VanderGraaf
Aktivan član
- Poruka
- 1.284
Gibson Les Paul Red Widow, jedna od najredjih Gibson gitara, nije ni Lesova ni Gibsonova ideja. Ni ime "Widow" nije Gibson ime. Originalno, "Widow" je serija od svega 25 gitara koje je 2009-te, popularna prodavnica instrumenata "Sam Ash" narucila od Gibsona. "Widow Burst" finis je napravljen na R7 Gibson Les Paul gitari. Od 25 gitara, 10 su bile namenjene za Evropsko i Australijsko trziste, dok je 15 bilo namenjeno Americkom trzistu.
Pored crveno-crnog finisa, gitare je odlikovalo neuobicajen lakirani crveni finis preko Gibson znaka i imena na glavi gitare, koji je kod ostalih Gibsona uvek "mother of pearl" sedefaste boje. Iako mnogi kriticari nisu podrzali ovu novotariju na Gibsonu, taj crveni lak na glavi je osvojio ljubitelje Gibson gitara. Les paul Widow izgleda kao veoma zla gitara.
Tih 25 gitara su danas na ogromnoj ceni, uglavnom u privatnim kolekcijama. Cak i ako se neka pojavi na trzistu, proda se u kratkom perodu iako im cena ide i preko $10.000 dolara.
Nakon toga, Gibson je uvideo sansu, pa su poceli izbacivati svoje Gibson Widow gitare, razlicitih boja i modela. Flying V je dobio "Black Widow" model, dok su se Les Paul Custom modeli poceli pojavljivati u "Widow" plavim, ljubicastim, zelenim, narandzastim i crvenim modelima tokom 2010-tih.
Ove godine, poznata americka prodavnica instrumenata "Guitar Center" su uradili isto sto i Sam Ash 15 godina ranije. Narucili su svoju seriju "Widow" Les Paul gitara, ali ne od Gibsona, vec od Epiphona. Identicnoh boja kao i originilani Gibsoni, Epiphone Les Paul Widow su trenutno ogroman hit i prodaju se kao "alva".
Naravno, za razliku od Gibson Widow, koji su kostali oko $6.000 dolara, Epiphone Widow kostaju svega $800 dolara. Za te pare, definitivno vrede rekao bih. Nisam siguran da li se u necemu razlikuju od klasicnih Epiphone LP modela. Widow su mahagoni telo, mahagoni vrat, ebony fingerboard, sa dva Epiphone Probucker Custom hambaker magneta. Ali nisam siguran za taj obojeni Les Paul znak i Epiphone ime na glavi. Daje neki poseban smek gitari pa mi se i svidja, ali u isto vreme mi se i ne svidja jer volim originalni sedef na Gibson i Epiphone gitarama. U svakom slucaju, vizuelno, ovo su predivne gitare.