Meni za sada bili najbolji Isimbajeva Elena , Isaid bolt, i hajde i Felbs, mada mi nije potaman, jer voli da provocira pred trke, ali je jak sportas....
A dobra mi i ona mala kineskinja od 48 kg koja dize 110kg.....mala je strasna....
Patak, tema je odlicna. Bas mi je drago sto si je otvorio.
Ovaj post ce da bude malo duzi, posto cu pisati o vise stvari koje se ticu teme.
Znam da volis da budes u toku i informisan, ali nekim cudom vrlo cesto baratas poluinformacijama ili tacnim informacijama koje posle tvoje obrade i iznosenja dobijaju oblik poluproizvoda. Dozvolicu sebi da te donekle korigujem:
Prvu gresku si napravio u samom naslovu teme -
Olimpijada je vremenski period kojim su anticki Grci racunali period izmedju dvaju Olimpijskih igara.
Dakle, Olimpijada je pogresan, mada cesto upotrebljavan naziv, a Olimpijske igre su takmicenje o kojem govorimo.
Drugu gresku si napravio pogresno napisavsi imena sve troje sportista koje smatras najvecim legendama ovih Igara -
Elena se preziva Isinbajeva. Doduse, od Duska Koraca smo saznali da se radi o devojci koja se zove Jelena, ociju (plavih - prim. J.D.) boje sibirskih breza i osmeha sirokog poput predivne Volge.
Bolt se zove Usain, a moguce je da Jamajcani na po Vuku napisani nacin i izgovaraju njegovo ime.
I naravno, potonjem Felbsu je krsteno ime Majkl Felps.
Zaista mislim da su svi sportisti koji nastupe na Olimpijskim igrama heroji tih Igara. Cak i oni, za koje bismo rekli, posmatrajuci njihov nastup duboko zavaljeni u fotelju, da su se slucajno tu zatekli, imaju osecaj da su ispunili svrhu svog bavljenja sportom.
Ucesce na Olimpijskim igrama je san svakog sportiste, a medalja je vrednija od bilo koje medalje osvojene na Svetskim sampionatima.
Tu nisam rekao nista novo, ali nije zgoreg da ponovim, posto je tema vec o tome.
Ovo troje su se svakako izdvojili po rezultatima i bice pamceni i pominjani duze i vise od ostalih ucesnika.
Sto se tice Cavica, pogledao sam sajt ciju je adresu Majche ostavila. Ma koliko da bih zeleo da je autor sajta u pravu, ipak, gledajuci kompletne podvodne snimke koji se mogu naci na intenetu - na kraju mislim da je Felps prvi dotakao senzor.
Jedino sto bi moglo da ide u prilog Cavicu je tumacenje pravila po kojem se taj senzor mora simultano dodirnuti sa obe ruke. Ali, pretpostavljem da je tumacenje ''istovremenog'' u tom pravilu prilicno fleksibilno.
Umesto da pronalazimo teorije zavere i ispred racunara vojujemo pobedu umesto Cavica, trebalo bi da pogledamo kako se on ponasa.
Njegova reakcija i rezon je istinsko ponasanje pravog sportiste i sampiona. Samo sa takvim razmisljanjem, sa svescu da se u sportu gubi, ali i pobedjuje ''za malo'' - moze da se napreduje i postizu bolji rezultati i buduce pobede.
Skloni smo da posle poraza ''za malo'' ostanemo da zivimo u tom trenutku, razmisljajuci o njemu kao velikoj nepravdi, jedinstvenom i neponovljivom trenutku da ucinimo nesto, ali eto, sad je sve gotovo. Taj trenutak se desio, zanavek cemo ga se prisecati, on ce nam biti hrana, u svojim mislima cemo ga pretvoriti u moralnu pobedu dobra nad zlom - i iduci linijom manjeg otpora, umesto da se trudimo da pobedimo sledeci put, on ce nam biti satisfakcija umesto pobede.
Na svu srecu, Cavic nema osobinu o kojoj sam pisao. Zahvaljujuci nacinu razmisljanja koji je pokazao, njemu ce se ''vratiti'' ono sto je ovom prilikom ''izgubio''. Nije bitno na kom planu, verovatno na sportskom.
Siguran sam u to.