Lektira

milance19

Hot, blue and righteous
VIP
Poruka
44.983
Šta je to što bi navelo decu i mlade da čitaju tokom školovanja?
Da li mislite da je sadašnji program lektire dobar?
Koju listu dela biste vi napravili za obaveznu lektiru?
Da li uopšte treba da bude obavezna?

Pitam se pitam
Da li su književna dela od preko 300 strana iole privlačna mladim čitaocima?
Da li bi bilo pogodnije da se odaberu kraća dela ili da se deci odreše ruke u pogledu toga šta treba da pročitaju?

Da se mene pita ja bih izbacio 80% grčke i rimske književnosti i umjesto toga uvrstio neke možda modernije autore ili knjige koje se bave temama koje bi njima u tom razdoblju života bile i zanimljive i korisne. Možda čak i neki slobodni izbor dopustiti bar za jednu lektiru u godini.

Pitam se pitam
Da li su književna dela od preko 300 strana iole privlačna mladim čitaocima?
Da li bi bilo pogodnije da se odaberu kraća dela ili da se deci odreše ruke u pogledu toga šta treba da pročitaju?
Da, ne bi trebalo ići na dugačka dela. Takođe ne bi trebalo ići i na preteška dela, preteška u smislu iskustva koje je potrebno imati da bi se delo razumelo.
Ne treba dati odrešene ruke, jer baš to i jeste lektira, ne čitati bilo šta, već ono što je preporučeno za decu nekog uzrasta.

Sada kako su stvari postavljene, profesori i učitelji imaju slobodu da odabiru lektiru koja dakle nije jedinstvena za neki razred. Moj sin sad u 4. razredu čita Lesi se vraća kući, čitao je Belu grivu, imaju i Beskrajnu priču, Pored još par pesnika ta literatura je sasvim lepa i on uživa u čitanju.

Ja nisam iz te oblasti i ne bih mogla da preporučim.

Lektira za osnovnu na jednoj slici Sa leva na desno:
Branko Ćopić, Stevan Raičković, Vasko Popa, Aleksandar Vučo, Dušan Matić, Miloš Crnjanski, Meša Selimović, Ivo Andrić.
FDiLn6bWEAAxUJn

Back