Lepota i strast

Groucho Marх:
Mislim da je meni jasno šta je Patak hteo sa ovom temom.

Pitanje je, ako sam dobro shvatio, da li su 'ružni' uskraćeni za žestoke flertove, za vrele poglede na ulici, za pesme upućene njima, za tajanstvene telefonske pozive u kojima se pušta muzika, za burne romanse, za anonimni neobavezujući sex, za nečije snove na jastuku upućene njima, za žestoku zaljubljenost upućenu njima, za to da ih neko juri, krišom prati po kafićima, raspituje se o njima, smeši se iz daljine, za velike i zanimljive ljubavne igre... Jel to?

Moram ovde da ponovim jedan svoj stav, mislim da sam ga davno negde napisao – NE POSTOJE RUŽNI LJUDI. Svi ljudi su lepi na svoj način, stvar je samo u tome da li želiš da vidiš tu lepotu. I da li uopšte možeš da je vidiš.

Postoje ljudi sa kojima želiš da spavaš i oni sa kojima to ne možeš ni da zamisliš (mada je ovo valjda retkost kod muškaraca). A to ne mora da bude stvar estetike.

Prema tome, čak ne mislim ni da je samo lepota u oku posmatrača već (važnije za temu) znam da svoju poželjnost stvara samo i isključivo onaj koji se posmatra. Bukvalno, ništa i niko više osim njega. I svako od nas to zna iz ličnog iskustva i iz iskustva okoline, samo zbog nečega volimo da se povremeno pravimo blesavi oko toga. Pitajte bilo koju 'lepoticu' (objektivno lepu) da li je uvek zavodljiva i da li uvek muškarci trče oko nje. Pa ne trče, ne obigravaju oko nje u periodima kad ona ne smatra da je poželjna (ukoliko ima takvih perioda). Istovremeno, koliko 'neprivlačnih' žena poznajete oko kojih muškarci lete? Ja ih znam dosta. Ne mogu da razmišljam u kategorijama 'lepi ljudi – ružni ljudi'.

Znam za sebe, u periodima kad mi nije do toga i kad verujem da nisam dovoljno vredan od mene beže i 'gabori'. Ali stvarno, i 'ružne' i 'glupe' smatraju da ih nisam dovoljno vredan Onda kad sam svoj i kad sam svestan svojih vrednosti jure me lepotice. Ono 'jure' je smešna reč ali ne znam prikladniju. Bukvalno je tako, savršene žene žele da svoju lepotu podele sa mnom. Prema tome, nisam 'lep' (ne mislim ni da sam 'ružan') ali nisam bio uskraćen ni za jednu od stvari koju sam naveo. Ono što ti treba, ono što hoćeš, to i dobiješ. Lepotu i svoju poželjnost u oku posmatrača pravimo sami.

I moram ovde kratki epp, ne mogu da odolim Meni su devojke stvarno priredjivale lepe stvari i kad god se setim neke od njih, nije mi jasno čime sam ja to objektivno zaslužio. Jedna od tih lepih stvari su dva grafita napisana od meni nepoznatih devojaka. Prvi je bio ispisan crvenim sprejom u liftu moje zgrade ('Groucho je FEST. Duca i Jelena') a drugi smolom pored vrata stana prijatelja kod kojeg sam proveo pola leta ('Groucho je car!'). Imam i sliku ovog drugog, poslao mi je taj prijatelj. Žao mi je što onaj prvi nemam. Naravno, umesto 'groucho' stoji rl ime...

Ali onaj prvi grafit je stvarno došao u pravom trenutku. Već sam se bio iselio iz te zgrade (hm, iz tog grada) pa sam jednom došao u posetu, nešto sam bio syeban i neraspoložen i onda udjem u lift, vidim taj grafit i kažem sebi 'hey, neko me voli iako sam glupav '. I svet opet postane šaren.
Valjda sam odgovorio na temu... Ali ako nisam, siguran sam da će me 2 Pac ispraviti

Jesi , odgovorio si na temu. I dobro i jasno pokazao svoj stav. A to je da ti je estetika manje bitna od "betinih feromona" iliti stava....
Podebljao sam ono što pokazuje da smatraš da postoje gabori.
Ono što nije jasno rečeno je da oni postoje sekund, dva i zatim žene definišeš kao poželjne ili inertne.
Znači kod tebe je period estetika-duhovna inspiracija jednak 1,2sekunde...
Kod nekih je mnogo duži, kod nekih je samo prvo stanje....(redje , ali postoji).

Medjutim ,izmedju redova stoji jedna stvar koja malo klima, a to je da bi žena emitovala poželjnost (i muškarac isto) ona mora da jednom bude u situaciji da je oseti....Ovo je ovde bez nekog dokaza navedeno , ali mnoge traume, od kojih neke dovode i do shizofrenih poremećaja se javljaju upravo zbog odsustva tog dogadjaja i nepostojanja tog iskustva....Za ovo nisam siguran , ali iz onih primera koje znam , to jeste zakonitost... Voleo bih da proverim na većem broju ljudi i slučajeva...
Prednost i to velika je to što su ljudi lepi i samo zato što su mladi...Tako da se svakome daje prilika da oseti animalnu požudu drugog na sebi....
Po ovome to ispada da je izuzetno važan dogadjaj koji oblikuje sigurnost sekundarnog polnog razvoja....

Hvala na odgovoru na pitanje...

Tuzni_patak:
Ovo poštujem. Samo mi reci da li ti je onda malo nezgodno ako posle čitanja komentara promeniš deo mišljenja, a deo nadgradiš u nešto što još nije pomenuto....
Da li ćeš onda postovati tako nešto?
Jer ostali će odmah gledati da ti ubace u oko ono što si "nedosledno" promenila....
:lol: :lol: :lol: Pobogu, pa baš me briga šta će ostali o tome da pomisle.
Nije mišljenje neka reklama ili logo, nego promenljiva kategorija, tu da se razvija, oblikuje zbog novih saznanja ili proširenja ugla posmatranja teme o kojoj se misli i priča.
Retke su prilike na ovom Forumu kad nečiji post produbi/proširi moje razmišljanje o nečemu.
I svaki post koji to učini mi je dragocen.

Heh, nemo zezaš 2Pac :) I 'ružne' i 'glupe' i 'lepotice' stavio sam pod znake navoda ;) upravo da neko ne bi pomislio da verujem u važnost takvih pojmova.

Ne znam šta bih rekao o tome što si napisao o 'emitovanju poželjnosti', ali moram nešto da pojasnim... Čini mi se da si me skoz (ili bar upola) pogrešno shvatio. I ne znam odakle ti ono da mi je estetika manje bitnija od feromona :shock: Kad budem završio medicinu, moći ćemo da razgovaramo o takvoj apstrakciji. Do tog trenutka, govorim o onome što znam.

Naravno, postoje i objektivno ružni ljudi, ako ćemo mak na konac... Ako neko gleda samo crte lica i oblik glave (ja ih ne gledam), naravno da postoje nepravilni oblici koji mogu da izgledaju ružno ako se gledaju odvojeno od osobe. Evo, Mik Džeger je beskrajno ružan a opet je povalio frtalj sveta. Da li su te ženske koje su bile sa njim govorile da je ružan? Ne verujem.

Postoji i puno objektivno lepih žena koje ne smatram poželjnim. I siguran sam, znam da nisam jedini. Mislim da sam esteta, ali estetika i erotika ne idu uvek pod ruku. Prosto nisu iste discipline. Postoji nešto što je objektivno lepo i što ne mora da bude poželjno. Ne mora da bude za sve ljude.
Ima jedan dobar mehanizam kojeg muškarci koriste kad hoće da slažu sebe, a ne znaju kako drugačije. Upoznaju lepu devojku, sve na mestu, lepo lice, zgodna, zategnuta, sva super... ali ne osećaju ništa prema njoj, nema fluida izmedju. I onda kažu 'Glupa je', 'dosadna je'... Koliko puta smo to čuli? Znači da lepota ipak nije presudna. Postoji nešto važnije od toga. Ali nisu one ni 'glupe', ni 'dosadne' nego jednostavno nisu poželjne za onoga ko to izgovara. Samo što je ljudima lakše da kažu 'glupa je' nego ovo ostalo. Kraće je :)

Postoji objektivna lepota koja se vidi na prvi pogled ali da bi ona postala poželjna lepota, mora da bude subjektivno lepa. A to ne mora da ima veze sa objektivnom lepotom. Ne bih nikad mogao da budem sa osobom za koju ne mogu da kažem da je jako lepa i znam da nisam jedini u tome, ali istovremeno to što ja kažem i mislim o njoj, ostatak civilizacije ne mora da tvrdi. Bilo bi malo glupo po svaku cenu tražiti devojku za koju čitav svet tvrdi da je lepa. Pa niko od nas nije sa devojkom (ili one sa momkom) zato što ona lepo izgleda za svet.

Hellen:
Па и по том критеријуму:
Са 20 година сам била мноого лепша (и млађа) него сад, па су ипак ретки били они који би се окренули за мном на улици.
Данас, са толико година колико имам, непрестано осећам погледе на себи, од тинејџера до матораца....
Garant si skratila suknju i pochela da se prska$ besnim parfemima u ogromnim kolichinama :)

Betty:
ja mislim da je u pitanju samopotcenjivanje
osim ako je total dummy, osoba teFko može biti baš baš ružna :)

2216126lm.jpg

zabavaisidorabjelica1hf.jpg

Moram nešto u vezi teme (dok se čateri ne razmahnu) (i pošto mnogi mešaju flert kao iskaz fizičke požude i kasnije flert kao želja za osećajem i prožimanjem strasti , ali tek nakon duševnog saučesništva)

Moram da uvedem još dva pojma:
-duhovna strast
-duševna strast
-fizička strast

Šta je duševna strast?
Strast koju čovek oseća prema bliskoj duši, duši koja izgara istom pokretačkom snagom , istom obnavljajućom snagom, ne na svim poljima već na onom polju na kojem čovek oseća obuhvaćenost, sebičnu iskrenost i iskrenost o sebičnosti.
Čovek može imati više ovakvih polja , ali je sretan i kad je samo jedno široko.....
Kad oseti da istu strast prema toj svojoj ljubavi, želji, stavu, rani, ima još neko , i kad je ta podudarnost isuviše velika , čovek se sujetno nahrani saučesništvom u "zločinu", sebično se ispovedi o značaju koji ima ta nekad malo ispoljena strana , i iskreno oseti ponos prema toj svojoj sebičnosti (koja uopšte nije sebičnost//zbog banalnih sam morao da dodam//)

Platonska ljubav, duhovna ljubav, sujetna ljubav....sve ovo ću za trenutak ostaviti u tami...

Kad oseti bliskost druge duše na "svom" polju , ushićeno, uzdahnuto proživljava od početka to polje i oseća život....
Toliko oseća život da poželi da gleda lice te osobe suprotnog pola .
I da li zbog tako snažnog osećaja života ili zbog duboke iskrenosti u tom času , čovek u tom licu vidi simbol strasti.
U ovom slučaju to biva fizička strast , i takva požuda , fizička požuda....
Prožimanje se prenosi i na drugu ravan , na fizičku ....
I onda i lepota postaje fizička lepota....I osoba postaje fizički lepa.

Zar se tako nešto zaboravlja?
NE, taj simbol duševnog prožimanja ostaje zapamćen i zauvek menja lične ocene o lepoti.
I opstaje.
Opstaje , jer večito opstaje i nada da se prožimanje ponovo i još dublje oseti i zadrži.
I svaki put kad neko slično lice uplete i zamrsi pogled , javlja se neka duboka primisao , neko davno sećanje na nešto prijatno....potpuno....

Samo fizička strast je radost dva tela, radosna sama po sebi, spremna da uvećaju radost onom drugom, bez zahteva, bez razloga, bez rezonance duše.

ej ...patak da ti šapneM: POŽUDA JE LAKO OSTVARLJIVA. najlaše je dosegnuti to treperenje ...ali da li smo zbog toga tu? Koliko god da je slatko - varljivo je i prolazno.
Hoću reći: samo bez precenjiFanja ;)

Back