lek za belu kugu

Mackic:
Pazi ja psa ne bih uzela a da nemam osnovne uslove za njega, a kamoli radjala dete, koje bih posle pocela da gledam kao teret i kao nesto sto mi "koci" zivot, zbog kojeg bih morala da radim dva posla i dolazim kuci jadna i besna. Na ideju o radjanju dece gledam vrlo ozbiljno i to je jedan od razloga zasto mislim da necu imati decu.
E sad posto meni neko obicno hoce da vadi oci kad iznesem svoj suprotni stav o radjanju dece, ja cu sad lepo da se iskljucim iz dalje diskusije.

Сасвим је ОК да неко нема деце ако то не жели.
Много је гора варијанта када имају децу они који их не желе!
Ја сам само коментарисала да си ти вероватно толико скептична према породици због својих односа у породици...и то сасвим могу да разумем. Зато мислим да и ти знаш да није пресудан ни стан, нити добар посао...

Но добро, можда ће се твој став и променити са одрастањем и твојим личним оснаживањем...
Можда и неће....у сваком случају, избор је само твој!

Ja zelim decu i imam polovinu uslova da pocnem da radim na tome: ljubav, on radi i oboje imamo dovoljno godina . Polovina uslova koju nemam su: stan i posao.
To me baca u takvu paniku!! Pomisao da vreme prolazi (idealno vreme za radjanje), i da po mojoj racunici treba da prodje bar dve godine da stanem na noge. Recimo da mi nije neophodan stan jer bi sa dve plate mogli pod kiriju.
Dakle fali mi 1. socijalna sigurnost 2. materijalna.
U nasem drustvu mislim da je sigurnost ono sto mladima fali.

Jeste da je covjek postavio temu za Srbiju, ali ajde da se i ja javim.

Drzava mora pomoci roditeljima u odgajanju djece - tako sto ce odobriti povoljne kredite za roditelje troje i vise djece, sto ce uciniit da djeciji dodatak ima smisla svima, a ne samo zadnjoj socijali, sto ce po rodjenju svakog djeteta davati roditeljima pomoc u vidu novca ili pelena ili ma kakve opreme za dijete (da se razumijemo, u toj situaciji 50 eura od drzave i nije neka pomoc), sto ce pomoci da svi ljudi (bez obzira na roditeljstvo) imaju zdrave uslove zivota, sto ce stvoriti bolje uslove zivota u skolama i vrticima, sto ce oformiti fond za djecu koji ce kvalitetno funkcionisati, sto ce na vise nacina olaksavati zivot roditeljima sa vise djece, obecajuci besplatan vrtic, udzbenike, clanarinu u sportskom klubu za npr. trece ili ajde cetvrto dijete; sto ce edukovati mlade roditelje, sto ce stvoriti kvalitetne uslove u porodilistima (ne mora da se postavi muzicki stub i lcd ekran u svaku sobu, ali klima uredjaj, propisno grijanje, prirodni sokovi, neke knjige, novine ili tv... A ne da majka mora da donese sa sobom sve - spavacicu (da ne bi spavala u onim prljavim, krvavim...), uloske, peskire, casu, pice, hranu, voce, pelene za dijete... Samo cekam kada ce reci da treba dovesti i neku komsinicu da ti bude babica...

Sto s emene tice, nadam se da cu imati uslova za cetvoro i bez pomoci drzave, ali sigurno ne bi bilo na odmet. Volim djecu vec sada i pretpostavljam da cu ih imati najmanje troje, ako budem u zdravstvenoj mogucnosti. Ali, sigurno necu stanovati sa njim u memlljivom, vlaznom, hladnom, stanu u kome ne moze dijete da ima odvojenu sobicu za spavanje. Kada se drzava pozabavi svim navedenim stvarima, sigurno nece biti bijele kuge, jer iako ima onih koji iz sopstvenih interesa i za svoje uzivanje nece dijete, mnogi prosto ne smiju sebi da dopuste, jer su normalni ljudi, da, kako rekose, radja socijalne slucajeve.

Back