarstvo nije puka igrarija. Aktivisti za prava životinja nisu razmažene, bogate babe koje ne znaju šta će sa slobodnim vremenom pa se dosetile načina na koji bi zamenile štrikanje.
Ako vam je reper zaštitarstvo u ovoj našoj Srbijici, mrka kapa od dalje priče.

jeste licemerno kad to nosis a ne kad jedes
mada niti nosim, a jos uvek izbegavam da jedem
nisam vegetarijanac i ne bih nikad ni mogla da budem, ali ne jedem crveno meso
gospodja za prava zivotinja je rekla sto bih i ja

Zbog čega se po nekom nepisanom pravilu na temama o zaštiti životinja pomenu sirota mala gladna deca? Kao da briga o životinjama isključuje brigu o ljudima.

Jedem meso. Nosim kožne stvari. Ne volim bunde. Želim da verujem da šnicla raste u zamrzivaču ali...svesna sam da smo mesojedi. Volim pse i mačke. Trudim se da budem što više uključena u zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica, hranom, novcem, lekovima. Ne mislim da sam time bolji ili lošiji čovek. Prosto mogu i želim da pomognem.

Sa druge strane ne shvatam poentu istrebljenja ugroženih životinjskih vrsta samo zato što je nekome ćef da nosi bundu od polarne lisice. Majci prirodi su potrebni i jelen i polarni medved i čovek i mušmula. Nije mi jasan lov iz zabave ako u zamrzivaču već imaš šniclu a na nogama kožne čizme.

Mozemo onda postaviti i pitanje: Da li je licemerno jesti meso od zivotinja a boriti se za njihova prava
Zivotinje su u lancu ljudske ishrane..pa tako i upotreba ostataka tih zivotinja u vidu krzna i koze
za mene je licemerno i nedopustivo da se zivotinje ubijaju iz razonode i lova,maltretiraju,sakate
kao sto su onoj kuci odsecene noge, da se zivotinje koristee u eksperimentalne svrhe i slicno
postoje jos ziva bica na ovoj zemlju za cija prava se treba boriti kao i z aprava zivotinja a to su gladna deca
koja umiru po belom svetu od gladi ,neuhranjenosti i raznih bolestina...meni je to vrh licemerstva

Ni ja ne mislim da su borci za prava zivotinja dokone babe, ali da tu ima dvolicnosti ima.
Sta cemo sa misevima na kojima se vrse eksperimenti? Meni je to mnogo odvratnije nego odrati lisicu zbog krzna, jer ti misevi crkavaju u mukama, izobliceni su i sta sve im se ne desava kada im ubrizgavaju kojekakva sredstva da bi se napravila krema protiv bora i neko tamo izgledao 20 godina mladje uz pomoc te kreme. I da se razumemo jednu stvar - nije polarnu lisicu (uzeta je kao primer i metafora) istrebilo to sto se njeno krzno koristi za bundu, nego neplanski i nelegalni lov. Kao i gorile i slonove, lavove, tigrove i tako dalje.
I to nije problem sto je Srbija pa je svaka dalja prica bezpredmetna, to se desava svugde.

Poslednja izmena:
ovde se slazem sa tobom.. ovo sta je borka rekla.. postujem kao njeno misljenje ali iskreno meni to sve deluje vise kao pravdanje samom sebi iili drugima zbog nedoslednosti u stavu..
zivotinjica je zivotinjica..zivo bice a prema svakom zivom bicu se treba odnositi na isti nacin ako vec zastupas takav stav bez obzira da li je to bice gajeno za ishranu ili ne.

sto nas dovodi do drugog pitanja..da li neko moze za sebe da smatra da se bori za prava zivotinja ako jede te zivotinje..da li bi svi aktivisti trebali da budu vegetarijanci..da li time sto jedu zivotnje prave kompromise koji su protiv njihovih ubedjenja i da li ih onda i to svrstava u licemere..
kako tumacite stav...meni je bitno da napunim stomak i u redu je ubiti zivotinju zbog toga ali meni nije bitno da imam pravu bundu i zato nije u redu ubiti zivotinju....da li je ovo sebican stav jer znamo da i za hranu kao i za odecu postoje alternative

Nema nedoslednosti u stavu.
Niko od nas ne tretira podjednako komarca i konja, ma koliko se busali u grudi o ljubavi prema SVIM živim bićima.
Ono što je ključno jeste razumeti živi svet, i čovekove potrebe.
Ne može aktivista za prava životinja otići među gladne u Africi i pričati im o nehumanosti ubijanja životinja zarad ishrane. Ali može da im priča o surovosti ubijanja gorila zbog pravljenja suvenira od njihovih šaka.

Po toj logici - da je su sve životinjske vrste podjednako dragocene, čovek bi trebalo da se umeša i u lanac ishrane životinja i određuje koliko će, npr, jedan leopard ubiti antilopa, odnosno koliko mu je neophodno da bi preživeo.

Kompromisi moraju da postoje, zato što ovaj svet vode ljudi - najgori od svih životinja :lol: - a sa ljudima mora i malo cile-mile.

Mene zanima šta bi se desilo kada bismo ljudima zabranili da konzumiraju meso.
Ili da nose kožu.
Da li bismo time ugrozili ljudska prava?

ovde je neko spomenuo rec gajiti za ishranu pa je to u redu..a u cemu se to razlikuje od gajenja za krzno?
i jedno i drugo sluzi istoj svrsi..stvoriti i ubiti zivotinju iz licne koristi..poznato je da i u ishrani postoji alternativa koja u potpunosti zamenjuje zivotinjske proizvode..

i to jeste tacno sto je nina rekla da l ije licemerno jesti meso zivotinja ak ose boris za zivotinje?

borka je rekla nesto dobro.. zastitari..uvela je pojam koji barem ja nisam cuo ranije..

sta je u stvari zastitar..to je osoba koja se bori da se problem zivotinja lutalica resi..da se spreci ubijanje zasticenih vrsta i slicno ali se ne bori da svako ima prava odluke da li ce jesti ili oblaciti zivotinju? il i tu postoji selekcija prema sopstvenim afinitetima.

- - - - - - - - - -

Nema nedoslednosti u stavu.
Niko od nas ne tretira podjednako komarca i konja, ma koliko se busali u grudi o ljubavi prema SVIM živim bićima.

komarac je inskekt..

nemojmo zapocinjati temu o pravima insekata.. :mrgreen:

:think: vidis..dobra ideja za one dokone babe sto ih spomene u proslom postu :lol:

Back