Licemerje sirotinje raje

Везано за лицемерје, често сам слушао људе како кажу за себе да су скромни и да не траже много, а заправо су бахати и незајажљиви, а не могу ништа или могу врло мало. Код нас се усталило да се за сиромашног погрешно каже да је скроман, а заправо та сиротиња жели исто или више него ови богати. Људи никако да схвате да скромност значи да имаш могућности и потенцијал, али да себе ограничаваш и да узимаш или трошиш мање него што би реално могао и знао.

Када говоримо о лицима из првог поста, треба рећи да они нису за поређење, јер је њихов успех пребрз да би био стваран. Наиме, моја тврдња је да ти људи не држе свој новац и да сво богатство држе за неког другог, ко није у првом плану. Сви богаташи данашњице, попут Џефа Безоса, Била Гејтса, Марка Цукерберга и сличних, стекли су богатство врло брзо, а наводно су кренули из гараже или студентске собе. Неки од њих нису ни завршили студије. Свако ко има неко животно, радно или пословно искуство, зна да се ствари не одвијају тако у животу, те да стицање капитала и његово умножавање траје доста дуго. Ја заступам став да су ови људи произведени у милијардере, како би обичним људима дали наду да ће можда и они једног дана постати милијардери из помоћног објекта и да не треба да одустају. Заправо, људи се заваравају како би маштали о неким недостижним резултатима и како би остали на неки начин заокупљени, ако већ не могу да буду мирни.

Da li stvarno neko misli da možeš da se obogatiš a da si pošten?
Da. S tim da treba definisati reč "bogat". Recimo, po mom shvatanju same te reči, bogat je onaj ko ima pasivne prihode takve da može odmah u penziju.

Svaka mu čast, onda treba i dalje da čita bajke.
Nisam ogorčena i ne mislim da bogataši treba da dele svoje bogatstvo sa
siromašnima. Samo neka plate porez i dugovanja biće dovoljno.
Ovo mi zvuci kao losa generalizacija, gde se svi koji su bogati svrstavaju u isti rang.

Npr, poznajem mnoge osnivace softverskih firmi koji su zaradili milione na potpuno posten nacin, platili sve poreze, nikom nista ne duguju....

Npr, stomatolog u Nemackoj, za svog radnog veka, moze potpuno posteno da zaradi dovoljno da sledecoj generaciji obezbedi pasivni prihod, da ne moraju nista da rade a zive jako lepo.
Isto i za bracni par lekara.

U Srbiji su mnoge vrednosti iskrivljene, pa ljudi i ne vide pravu sliku, te zato misle da se velike pare ne mogu posteno zaraditi.

Mogu, i te kako, samo na odgovarajucem mestu.

Bogatstvo je kada imaš da se rasipaš i ne možeš da potrošiš, a to ne radiš jer bogatstvo svi napadaju i zato se čuva i oplodjuje...inače, bogatstvo koje stoji nema svoju vrednost, čak i kada služi za zadovoljavanje ličnih potreba. Kapitalizam je stvorio sistem koji ne dozvoljava da bogatstvo spava, mora da cirkuliše ili se topi stajanjem....

Poenta je da to nije bogatstvo, nego obezbedjena budućnost, uzgred to je uvek na štapu...

To jeste bogatstvo. Obezbedjena buducnost upravo jeste bogatstvo.

A nema tih para koje ne mogu da se potrose ako si debil i odes u kazino.

Najvrednija stvar na svetu je vreme. Kada imas vreme za sebe i svoju porodicu, a ne da moras da provodis radeci i pod stresom, u jurnjavi, u brizi da li ces imati ili ne - ti si bogat.

Mene vise cini srecnim to sto imam sve vreme ovog sveta za sebe, svoje hobije i da provedem sa detetom, nego da imam 10 jahti i vilu od 3000 kvadrata.

"Sit, gladnom ne vjeruje" što reče stara narodna umotvorina.
Imaš i kod nas "sirotinje raje".. dok nekima 500eura često i život znači, drugi se razbacuju rolexima, torbicama od nekoliko desetaka hiljada eura, krpicama za jednodnevno pokazivanje od 1 do 3,4 hillade eurića..
Nema tu neke empatije ili samilosti, čast izuzecima.
A da tih izuzetaka ima - stvarno ima. Tako je jedan nepoznati darovalac, sagradio šest kuća za šest porodica, tj finansirao je izgradnju. Jedino što su uspjeli da saznaju da je riječ o ženi.
Daju po koju kintu i poznati ali tek da se nadju na spisku dobrotvora.. naravno i medju njima ima izuzetaka.
Pre par dana je Marlene Engelhorn i zvanicno pocela sa onim sto je obecala, a to je raspodelom svog bogatstva dobijenog nasledjem.
Sama kaze da ona za taj novac nije morala mrdnuti prstom (nasledila ga je od tetke), da joj toliki novac nije potreban i da je i pre tog novca zivela lagodno od sopstvenog rada.
Ne znam koliko je nasledila, ali sada poklanja 25 miliona.
Ali vec je nagovestila sta nece podrzavati.

Inace, osniva se grupa od 50 ljudi koji ce joj pomoci da taj novac podeli. Tj. imace mogucnost da je direktno posavetuju.
Tih 50 osoba ce biti izabrano „lutrijom“/slucajnim uzorkom. To ce sve odraditi kompjuter. Moraju biti stariji od 16 god. i stanovnici Austrije.

Back