Наравно да ти манастири и цркве нису њихови како год окренеш. Историјски јасно је да су они српски, а не њихови, и ту нема дилеме. Али, хтео сам да ти кажем да, колико год их албански националистички дискурс уверавао да су то ,,албанске цркве и манастири", у њиховој свести они их не осећају као своје и зато их нападају и пале, јер су то за њих обележја туђе религије а не оне са којом се они идентификују, а то је Ислам. Разумеш поенту?
Да, слажем се да имамо разнолике примере, али ја ти говорим о општем ставу. Поред тога што их сматрају преварантима и варалицама, Албанци хришћани сматрају Албанце муслимане и дивљацима. Ове муслимане из Албаније још некако и теолоришу, али Шиптаре са Косова не могу ни да смисле. Кажем ти, то ми причао човек који је био у Албанији баш у тим крајевима о којима ја сад говорим. Дакле, не причам ништа напамет и не измишљам ништа.
Рекох ти, њихова пропаганда је само дискурс, чак ни Енвер Хоџа није успео да уништи верску поделу међу Албанцима, а и племенских још увек има. Крвна освета је још увек присутна. Једино што је заједничко свим Албанцима јесте тај канон кога се држе и муслимани и хришћани. То је племенски закон који није верски обојен па је зато то тако.
- - - - - - - - - -
Па мислим на оне који се изјашњавају као Албанци, свеједно дал су потурчени или поарбанашени. Није то сад неки не знам ни ја колико велики број, али их има.