Lekari i prepisivanje lekova

Poruka
17.135
Danas mi se nesto slosilo pa sam posetio lekara po 5 put u svom zivotu mozda :lol: I sad, znam da nije nista ozbijno najverovatnije obicna prehlada, zapusen pomalo nos, grlo koje mnogo boli i kasljanje kao nenormalno , i posetio sam lekara i ona mi je prepisala tri leka, flamavel ili tako nesto , coldrex i cefzil . Deo koji me je zaprepastio je momenat kada sam usao u apoteku sa 700 dinara (u cilju da platim lekove, napomenucu da je ovaj cefzil na repcept) a gospodja farmaceut mi kaze 1500 o_O

Zanima me, da li je tacno da lekari imaju tamo neke ugovore, dogovore sta li vec nisu sa nekim proizvodjacima lekova i da ako prepisuju njihove lekove doticni lekari dobijaju procenat ili ne ? I takodje me zanima da li je postojala neka jeftinija varijanta ovog leka cefzila ili sam ja stvarno delovao tako bogato pa je gospodja pomislila da jedan lekic za prehladu od 800(samo ucesce) za mene nece biti nista . :think:

Mislim da nijednim delom nisam prekrsio pravilnik . Valjda :lol:

Nek te deru banditi, kad nemaš pametnija posla, pa za to ideš kod lekara. Umesto da ti jedini izdatak bude kutija palitreksa ili cefaleksina, fervex i pola kile meda u koje se sipa cimet , što je inače vrlo dobar lek za upaljeno grlo ti, plaćaš 1500 dinara ... Mislim tvoja stvar, ali nemoj da se čudiš njima i šta rade

Nek te deru banditi, kad nemaš pametnija posla, pa za to ideš kod lekara. Umesto da ti jedini izdatak bude kutija palitreksa ili cefaleksina, fervex i pola kile meda u koje se sipa cimet , što je inače vrlo dobar lek za upaljeno grlo ti, plaćaš 1500 dinara ... Mislim tvoja stvar, ali nemoj da se čudiš njima i šta rade
Ха,ха, човече, како ти прецењујеш савремене генерације. ем их боли глава кад мисле, ем прихватају све што им фармацеути изрекламирају, ем живе светлосним годинама од начина живота који нас је као врсту формирао. Најтужније је што ће првом приликом опет поновити глупост, валда зато да би и лекари и апотекари имали од чега да живе!

Pazi, ja nije da sam znao sta mogu da pijem pa da sam tek onako hteo da cekam u cekaonici 2 sata da bi cuo sta ce mi lekar reci, stvarno nije tako . Nego nisam imao pojma i ne volim da uzimam lekove na svoju ruku . Zato sam i otisao ...
Ха,ха, човече, како ти прецењујеш савремене генерације. ем их боли глава кад мисле, ем прихватају све што им фармацеути изрекламирају, ем живе светлосним годинама од начина живота који нас је као врсту формирао. Најтужније је што ће првом приликом опет поновити глупост, валда зато да би и лекари и апотекари имали од чега да живе!

...cefzil je "odličan" cefalosporinski antibiotik širokog spektra.I ne znam što ti je doktor propisao baš njega??! Da ne dužim- za "prehladu" ti ne treba antibiotik a naročito ne ovakav neki...
Nemaju lekari ugovore sa farmaceutskim kućama...Ovde se radi o čistom neznanju...

To, je i meni sinoć, palo napamet, ali nisam hteo da idem dalje u kvalifikacije i antropološke oglede, ti si vrlo lepo sve rekao, pogotovo da ih boli glava kad misle, neprocenjivo i tačno nažalost :klap:

Nego nisam imao pojma i ne volim da uzimam lekove na svoju ruku . Zato sam i otisao ...

Koliko vidim, imaš roditelje, mogao si njih da pitaš, osim ako i oni nisu super avangardno moderni, pa ne znaju kako se prelažava prehlada. Imaš moju reč, da od upotrebe običnih antibiotika, kao što je palitreks i lekova kao što je aspirin, nećeš imati daljih posledica koje će te sputavati u životi :lol:

U dobra stara vremena, temperatura se skidala trljanjem i oblogom od komovice, pa se preko toga obuku dva para čarapa ili čak mešanjem kukuruznog brašna i sirćeta, i onda se stopala uviju u krpu na koju je naneta ta mešavina, jako efikasno sredstvo

Cefzil je odlican lek, koleginica je htela da pomogne, mogla je da ti da nesto slabije i jeftinije i posle da drvite da lekari nista ne znaju..tako da leci se i cuti, dosta mi je razmazenih pacijenata, hoce da se izlece, misle da je sve dzabe, e pa osvestite se..zamisli da si jos isao privatno. Sto rece jedna gore nije neznanje, bas suprotno, odlicna terapija, a ako nemas pare za lekove, onda sta da ti kazem..
ali zato obavezno daj majstoru za kola, za gorivo, casti kelnera, a ovamo paranoja na lekare i dilove..strasno...

Cefzil je odlican lek, koleginica je htela da pomogne, mogla je da ti da nesto slabije i jeftinije i posle da drvite da lekari nista ne znaju..tako da leci se i cuti, dosta mi je razmazenih pacijenata, hoce da se izlece, misle da je sve dzabe, e pa osvestite se..zamisli da si jos isao privatno. Sto rece jedna gore nije neznanje, bas suprotno, odlicna terapija, a ako nemas pare za lekove, onda sta da ti kazem..
ali zato obavezno daj majstoru za kola, za gorivo, casti kelnera, a ovamo paranoja na lekare i dilove..strasno...
Odlična terapija... Za prehladu? Naprotiv, koleginica je vrlo neobaveštena, u nedostatku boljeg izraza. Trend prepisivanja antibiotika za najmanju glupost - strahota!

ne mozes tako, nisi video pacijenta niti znas kako i sta je bilo, ali ovde nije problem u izboru terapije, vec u ceni...

...greška-dupla! :lol:U Švajcarskoj lekar nikada neće propisati antibiotik "napamet, sa vrata" -to kolega odlično znate! ( A bome i ja jer mi sestra živi tamo)...
I nije uopšte stvar u ceni- naprotiv- kad je antibiotik prema antibiogramu- uopšte ne pitam pacijenta ima ili nema novca- samo pišem...Ali, zato što su "neke"kolege (neka mi oproste lekari opšte prakse) , propisivali antibiotike onako odokativno i uglavnom po sećanju( koji predstavnik farmaceutske kuće beše ono bio zadnji i koji je ono "odličan" antibiotik falio:think:...Pa, onda protalaškaju po svojim fiokama, nađu flajer i TRAS cefalosporin treće generacije koji se ne participira a košta...Pa, onda dođe čovek na kontrolu a ono ništa bolje.A kolega (sad već u frci) da još "bolji"- opet napamet! E, kad treći put dođe pacijent i dalje sa povišenom temperaturom i onom čuvenom:Doktore, niša mi nije bolje!, a doktor onda presavije uput na šut u bolnicu.Ti si mnogo bolestan, mora da te leče u bolnici!
I tako stvaramo rezistentne sojeve bakterija...I ljudi nam umiru od sepse samo zato što smo "paletu REZERVNIH antibiotika" ispucali u prazno...A postoji lista tih "REZERVNIH" ...Samo što je (većina) ne poštuje...

Eto...

P.S. Meni nešto ceo dan muka, nešto mi hladno, imam nagon na povraćenje a bogami sam i povraćala...još samo čekam i proliv pa da se upišem na listu onih koji su fasovali "crevni grip"!(kako je to moderno da se kaže ovih dana...:lol:)

Stivene, ne reče nam jer ti bolje od Cefzila??!

Mislim da si pogresno shvatio celu stvar . Prvo, nisu svi tako dobro obavesteni kao ti, smatram sebe dovoljno zrelim da odem sam kod lekara kada se ne osecam dobro da ne cimam mamu i tatu za rukav da me lece jer za tako nesto postoji lekar i to je ono za sta je on placen . To sto sam ja nasamaren je vec druga prica, naucio sam za ubuduce ali ne znam odakle ti pravo da me nazoves razmazenim zbog ne znam cega zato sto "sam hteo da se izlecim za sto manje pare" doslovno . Ni ne mislim da je dzabe , naprotiv zato sam usao sa 500-700 dinara u apoteku a izasao praznih ruku dok nisam otisao kuci za jos para :lol: Niti vozim, niti posecujem kafane da bi mogao onako nesto da kazes .... I da napomenem, da sa pravom sumnjam da lekari imaju dilove jer se tako nesto ne bi desilo prvi put u ovoj zemlji .
...greška-dupla! :lol:U Švajcarskoj lekar nikada neće propisati antibiotik "napamet, sa vrata" -to kolega odlično znate! ( A bome i ja jer mi sestra živi tamo)...
I nije uopšte stvar u ceni- naprotiv- kad je antibiotik prema antibiogramu- uopšte ne pitam pacijenta ima ili nema novca- samo pišem...Ali, zato što su "neke"kolege (neka mi oproste lekari opšte prakse) , propisivali antibiotike onako odokativno i uglavnom po sećanju( koji predstavnik farmaceutske kuće beše ono bio zadnji i koji je ono "odličan" antibiotik falio:think:...Pa, onda protalaškaju po svojim fiokama, nađu flajer i TRAS cefalosporin treće generacije koji se ne participira a košta...Pa, onda dođe čovek na kontrolu a ono ništa bolje.A kolega (sad već u frci) da još "bolji"- opet napamet! E, kad treći put dođe pacijent i dalje sa povišenom temperaturom i onom čuvenom:Doktore, niša mi nije bolje!, a doktor onda presavije uput na šut u bolnicu.Ti si mnogo bolestan, mora da te leče u bolnici!
I tako stvaramo rezistentne sojeve bakterija...I ljudi nam umiru od sepse samo zato što smo "paletu REZERVNIH antibiotika" ispucali u prazno...A postoji lista tih "REZERVNIH" ...Samo što je (većina) ne poštuje...

Eto...

P.S. Meni nešto ceo dan muka, nešto mi hladno, imam nagon na povraćenje a bogami sam i povraćala...još samo čekam i proliv pa da se upišem na listu onih koji su fasovali "crevni grip"!(kako je to moderno da se kaže ovih dana...:lol:)

Ne :neutral: Mislim bolje mi jeste ali sve imam utisak da mi je malo bolje samo od silnih cajeva i supa kojih sam se napio . Grlo me i dalje boli, kasljem i dalje i tako ... Jedino mi ovaj flavamed pomogao da lakse kasljem da me ne boli grlo dok kasljem , inace ovaj cefzil ili kako se zove .... zali pare :lol:

...pa, to ti je to...Evo, i mene drma temperatura, i bolovi u stomaku, i mučnina...I sad treba da odmah posegnem za antibiotikom...Pa, još onim "boljim i skupljim"...No, neću Stivene, i ja ću supice i mlake čajeve od kamilice i nane i dunjinog lista(što mi neko preporuči), i Liobif , i Probiotik ...A ako mi temperatura pređe 38 C, tek ću onda uzeti neki antipiretik...
Ajd, odoh da se lečim...I mi lekari imamo dušu...

Eto...

Znam kako je u Svajcarskoj, jedva pisu i obican Amoxicillin, a kamoli neki jaci, mada opet zavisi, i tamo imaju dilove sa farmaceutima, pa pisu i Cedaxe, Cefzile, Cefuroxime..mene je jurila jedna sto nisam Linezolid hteo da joj prepisem za Stafilokok..podrzavam koleginicu jer ga je ona pregledela i generalno branim kolege, cisto sumnjam da je imala losu nameru, ne verujem da bi se degradirala za 50ak dinara procenta po kutiji..
Ajde da mi tebi drzimo fige da sto pre ozdravis...nemoj slucajno na pamet da ti padne da pijes Cefzil;))))
Mislim da si pogresno shvatio celu stvar . Prvo, nisu svi tako dobro obavesteni kao ti, smatram sebe dovoljno zrelim da odem sam kod lekara kada se ne osecam dobro da ne cimam mamu i tatu za rukav da me lece jer za tako nesto postoji lekar i to je ono za sta je on placen . To sto sam ja nasamaren je vec druga prica, naucio sam za ubuduce ali ne znam odakle ti pravo da me nazoves razmazenim zbog ne znam cega zato sto "sam hteo da se izlecim za sto manje pare" doslovno . Ni ne mislim da je dzabe , naprotiv zato sam usao sa 500-700 dinara u apoteku a izasao praznih ruku dok nisam otisao kuci za jos para :lol: Niti vozim, niti posecujem kafane da bi mogao onako nesto da kazes .... I da napomenem, da sa pravom sumnjam da lekari imaju dilove jer se tako nesto ne bi desilo prvi put u ovoj zemlji .

Ne :neutral: Mislim bolje mi jeste ali sve imam utisak da mi je malo bolje samo od silnih cajeva i supa kojih sam se napio . Grlo me i dalje boli, kasljem i dalje i tako ... Jedino mi ovaj flavamed pomogao da lakse kasljem da me ne boli grlo dok kasljem , inace ovaj cefzil ili kako se zove .... zali pare :lol:
Sledeci put znas i sam kako da se lecis, ma ne moras ni do lekara da ides, samo tuci po cajevima i supama, bar ces bubrege da procistis;)

Evo da se i ja javim sa katastrofom od grla i nosem koji curi, četvrti put ove godine. Zveknuo sam defrinol, a temperatura mi je bila 37,4. Nisam prestao da pušim, i nisam sljuštio tablu eritromicina (alergičan na penicilin), kao i uvek do sad. 'Fala bogu, živ sam. :)

...da, lekari i farmaceuti (naročito, bar ovi koje ja poznajem) slabo konzumiraju lekove, mada narod misli obrnuto...Ponekad u tome preteruju i kad treba a oni beže od lekova ko đavo od krsta:nije mi ništa, nije mi ništa...Valjda znaju nešto više o interakcijama, farmakokinetici, nus efektima...Ili i ne znaju- samo se prave...;)

Back