Lepota na slikama

• Začetnik teme Začetnik teme Fixa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li ima lepih ljudi u istoriji slikarstva?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da Fixo...ali kod "gabora" mozes i da pogresis...to niko nece primetiti.....al ajde pogresi nesto kod hm....mene na primer....kikikiki....salim se....ali zaista....nema vrdanja kada je neka "dzepna Venera" u pitanju...;)

ma razumem ja tebe, to stoji;
ali ovde se misli na onaj deo slike nevezano za tehnikq. sta ce i kome ce neko mlado lepo lice?
koju funkciju takva slika ima osim lepote, za razliku od starijih ruznoca koji "plene, zrace zreloscu, mudroscu" i ostalo. verujem da je svaki stari majstor imao komplex od toga, da fazon mora da se dokazuje takvim facama, jer je to njegova sposobnost prodiranja u sustinu biti neke licnosti.

Fixa:
ma razumem ja tebe, to stoji;
ali ovde se misli na onaj deo slike nevezano za tehnikq. sta ce i kome ce neko mlado lepo lice?
koju funkciju takva slika ima osim lepote, za razliku od starijih ruznoca koji "plene, zrace zreloscu, mudroscu" i ostalo. verujem da je svaki stari majstor imao komplex od toga, da fazon mora da se dokazuje takvim facama, jer je to njegova sposobnost prodiranja u sustinu biti neke licnosti.

E, to sam htela da kažem ! Koliki je majstor da iznese dušu tog lika na platno. Bojom i linijama da pokaže, ogoli lik koji je slikao. Zato valjda i kažemo za neku sliku da deluje kao stvarnost, kao "prava".

DjuraMornar:
Varas se B2 ....Mnogo je lakse naslikati osobu sa izrazom, staru i napacenu.......nego neku lepu i bezizrazajnu...

Jbg, ovo vam moram verovati na reč.Vi ste slikari, ne ja. Samo polazim od toga da slikar nije pusto mazalo, neko ko pravilno prenosi boje na platno, već čovek sa dušom i mozgom.Pa, ti si mi prva govorila da moram naučiti da gledam. Šta taj majstor vidi gledajući neki lik, to sigurno i prenosi na platno.Predpostavljam da mlada, lepa lica nisu omiljeni slikarski modeli zato što život nije ostavio nikakvog traga u njima.Nema tuge,ljubavi, patnje,boli...Ogradila sam se unapred, predpostavljam samo. :lol:

Ali onaj iz 1500-te godine,gde predstavlja sebe kao božanstvo,tj. samog svevišnjeg.Izuzetno lep čovek-mladić!!!
Ne računajući izuzetnu fizičku lepotu,čak i za današnje vreme,na toj slici moramo naravno shodno tadašnjim merilima obratiti pažnju na i njegovu duhovnu lepotu.
Nije li bilo govoreno o ženskoj lepoti...?

Ова жена ми је прелепа...

wrktf3.jpg

Winterhalter - g. Rimsky Korsakov

Back