Леонид Ивашов:САД ће покушати да поткопају односе Кине и Русије

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
http://www.nspm.rs/hronika/leonid-i...neralstaba-bili-pod-uticajem-amerikanaca.html
САД ће покушати да поткопају односе Кине и Русије. – Иванов и Квашњин били су под утицајем Американаца.
Леонид Ивашов: Русија се повукла са Косова јер су министар одбране и начелник Генералштаба били под утицајем Американаца
leonid-ivasov.gif

У ком ће правцу ићи америчко-руски војни односи после избора у САД? Шта ће бити са Сиријом, а шта на Балкану са америчким ракетним штитом? Пензионисани генерал-пуковник Леонид Ивашов, најугледнији руски војни стручњак, управо на захтев председника Владимира Путина пише нову геополитичку стратегију Русије.

Генерал Ивашов је пријатељ Србије, својевремено је имао велики сукоб са премијером Черномирдином око Косова и тврди да је Черномирдин 1999. преварио Србију.

Генерале, после победе Барака Обаме, куда иде Америка?

САД ће се суочити са процесом промене геополитичке ситу

Poslednja izmena:
Колико НАТО за то плаћа Русији?

Скоро ништа.

Како је то могуће?

Браћа либерали. Но, сада је код нас у току велика кампања против те базе. Донедавни министар одбране Сердјуков највећи је кривац за ту базу. Ипак, та ће база функционисати још неко време, али после повлачења снага ИСАФ-а из Авганистана 2014. године, председник Путин ће је затворити.

Војни односи између Русије и САД?

У време Иванова и Сердјукова имали смо и неке вежбе снага ПВО заједно с Американцима. Мислим да тога више неће бити.

Садашњи ниво односа НАТО–Русија?

Ја бих то назвао „дежурни режим на леру“. То је низак интензитет односа. После напада НАТО-а на Либију прошле године, нема активних односа између Русије и НАТО-а.

Је ли искуство из Либије одредило став Москве у случају садашњег сукоба у Сирији?

Управо тако, Путин је у време напада НАТО-а на Либију био премијер и био је оштро против напада на Либију. Он је то назвао и „крсташким ратом“, био је против тадашњег става Кремља о томе. Али тада је председник био Медведев, и то је била пукотина у њиховим односима.

Како је то превазиђено?

Медведев се не каје, Путин га не критикује због тога. Русија са Путином на челу већ је три пута ставила вето у Савету безбедности око Сирије. Тога није било ни у време хладног рата.

Шта ако НАТО нападне Сирију, односно ако директно војним снагама подржи сиријску опозицију? Како ће реаговати Москва?

У том случају сви односи између Русије и НАТО-а били би трајно прекинути, можда бисмо прогласили НАТО непријатељем, а могуће је да бисмо и Сирији пружили војну помоћ.

Имате ли утисак да НАТО војно опкољава Русију?

Ја управо о томе и говорим већ годинама.

Модернизација Руске војске? Докле се стигло? Где је тежиште, на нуклеарним снагама за одвраћање, или на конвенционалним средствима?

Са дивизијског се прелази на бригадни систем. Нуклеарна средства одвраћања модернизујемо по већ усвојеном програму развоја, док конвенционална развијамо по убрзаном програму. Смењени министар одбране Сердјуков допринео је да се војнопривредни комплекс доведе у нарушено стање, да нам оружје застарева. Очекујем да Сердјуков заврши у затвору, а да генерал Макаров, начелник Генералштаба, такође буде смењен.

Војна сарадња Русије и Србије?

До сада је била слаба, заправо, већ дуже је слаба.

Па био је недавно сусрет Рогозин–Вучић.

Добро, то је тек почетак, можемо помоћи Србији у ремонту војне технике, имамо могућности заједничког истраживања и производње у војнотехничкој области, у школовању кадрова.

Шта би, по вама, Србија добила, а шта изгубила уласком у НАТО?

Уласком у НАТО Србија би ушла у друштво разбојника. Изгубила би свој углед и ауторитет, морала би да ратује у операцијама НАТО-а против других земаља. Реците ми шта је добила Бугарска учешћем у рату у Авганистану?

Добила је улазак у ЕУ.

Да, помогли су им да живе на кредит, не дозвољавају им да развију своју економију. Погледајте Грчку, Мађарску...

Вас на Западу зову главним јастребом руског војног естаблишмента?

Поносан сам на то, јастреб је поносна птица на коју вране могу само да креште. Некадашњи генерални секретар НАТО-а лорд Робертсон рекао је за мене да никада нисам заговарао рат, нити повлачио кораке у том правцу, али да сам увек био против агресора. То јесам и на то сам поносан.

Мирослав Лазански

(Политика)

http://www.nspm.rs/hronika/leonid-i...neralstaba-bili-pod-uticajem-amerikanaca.html
САД ће покушати да поткопају односе Кине и Русије. – Иванов и Квашњин били су под утицајем Американаца.
Леонид Ивашов: Русија се повукла са Косова јер су министар одбране и начелник Генералштаба били под утицајем Американаца
leonid-ivasov.gif

:rtfm:Izgleda da ni Rusi nisu obavesteni da su se povukli zbog Djindjica.

Hahaha kako jak intervju matori svako malo krene da obećava brda i doline a Lazanski ga prekine pitanjima zašto ste se izvinjavali Amerikancima zbog Slatine zašto ste se povukli sa Kosova zašto dozvoljavate NATO baze u Aziji zašto ste ostavili Libiju na cedilu i onda matori snizi ton i pokunjeno saopšti kako su ministar spoljnih poslova ministar odbrane ili čak i sami predsednik u tom trenutku (ne Jelcin već doskorašnji Medvedev) radili za Amerikance.

Dakle nikada ne znaš odakle će da izroni američki plaćenik ali inače smo sila majke mi lol

Hahaha kako jak intervju matori svako malo krene da obećava brda i doline a Lazanski ga prekine pitanjima zašto ste se izvinjavali Amerikancima zbog Slatine zašto ste se povukli sa Kosova zašto dozvoljavate NATO baze u Aziji zašto ste ostavili Libiju na cedilu i onda matori snizi ton i pokunjeno saopšti kako su ministar spoljnih poslova ministar odbrane ili čak i sami predsednik u tom trenutku (ne Jelcin već doskorašnji Medvedev) radili za Amerikance.

Dakle nikada ne znaš odakle će da izroni američki plaćenik ali inače smo sila majke mi lol
Реално, јесте тако.

Back