Lektira za 1. razred srednje škole

Sensei

Master
Moderator
Poruka
89.396
naleteo sam na spisak lektire za srednju školu. Ovo je sve izlistano za PRVI RAZRED!
Da li je ovo spisak svih mogućih a onda pojedinačne škole odredjuju samo mali broj? Meni se čini da je bilo dramatično manje obavezne lektire kad sam ja išao u školu?
A na stranu što mislim da pola od tih knjiga nisu primerene za uzrast.

IMG_20210526_094858.jpg

Sećam se da je Kristofer Hičins pričao kako su oni tamo u osnovnoj školi učili bibliju i kako su imali razne testove sa odlomcima iz starog i novog zaveta gde se on isticao sa poznavanjem materije,srećom mi smo odrastali u socijalizmu ako ništa bar zbog toga što smo bili lišeni te indoktrinacije,ali je zato drug Tuto uredno visio na zidu yebiga ne vredi mora nešto lol

Sećam se da je Kristofer Hičins pričao kako su oni tamo u osnovnoj školi učili bibliju i kako su imali razne testove sa odlomcima iz starog i novog zaveta gde se on isticao sa poznavanjem materije,srećom mi smo odrastali u socijalizmu ako ništa bar zbog toga što smo bili lišeni te indoktrinacije,ali je zato drug Tuto uredno visio na zidu yebiga ne vredi mora nešto lol
svaka garnitura gura svoje ljubimce

и уместо Библије имали Марксизам :roll:
а то што је тај висио је најмањи проблем :roll:

naleteo sam na spisak lektire za srednju školu. Ovo je sve izlistano za PRVI RAZRED!
Da li je ovo spisak svih mogućih a onda pojedinačne škole odredjuju samo mali broj? Meni se čini da je bilo dramatično manje obavezne lektire kad sam ja išao u školu?
A na stranu što mislim da pola od tih knjiga nisu primerene za uzrast.
Razlog je sto nekakve cicate drzavne cinovnice odredjuju sta je primereno za decu od 15 gpodina, a da njih pitas
da li su ikada u svom zivotu nesto procitale, mozda bi to bilo nesto u stilu Na Drni cuprija mada je to teska knjiga, znaci nista.
Kako li su samo nadosli na Dantea i Servantesa, a njih u tom uzrastu ne citaju ni italijanska ni spanska deca, ali
eto, srpska da. Sekspir, skoro pa celokupono delo, fali samo jos Gete i njegov Faust.

Не мислим да је страшно што се у средњој школи читају делови Библије.Претпостављам да су довољно одрасли да библију свате као књижевно дело које свакако треба прочитати. Не верујем да читање библије у тим годинама може да изврши било какав утицај,бар не пресудан.
Ја сам је читала из радозналости иако није била обавезна.

Не мислим да је страшно што се у средњој школи читају делови Библије.Претпостављам да су довољно одрасли да библију свате као књижевно дело које свакако треба прочитати. Не верујем да читање библије у тим годинама може да изврши било какав утицај,бар не пресудан.
Ја сам је читала из радозналости иако није била обавезна.
U zavisnosti kako je predstavljena, može da ima itekakav uticaj. Od toga da te približi religiji do toga da te natera da od nje bežiš glavom bez obzira.

mrzela sam kada mi neko odredjuje sta da citam u sta je spadala i školska lektira
gledala sam na sve nacine da eskiviram ono sto mi se nije svidjalo i nekako mi je uspevalo
nastavnica mi je gledala kroz prste jer sam pisala lepe kratke priče koje i dan danas pisem
i naravno i dalje citam knjige po svom izboru :)

Evo spiska za drugi razred.

Lektira za 2. razred srednje škole​

Spisak lektira za drugi razred srednje škole

Zapada mi za oko Milutin Milanković: Kroz vasionu i vekove
Da li je to štivo za lektiru iz srpskog?

U zavisnosti kako je predstavljena, može da ima itekakav uticaj. Od toga da te približi religiji do toga da te natera da od nje bežiš glavom bez obzira.
Слажем се, али ако се са 15,16 година читају само делови нема ту неког утицаја.
Уосталом Библија је најчитанија књига икад и по мом схватању је питање основне (књижевне) културе прочитати је. Као и Куран у исламском свету итд.

Као и Иву Андрића, Црњанског да не набрајам па онда Хесеа, Граса па и Толстоја, Селинџера.. На пример.

Ја сам гутала лектиру, можда сам једна од ретких која је баш свако слово лектире прочитала пре почетка школске године.
Нешто ми се допадало, нешто не али нисам осећала као наметање, више као препоруку.

Слажем се, али ако се са 15,16 година читају само делови нема ту неког утицаја.
Уосталом Библија је најчитанија књига икад и по мом схватању је питање основне (књижевне) културе прочитати је. Као и Куран у исламском свету итд.

Као и Иву Андрића, Црњанског да не набрајам па онда Хесеа, Граса па и Толстоја, Селинџера.. На пример.
Da, ako se predstavlja kroz prizmu književnosti a ne uputstvo kako treba voditi život.

Ја сам гутала лектиру, можда сам једна од ретких која је баш свако слово лектире прочитала пре почетка школске године.
Нешто ми се допадало, нешто не али нисам осећала као наметање, више као препоруку.
ja sam tek tu i tamo po neku pročitao onda "kad je trebalo", i to uglavnom one kraće. Debele knjige tipa Rat i Mir -њет.

Back