Lek Rivotril / Psihijatrija, psihologija, psihogeno povracanje

liberal82

Zainteresovan član
Poruka
406
Imam psihogeno povracanje, doktorka mi je prepisala lamiktal 1/2 od 0.25 mg na 12 sati, sve vreme sam pila i largaktil posto mi nije bilo dobro dr. je zamenila lek rivotrilom koji pijem isto na 12 sati po pola tablete.

Interesuje me kakav je to lek ? da li postoji zamena i za njega ? cemu sluzi ? Mogu li da smanjujem postepeno dozu leka ? koliko je tesko skinuti se sa rivotrila ? ja ga koristim samo par dana ali me strah da se ne navucem, da mi se ponovo ne pojave simptomi jer planiram da ostanem u drugom stanju pa me strah od posledica tog leka :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash:

Rivotril (clonazepam) ima antikuonvulzivno, sedativno i anksiolitičko dejstvo

Najčešći sporedni efekti su :

Stalna pospanost

kognitivne i motorne smetnje

iritabilnost i agresija

gubitak motivacije

gubitak libida

poremećaji ravnoteže koordinacije

halucinacije, kratkoročni gubitak pamćenja

Possible adverse effects of use of benzodiazepines such as clonazepam during pregnancy include; abortion, malformation, intrauterine growth retardation, functional deficits, floppy infant syndrome, carcinogenesis and mutagenesis

Da li treba smanjivati dozu leka , treba da kaže lekar. U svakom slučaju ne treba smanjivati na samom početku korišćenja, ta doza je ionako minimalna

Imam psihogeno povracanje, doktorka mi je prepisala lamiktal 1/2 od 0.25 mg na 12 sati, sve vreme sam pila i largaktil posto mi nije bilo dobro dr. je zamenila lek rivotrilom koji pijem isto na 12 sati po pola tablete.

Interesuje me kakav je to lek ? da li postoji zamena i za njega ? cemu sluzi ? Mogu li da smanjujem postepeno dozu leka ? koliko je tesko skinuti se sa rivotrila ? ja ga koristim samo par dana ali me strah da se ne navucem, da mi se ponovo ne pojave simptomi jer planiram da ostanem u drugom stanju pa me strah od posledica tog leka :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash:
rivotril je anti epileptik no obzirom na njegova mnogostruka dejstva koristi se kod panicnih poremecaja i anksioznosti,,,jako tesko je navuci se na rivotril,,nije slucaj kao sa obicnim sedativima,,ne brini,,LAMECT je takodje antiepileptik,,ali se koristi kao stabilizator raspolozenja,,kod naglih promena raspolozenja,,kod bipolarnih poremecaja,,ja ga pijem bas upravo iz raxloga da bi mi se raspolozenje stabilizovalo,,bez oscilacija

Dobila sam rivotril da pijem i prosto ne znam kakav je to lek koji te od jedne polovine uzete tablete obori u krevet tako da nisam mogla ustati cela dva dana iz istog.
Nije mi se dopadalo kako sam se osecala, pa sam samoinicijativno prekinula sa rivotrilom, tu je bio jos jedan lek cijeg imena ne mogu da se setim i njega sam trebala da pijem ujutru i uvece, a rivotril pola tablete samo uvece. E da setila sam se sada, taj drugi lek se zove Leponex i on je iz starije garde tih anksiolitika, i njega sam pila po pola tablete, ali ljudi moji, ja sam ta dva dana bila zombi, hodala sam kao zombi, razmisljala kao zombi...
Nisam to mogla da podnesem, verovatno bih se navikla vremenom, ali sam se ipak vratila starim lekovima, Zoloftu...
Eto, od sledeceg utorka idem u dnevnu bolnicu, pa ako neko zeli da podeli sa mnom moje utiske, moze da posecuje moju stranu. Pisacu o svemu sta ce mi se tamo desavati.
Mozda ce nekome pomoci, a sto pomaze ne moze da skodi...
Drzite mi palceve, prijatelji moji, bojim se, ali moram da pokusam jos i to, tu grupnu terapiju, mozda ce mi biti bolje da se izvucem iz ove moje depresije.

Waterfall, nisam mogla vise da vidim tog psihijatra. Jednostavno nisam ga dozivela kao osobu, kao lekara koji ce mi pomoci!
Hej, pa umesto on mene da slusa, ja sam slusala njegove nevolje!
Rekao je da je i on u depresiji i onda poceo da prica o sebi.
Maltene, ispalo je da sam ja slusala, a on pricao svoju pricu, o svom nesrecnom zivotu, visku kilograma.
Ajde da je drzavni lekar bio u pitanju, nego privatni!
Za taj ``razgovor`` sam dala 3.000,00 dinara!!!
A nisam dobila nista. U stvari dobila sam recept za ta dva gorepomenuta leka koji se koriste za lecenje shizofrenije ili vec kako se ta psihicka bolest zove... Dobro mi nije rekao da pijem celu pilulu jer bih sigurno umrla od jednog uzimanja terapije.
Sutra idem u dnevnu bolnicu.
Ne moram da vam kazem da sam uzasnuta, da nemam s kime da pricam o mojim strahovima vezanim za sutrasnji dan, sta ce sutra biti, na sta ce sve to liciti i da li ima uopste nade da mi od dnevne bolnice tj. ``grupne terapije`` - kontam da je to - to, biti imalo bolje.
Ne znam ni da li cu uopste skupiti hrabrosti i otici tamo.
Nemam resenje. Ne znam. U limbu sam. Sama. Kao sto sam uvek i bila.

Ok, razumem da si uplašena i usamljena, ali nisi sama. Postoje ljudi sa istim i sličnim problemima, zato su grupne terapije dobre kao podrška i kao uvid da nismo sami.
Lek Rivotril je antiepileptik koji se pokazao kao dobar anksiolitik i bezbedniji od lekova iz grupe benzodijazepama. Nisi imala razlog za strah, sem malo strpljenja i koristi koji ti je efekat leka izazvao, a to je pospanost. Trebala si da spavaš jer je san lekovit.
Javi kako je u dnevnoj bolnici i nemoj da odustaješ :)

Evo proslo je 4 dana od kako sam u Dnevnoj bolnici.
Dobro mi je tamo. Postoje dve grupe od po 8 pacijenata, da nas tako nazovem.
Ja sam u grupi ljudi koji imaju probleme u porodici, koliko sam ukapirala.
|mamo fizicke vezbe, autogeni trening jednom u pet dana, imala sam razgovor sa psihologom vec tokom prvog dana koji je trajao vise od dva sata.
Plakala sam kao kisa, ali posle toga sam se bolje osecala. Pitao me je o svemu, o detinjstvu, mislim da sam mu ispricala ceo svoj zivot.
Mozda sam nesto i izostavila jer se ipak ne moze bas sve reci na prvom razgovoru.
Uglavnom se nadam da ce me opet pozvati na neki razgovor, Prija mi druzenje sa ljudima koji su me zaista dobro prihvatili.
Dnevna bolnica pocinje vec u sedam sati, zbog dorucka, ali niko ne dolazi bas toliko rano, obicno se pojavljujemo oko 8 sati, u 8 i 20 dobijamo jutarnju terapiju, zatim sledi vizita, lekari i terapeuti dolaze i pitaju svakog ponaosob kako je, pacijent kaze kako mu je, onda drugi, treci itd... zatim od 9 do 10 je sastanak sa terapeutom, tada pricamo u grupi.... posle su fizicke vezbe, zatim pola sata pauza, a onda sledi radna terapija, svako radi nesto, neko strika, neko slika, neko radi tapiseriju, neko pravi cestitke za Novu godinu, neko crta, neko pravi figure od papira, slusa se muzika, smejemo se i pricamo.
U jedan je rucak, neko ide, neko ne, u jedan i 15 je terapija a tada dobijamo i terapiju za uvece. Onda idemo kuci.
Svakog dana je neko dezuran, stara se o ``cajnoj kuhinj`` gde se kuva caj ili kafa.
Meni smanjuju Lorazepam, jer sam se navukla na njega, uzimam ga samo u bolnici i dobila sam da pijem neke male tablete oranz boje sa oznakom V 2. Pitala sam koji je to lek, receno mi je, ali sam zaboravila, pa ako neko zna sta bi to moglo biti neka mi napise. Ukinuli su mi Zoloft koji sam pila do odlaska u Dnevnu.
Prva dva, tri dana sam imala velike glavobolje, san mi se malo poremetio, ali ne spava mi se kao pre, mada ipak po podne moram jedno sat vremena da odspavam jer ujutru rano ustajem, a dugo nisam tako rano ustajala.
Primetila sam da svakog jutra imam podocnjake, ali mi se oni izgube dok se umijem i spremim za odlazak. Ne znam da li je to od placa ili od terapije.
Sve u svemu, ici cu tamo sve dok mi ne kazu da mi je lecenje zavrseno.
Pisacu o utiscima jos detaljnije, ovo je samo onako okvirno.
Osoblje je predivno. Lekari i terapeuti strucni i veoma ljubazni. Sve pohvale za njih.

Здраво!
Код нас у Бугарској је стаo из увоза лек Ривотрил, делујући шокантно за многе људе који пате од епилепсије или паничног поремећаја. Хтео бих да питам дали могу да га обезбедим са Србијом, без обзира на цену. Хвала унапред! Пишете молим вас! neven.dimitrov@gmail.com

Здраво!
Код нас у Бугарској је стаo из увоза лек Ривотрил, делујући шокантно за многе људе који пате од епилепсије или паничног поремећаја. Хтео бих да питам дали могу да га обезбедим са Србијом, без обзира на цену. Хвала унапред! Пишете молим вас! neven.dimitrov@gmail.com
nista nije sokantno, ovde nema ni kapi za oci a tek ti ozbiljniji lekovi....

bez recepta ne mozes da ga kupis, tj u drzavnoj apoteci ne mozes
u privatnim vec mozda postoji opcija da zazmure na kutiju dve
najbolje ti je da uzmes svoje recepte i nalaze lekara na kojima pise da si njega dobio i odes u srbiju u privatnu apoteku i kupis
problem je sto je i ovde povremeno nestasica pa proveri kad ima da ne placas put za dzaba

provereno znam da u turskoj mozes da ga kupis i bez recepta ali je jako skup tamo, nisam sigurna koliko bese ali znam da sam se sokirala i nisam kupila, posto sam u isto vreme uzimala neke antibiotike kojih ovde nema, ranisan, zoloft i nitroglicerin, koji su bili mnogo jeftiniji nego ovde u srb
a rivotril nemam pojma koliko je ovde u srb, ne koristim to, pa ne znam jel to u turskoj skuplje nego ovde

otvoricu sverc komerc lekova ebo te, ko sta radi ja gde god otputujem nosim spisak lekova za kupiti ljudima i zivotinjama oko mene :lol:

Poslednja izmena:

A da ti lepo promenis doktorku ako si u mogucnosti?CUVAJ SE DOBRO tih degena koji daju lekove iako planiras trudnocu i pricaju ti da to nije nista za dete da ce biti ok kao.Ako nisi nesto specijalno bolesna teraj sve to u 3 lepe i ne osvrci se.

Zve je lepo teoretski,ja sam na rivotrilu 5godina. Prve 2samostalno,uzimala sam preterano po 6,7dnevno. Od tada sam po nadzorom lekara,i evo vec 5godina ne ide. Ja se kunem u njih a svesna sam da vise i nemaju efekta. Jednom sam pokusala da se skinem zamenom i postepeno ali ne,hvala,nista teze(a bivsi sam zavisnik) nisam pokusala. Ne znam,valjda dam i htela da budem flegma,o njima nikad nista lose ni dobro niko me ne dira niti me sta interesuje,ali sada vec shvatam ozbiljan problem,i u trudnoci potencijalni,i ovako...slow motion,emocija bez,izraza lica.... A 24mi je! :(

E ako je neko napisao (obicno prevaranti, sarlatani i nadrilekari) "prava istina" + ostalo, mora da je zaista istina, jer pise bas - "P R A VA I S T I N A ".

Fali jos samo onaj dodatak - ",,,,,,koja se namerno krije od vas", i imamo komplet klasicnu teoriju zavere, koja se u psihologiji marketinga koristi i preporucuje svakom nadrinaucniku da bi postigao multimilionski tiraz svoje zaverenicke knjige.

Era interneta ce unistiti ljude. Nista nisu edukovaniji i pametniji pre interneta, ali su zato ispoludeli i izunakazili se.

E ako je neko napisao (obicno prevaranti, sarlatani i nadrilekari) "prava istina" + ostalo, mora da je zaista istina, jer pise bas - "P R A VA I S T I N A ".

Fali jos samo onaj dodatak - ",,,,,,koja se namerno krije od vas", i imamo komplet klasicnu teoriju zavere, koja se u psihologiji marketinga koristi i preporucuje svakom nadrinaucniku da bi postigao multimilionski tiraz svoje zaverenicke knjige.

Era interneta ce unistiti ljude. Nista nisu edukovaniji i pametniji pre interneta, ali su zato ispoludeli i izunakazili se.

Kada neko želi biti u mraku, džaba mu je svetla paliti. Ako kojim slučajem znaš engleski odi na site: Mad in America

Back