Leptirov san: Šta je stvarnost, a šta iluzija?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.714
Jeste li ikada razmišljali o tome da li su vaši snovi stvarni? Šta ako sada trenutno sanjate i sve što vidite i čujete je samo iluzija?

Leptirov san: Šta je stvarnost, a šta iluzija?

Jedne noći, Chuang Tzu je sanjao da je leptir koji leti oko cvijeta do cvijeta, uživajući u ljepoti i slobodi svog života. Uopće nije bio svjestan svog ljudskog identiteta; osjećao se potpuno sretno i zadovoljno kao leptir.

Iznenada se probudio i shvatio da leži na svom krevetu kao ljudsko biće. Bio je zbunjen i pitao se da li je bio čovjek koji je sanjao da je leptir ili leptir koji sada sanja da je čovjek.

Kako bi mogao razlikovati stvarnost od iluzije? Kako bi mogao znati svoju pravu prirodu?

Ova priča se naziva “Leptirov san” i izaziva naše uobičajeno shvatanje stvarnosti i identiteta. Sugeriše da ono što doživljavamo kao stvarno možda nije tako, i da ono što mislimo da jesmo možda nije istina.

Poziva nas da preispitamo svoje pretpostavke i istražimo tajnu postojanja.

Leptirov san nije samo filozofska zagonetka, već i metafora za duhovno buđenje. Implicira da smo više od naših fizičkih tijela i ograničenih umova, te da možemo transcendirati svoju običnu svijest i doživjeti višu stvarnost.

Leptirov-san-_2_-1100x733.webp

Ja se nadam da sad ne sanjam jer sam na šolji i tako mi je lepo.

P.S. Očigledno da nisam otišao van svog ograničenog uma.

P.S.S. Asocira me na halucinacije/snove koje imaju ljudi pred smrt i pojačanu aktivnost mozga. Oni koji su se vratili su rekli da je sve izgledalo tako stvarno i da su se osetili nesvakidašnje mirno.
Neki psihijatrijski bolesnici recimo su utripovani da su policajci ili sta god...I za njih to je stvarnost...
Mislim sta je stvarnost ako ne nas dozivljaj istog?

Neki psihijatrijski bolesnici recimo su utripovani da su policajci ili sta god...I za njih to je stvarnost...
Mislim sta je stvarnost ako ne nas dozivljaj istog?

Onda možemo zaključiti da stvarnost i istina nisu jednaki pojmovi.

Šta je stvarnost za ozbiljnog alkoholičara? Verovatno paranoja, utučenost, učmalost... pored mnogih drugih problema - finansijskih, zdravstvenih, društvenih. Svi su oni isprepletani.
A istina je da su alkohol i on sam uzrok svih problema. Kada bi saznao istinu, promenila bi mu se stvarnost, ili bar percepcija stvarnosti.

Jeste li ikada razmišljali o tome da li su vaši snovi stvarni? Šta ako sada trenutno sanjate i sve što vidite i čujete je samo iluzija?
да, ја сањам много и никада се у самом сну нисам питао да ли је то стварно.. заправо ја дај део живота живим као да је стваран.

Poslednja izmena:
Pitanje je, možda, šta mi zaista treba- iluzija, uljuljkivanje, beg-ili život, alert, stanja više svesti?
Da, dobro pitanje.

Većina bira red, rad i raspored da bi zadržao razum realnosti.
Kad se unese haos ili samo izgubi jedno od ova tri R razum doživljava um(je sve ono što razum jeste i nije).
Um je posebna vrsta iluzije, niko od nas nema o svemu potpuno isti vid o pojavama oko nas, um razvija razum(i svesno i podsvesno) ali da bi bilo ko prihvatio svoje mesto u redu, da bi izvršio svoj smisao radom, i da bi postigao sopstvenu svrhu u svom rasporedu on prepušta um (zdravom) razumu...

Nezdrav razum je kad izgubi poveznice ova tri. Nezdrav um je kad je izgubljen u iluzijama stvarnosti.

Valjda.

Naum je najbliže ličnoj stvarnosti sadašnjosti. Direktna manifestacija uma, iako da bi bio stvaran potrebno je da je i razuman.
Subjektivni umovi su i izumi. Iz uma, iz sna/mašte, u razum (realnost)..
Kolektivni um je "kum" svakom umu, a posebno razumu. Da li na nivou dva prijatelja, grupe jedne firme, ili države/kulture/civilizacije...

Zaum(ne ovaj forum samo, nego prostor, vreme, i nit u kom si kod ili živ) je kombinacija sopstvenih iluzija i koliko toliko subjektivne, objektivne i kolektivne umnosti/svesnosti koju razumemo kao Stvarnost.

Neumi su isto prisutni.
Posebno kad se samo preživljava.

Prilozi

• Screenshot_20240108_050730.jpg
    Screenshot_20240108_050730.jpg
    310,8 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:

Back