Лепота порцуланског тена

Порцулански тен је...

• леп, не треба ићи у соларијум нити наносити креме за самопотамњивање...

• ружан, треба га обавезно камуфлирати...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
pa ne znam sta da zakljucim iz necijeg misljenja da je svetlije i belje - lepse...
ako pogledas temu i anketu jos jednom, rasprava je bijeli ten vs bijeli ten koji je potamnjen solarijumom/kremama/etc.

ne - bijeli ten vs prirodno tamniji ten, sjever vs jug, bjelci vs druge rase (a niti su svi bijelci bijeli niti su sve druge rase tamne kad smo vec kod toga)

i sasvim je normalno da je preovladjujuce misljenje da je prirodan ten ljepsi od fejk tena
ne vidim nista "rasisticko" u tome
pogotovo uzimajuci u obzir da svijetli ten nije karaktaristika citave "bijele" rase vec samo sjevera evrope

a sto se tice srbije, koliko vidim prakticno niko nema mediteranski tip koze, cak i tamnooke i tamnokose osobe imaju svijetli ten i mladeze svuda po sebi
ali to kamufliraju fejk tenom i narandzastim puderom i misle da mogu da prodju kao prirodno tamnopute

tema je porculanski ten a ne beo ten...
porculanski ten vec sam po sebi sugerise aristokratsku karakteristiku izuzetno svetlog tena...
meni je to smesno kao sto mi je bilo kakva prica o aristokratiji i klasama smesna s obzirom da ne zivimo u takvom drustvu...
i uopste veza izmedju odredjene fizicke karakteristike (a boja ti je bas politicki nekorektna kategorija :D:) i klase (znaci, ne lepote)...

ako je tema "prirodan" ten, onda je i prirodno leti biti preplanuo...
zar ne?

ako je "porculanski" ten ovo sto ste ovde kacile, onda mi se to ne svidja, a sudeci po kolicini sminke koju i one nose, ne svidja se ni njima...

porculanski ten je tip bijelog tena,
a da je najsvijetliji ten moguc u bilo kojoj rasi povezan sa aristokratijom, vazi za svaku kulturu na planeti, od japana, kine, indije, egipta, evropljana do indijanaca

znam ali to je daleka proslost i nesto sto nema mnogo veze sa nama sad...
ustvari, ne bi trebalo da ima veze, zar ne?
zato me jako odbijaju ovakve price...
jer ne mogu da shvatim da neko danas moze zbog nijanse tena da se smatra za vise ili nize bice...
mislila sam da je ta vrsta gluposti iskorenjena...

i uopste, ko se prima na aristokratiju, taj je stvarno smesan...

znam ali to je daleka proslost i nesto sto nema mnogo veze sa nama sad...
ustvari, ne bi trebalo da ima veze, zar ne?
zato me jako odbijaju ovakve price...
jer ne mogu da shvatim da neko danas moze zbog nijanse tena da se smatra za vise ili nize bice...
mislila sam da je ta vrsta gluposti iskorenjena...

i uopste, ko se prima na aristokratiju, taj je stvarno smesan...

da se ponovo vratim, tema je o ljepoti porculanskog tena
"o visim i nizim bicima" izvoli pisati negdje drugo

Бео тен ''аристоктратски'' је био популаран зато што је тиме доказивано да та особа не мора да ради на отвореном (на њиви, поред стада, у воћњаку...), то јест да има довољно новца да то раде други место њега.
Данас је у неким круговима популаран тај препечен тен вероватно из истог разлога - тиме особа доказује да има довољно новца да летује на мору или да се пржи у соларијуму.

Некако, све се своди на исто: ко има више пара имаће бољу прођу!

Бео тен ''аристоктратски'' је био популаран зато што је тиме доказивано да та особа не мора да ради на отвореном (на њиви, поред стада, у воћњаку...), то јест да има довољно новца да то раде други место њега.
Данас је у неким круговима популаран тај препечен тен вероватно из истог разлога - тиме особа доказује да има довољно новца да летује на мору или да се пржи у соларијуму.

aha, tacno to...

eto, svasta
paranoja svuda oko nas
sakrivaj brze bolje taj bjeli ten da neko ne pomisli da si rasisticki nastrojena osoba
daleko bilo da ti se svidja kako izgledas ili da preferiras takav ten
onda garant i djelis ljude na vise i nize
a kako li je tek onima koji i imaju aristokrate u porodicnom stablu, takvi treba odmah da se ubiju da se neko ne osjeti ugrozenim :confused:

То није мој лични став, али јесте општедруштвено прихваћен...увек био, у већини култура....

Meni se cini da prepechenost nikad nece imati bolju prodju od lepog tena cak i kada se pod tom potamnjenom kozhom krije lep ten, upravo zato sto ga tamna boja krije. Mislim na tamnu boju kozhe posle solarijuma, onu sivkastu koja ne lichi na kozhu posle mora.

Meni se cini da prepechenost nikad nece imati bolju prodju od lepog tena cak i kada se pod tom potamnjenom kozhom krije lep ten, upravo zato sto ga tamna boja krije. Mislim na tamnu boju kozhe posle solarijuma, onu sivkastu koja ne lichi na kozhu posle mora.

u solarijum niko ne ide da se ''prepece'' nego da potamni,i ne znam u kom to solarijumu mozes da posivis,jedino ako si isla da se suncas u komoru za susenje automobila

boja izmedju ostalog zavisi i od kolicine melanina i niza drugih faktora koji uticu na tamnjenje koze...

ja sam godinu dana drzao solarijum u salonu i nikad mi niko nije posiveo

Poslednja izmena:

Uopste se ovde ne dovodi u pitanje boja koze u rasistickom kontekstu, tako da bih se slozila sa stavom moje mile Hellen.
Eto, mene su zvali princeza kada sam bila mala upravo zbog toga sto sam imala, a i danas imam svetao ten... jedan mangup sa Bulevara me zvao najsvetlijom zvezdom Zvezdare.

Back