Leka Dukađin

Ne samo to nego ti manastiri nisu njihovi bez obzira ma koje oni vere bili pre toga :) Ni u kom pogledu nisu njihovi zato ih tako lako i pale ( nazalost).

Slazem se, mada , opet kazem imamo raznolike primere , neretko Albanac hriscanin " mrzi" jednako Srbe kao i Musliman.

To je svakako posledica ovog o cemu govorim, imaju veoma jaku propagandu , i pokusavaju da proguraju jedinstveni indentitet i tkz. prirodnu Albaniju .

Наравно да ти манастири и цркве нису њихови како год окренеш. Историјски јасно је да су они српски, а не њихови, и ту нема дилеме. Али, хтео сам да ти кажем да, колико год их албански националистички дискурс уверавао да су то ,,албанске цркве и манастири", у њиховој свести они их не осећају као своје и зато их нападају и пале, јер су то за њих обележја туђе религије а не оне са којом се они идентификују, а то је Ислам. Разумеш поенту?

Да, слажем се да имамо разнолике примере, али ја ти говорим о општем ставу. Поред тога што их сматрају преварантима и варалицама, Албанци хришћани сматрају Албанце муслимане и дивљацима. Ове муслимане из Албаније још некако и теолоришу, али Шиптаре са Косова не могу ни да смисле. Кажем ти, то ми причао човек који је био у Албанији баш у тим крајевима о којима ја сад говорим. Дакле, не причам ништа напамет и не измишљам ништа.

Рекох ти, њихова пропаганда је само дискурс, чак ни Енвер Хоџа није успео да уништи верску поделу међу Албанцима, а и племенских још увек има. Крвна освета је још увек присутна. Једино што је заједничко свим Албанцима јесте тај канон кога се држе и муслимани и хришћани. То је племенски закон који није верски обојен па је зато то тако.

- - - - - - - - - -

@Dule
"У Кучима има доста оних који кажу да су Албанци "

Kada kažeš ima dosta onih koji kažu da su Albanci , pre sveka mislis na poturcnene kuce/poarbanasene ?

Па мислим на оне који се изјашњавају као Албанци, свеједно дал су потурчени или поарбанашени. Није то сад неки не знам ни ја колико велики број, али их има.

Наравно да ти манастири и цркве нису њихови како год окренеш. Историјски јасно је да су они српски, а не њихови, и ту нема дилеме. Али, хтео сам да ти кажем да, колико год их албански националистички дискурс уверавао да су то ,,албанске цркве и манастири", у њиховој свести они их не осећају као своје и зато их нападају и пале, јер су то за њих обележја туђе религије а не оне са којом се они идентификују, а то је Ислам. Разумеш поенту?

Да, слажем се да имамо разнолике примере, али ја ти говорим о општем ставу. Поред тога што их сматрају преварантима и варалицама, Албанци хришћани сматрају Албанце муслимане и дивљацима. Ове муслимане из Албаније још некако и теолоришу, али Шиптаре са Косова не могу ни да смисле. Кажем ти, то ми причао човек који је био у Албанији баш у тим крајевима о којима ја сад говорим. Дакле, не причам ништа напамет и не измишљам ништа.

Рекох ти, њихова пропаганда је само дискурс, чак ни Енвер Хоџа није успео да уништи верску поделу међу Албанцима, а и племенских још увек има. Крвна освета је још увек присутна. Једино што је заједничко свим Албанцима јесте тај канон кога се држе и муслимани и хришћани. То је племенски закон који није верски обојен па је зато то тако.

- - - - - - - - - -

Па мислим на оне који се изјашњавају као Албанци, свеједно дал су потурчени или поарбанашени. Није то сад неки не знам ни ја колико велики број, али их има.

Naravno jasno mi je :)
Slazem se...Jos bih dodao na ovo , u razgovoru sa Arbanasima cesto moze da se cuje " eto i Crnogorci nece vise da budu Srbi, a oni su vasi Srbi", slicno je i sa Hrvatima .

Novonastale Crnogorce samo prividno dozivljavaju kao nekakvu posebnu naciju , dok ih i dalje svi osecaju kao Srbe :)

Немам времена да ти сада одговорим у потпуности. Укратко, сукоб није верске природе, јер то подразумева да је вера једини повод сукоба. То је једноставно нетачно, ма колико вера донекле играла улогу у самом сукобу.

Да је словенски и српски елемент међу Албанцима заступљен, свакако ми је познато. Али моја поента јесте да Албанци нису оставили значајан траг у нашем народу, и да трагови које смо ми оставили у њиховом не значе да су цели сегменти албанског друштва искључиво српског порекла, па је тиме и тврдња да су српског порекла донекле нетачна.

Познато је да су поједини Албанци имали одличан однос са Србима. Есад-паша Толтани је важио за пријатеља нашег народа. Однос српске државе и Толтанија је добро познат.

Немам времена да ти сада одговорим у потпуности. Укратко, сукоб није верске природе, јер то подразумева да је вера једини повод сукоба. То је једноставно нетачно, ма колико вера донекле играла улогу у самом сукобу.

А шта је други повод сукоба? Велика Албанија? Па ено, пред Ердоганом се Шиптари одрекоше Велике Албаније и громогласно аплаудираше његовој изјави да је Косово део Турске, а не Велике Албаније. Да, религија јесте извор сукоба. Током векова, Албанци муслимани су се повезали са Турском и њеном вером и остали су јој верни и након пропасти Османске Империје. Са њом су се у потпуности идентификовали и она је постала главни фактор њиховог идентитета. Њихово друштво је дубоко исламско. И зато колико год албански национализам њих уверавао да су цркве и манастири њихови или да су им Албанци хришћани браћа у њиховој свести неће бити тако, они их неће прихватати као такве. Зато и кажем да албанска нација није конституисана као таква. Тако да је албански национализам само дискурс који се није дубоко прихватио у албанском народу.
Да је словенски и српски елемент међу Албанцима заступљен, свакако ми је познато. Али моја поента јесте да Албанци нису оставили значајан траг у нашем народу, и да трагови које смо ми оставили у њиховом не значе да су цели сегменти албанског друштва искључиво српског порекла.
Нисам ја то ни тврдио. Дакле, само сам говорио о међусобним мешањима и међусобним везама Срба и католичких Албанаца са севера. И моја поента је да наш сукоб није сукоб са албанским народом у целини већ сукоб са најекстремнији делом тог народа- Албанцима муслиманима.
Познато је да су поједини Албанци имали одличан однос са Србима. Есад-паша Толтани је важио за пријатеља нашег народа. Однос српске државе и Толтанија је добро познат.
Тако је.

Да је словенски и српски елемент међу Албанцима заступљен, свакако ми је познато. Али моја поента јесте да Албанци нису оставили значајан траг у нашем народу, и да трагови које смо ми оставили у њиховом не значе да су цели сегменти албанског друштва искључиво српског порекла, па је тиме и тврдња да су српског порекла донекле нетачна.

Mislim da je njegovo ubistvo najbolji primer iz kanona koji poziva na "ličenje" dakle on je po misljenju albanaca nacinio izdaju kada je pomogao Srbma protiv okupatora , zato je ubijen .

Nemam reci kojom bih opisao to , osim uzas .

Mislim da je njegovo ubistvo najbolji primer iz kanona koji poziva na "ličenje" dakle on je po misljenju albanaca nacinio izdaju kada je pomogao Srbma protiv okupatora , zato je ubijen .

Nemam reci kojom bih opisao to , osim uzas .

Треба имати на уму да Есад-паша није управљао целом Албанијом. Албанија тада у суштини и није постојала као уједињена држава са централном влашћу. Они који су га убили били су његови политички противници и идеолошки потомци оних који данас управљају том земљом.

@Дуле

Да се разумемо, Албанци нису никоме били, још мање остали верни. Били су вођени својим личним, породичним и племенским интересима. Тек касније, када су Турци и Аустроугари покренули процес стварања Албаније, може се говорити о неким квази-националним интересима. То чему они аплаудирају је у небитно. Аплаудирали су не тако давно и Титовим говорима, а коме ће сутра аплаудирати, само ће време показати. Једни Клинтоновој граде споменик а други учествују у терористичким нападима упереним против Америке. Тврдња да је албанско друштво дубоко исламско је сасвим нетачна, и увредљива према свим оним честитим муслиманима који у овом свету свакако има. О вери појединаца не могу дискутовати, али чињеница је да они као народ нису искрено примили ниједну од религија са којима су били у контакту, и то важи и за ислам.

Укратко, српско-албански сукоб је с наше стране сукоб за опстанак и територијални интегритет. С њихове стране, реч је о низу ствари. Заступљено је све од тежње ка стварању Велике Албаније до вере и личних интереса. Никако само вера.

Poslednja izmena:
Треба имати на уму да Есад-паша није управљао целом Албанијом. Албанија тада у суштини и није постојала као уједињена држава са централном влашћу. Они који су га убили били су његови политички противници и идеолошки потомци оних који данас управљају том земљом.

Колико је мени познато, албански комунисти су величали убицу Есад паше Топтанија, чак су му подигли и бисту у Тирани.

@Дуле

Да се разумемо, Албанци нису никоме били, још мање остали верни. Били су вођени својим личним, породичним и племенским интересима. Тек касније, када су Турци и Аустроугари покренули процес стварања Албаније, може се говорити о неким квази-националним интересима. То чему они аплаудирају је у небитно. Аплаудирали су не тако давно и Титовим говорима, а коме ће сутра аплаудирати, само ће време показати. Једни Клинтоновој граде споменик а други учествују у терористичким нападима упереним против Америке. Тврдња да је албанско друштво дубоко исламско је сасвим нетачна, и увредљива према свим оним честитим муслиманима који у овом свету свакако има. О вери појединаца не могу дискутовати, али чињеница је да они као народ нису искрено примили ниједну од религија са којима су били у контакту, и то важи и за ислам.
Како нису? Па били су и остали верни Исламу. То што се они увлаче свакој сили да би остварили неке своје циљеве, то није ништа чудно. И други муслимани то раде. Ево, погледај рецимо, Арабија се шлихта Америци, а некада се шлихтала Британији, иако и једне и друге не подноси (јер не подноси њихову немуслиманску религију и њихова држацна уређења), само да би остварила своје интересе. Па и босански муслимани то исто раде. То им чак њихова вера наређује, кад су слабији да се шлихтају јачима, без обзира на религију тог јачег, да би уз његову помоћ остварили своје интересе.
Па Албанци муслимани су се толико везали за Ислам да су неки од њих чак смислили и предање по коме албански народ заправо потиче од арапског племена Куреиша. Да ли знаш зашто баш од Куреиша? Па зато што је ,,посланик" Мухамед, оснивач Ислама, потекао из тог племена. Ево, погледај овај призор из Тиране:
У питању је масовно клањање намаза у сред Тиране. Албанци муслимани и на тај начин исказују своју верност Исламу. И ту ти је одговр да ли им је друштво исламско или није.

Не желим заиста да увредим никога, поготово не поштене и честите муслимане (којих свакако има и које веома поштујем), али као што сам већ написао на едној другој теми, ми морамо да разумемо шта Ислам јесте, а не шта би ми волели да он јесте. Уосталом, огромну помоћ шиптарском тероризму 99-те пружили су исламски фундаменталисти, попут Ал-Каиде и счичних организација. То је такође чињеница.
И важно јесте што аплаудирају тој изјави Ердогана јер то значи да се слажу са њом и да је одобравају.

Укратко, српско-албански сукоб је с наше стране сукоб за опстанак и територијални интегритет.
Слажем се.
С њихове стране, реч је о низу ствари. Заступљено је све од тежње ка стварању Велике Албаније до вере и личних интереса. Никако само вера.
Па нисам ни тврдио да је у питању само вера, али са њихове стране јесте првенствено верски мотив у питању. Опет, препоручујем ти следећу књигу:

SIPTARI-I-ISLAM_slika_O_57745283.jpg

;)

Узмите у обзир да у то време мржња између Срба и Арбанаса није била на овако завидном нивоу као данас :) Та мржња је створена највише захваљујући утицају Османлија, Млечана, Ватикана и Аустро-Угарске, али у то време тај утицај је тек почео да расте.

Узмите у обзир да у то време мржња између Срба и Арбанаса није била на овако завидном нивоу као данас :) Та мржња је створена највише захваљујући утицају Османлија, Млечана, Ватикана и Аустро-Угарске, али у то време тај утицај је тек почео да расте.

Naravno ...Srbi su bili maltene svuda vladajuci stalez i zato je i problem odrediti tacno sta su bili pojedini velikasi na prostoru severne Albanije . :)

Ovakvo lijepo drustvo, ko vas, davno nisam zatekoh.
Punih zaljucaka i cinjenice ste izneli.
Ne znam ni gde da pocnem uopste.
Ma necu bre uopste da vam kvarim drustvo i ovo zadovoljstvo.
Samo jednome se cudim.
Sta vi, svija po redom, uopste trazite na pdf historija ?
A modovi vec na odmoru ?

Samo jednome se cudim.
A modovi vec na odmoru ?

Па хајде, ако имаш нешто озбиљно да кажеш у вези теме, реци. Зашто не би рекао? Ако сматраш да нисмо у праву, реци где грешимо?

Samo jednome se cudim.
A modovi vec na odmoru ?

Де си стари Илиру, како иде прављење државе?

Back