Legalne prevare

limunada

Buduća legenda
Poruka
38.715
Čitam danas da neki pekar negdje u Dalmaciji naplaćuje picu 70 eura.
I sad,komentari su...ako je istakao cjenovnik,sve je legalno...ko hoće kupi po toj cijeni,ko neće,ne mora...
E,sad zamislite,neko npr.ne pogleda cjenovnik ...uđe u običnu pekaru i očekuje neku standardnu cijenu ili malo višu od standardne,a dobije astronomski račun za jedan tako običan proizvod.
A iskreno receno,ko bas uvijek gleda cjenovnik u pekari?
Da li je ovo regularno?
Po meni nije.Vlasnik očigledno igra na kartu da zazne kupca, naoko regularno,pa ko se upeca,upeca.
A u turističkim mjestima takođe zna i da se kupac neće vraćati dvaput.
Znamo svi da postoje luksuzni restorani sa astronomskim cijenama i ko želi i može ide tamo...ali ako vam te astronomske cijene lupe u običnoj pekari ne može baš biti regularno.
Šta mislite o ovome i postoje li još kakve prevare koje naoko nisu,a zapravo jesu?

Pa imaš lak za nokte od 1€ a i od 20,tako i pizza, a to po meni nije prevara. Svaka roba ima kupca. Prevara bi bila da nema cjenovnik ili da moraš da uzmeš. Na to ne može niko da te natjera.
Znam ja da ima i jedno i drugo.Ali ti znas koji lak,koje marke npr.kosta koliko.I drugo je prodavnica,a drugo restoran ili pekara.
Ovde govorim prvenstveno o prevarama u usluznoj djelatnosti.
Niko ne ocekuje da u jednoj obicnoj pekari pica kosta toliko.Ocekujemo na nekim "fensi"mjestima jer u cijenu ulazi i ambijent i slicno.
Mene nedavno prodavacica u pekari upozori da je hljeb poskupio deset centi,jer nije htjela da me "prevari" kao kupca,nego da znam unaprijed ako mi ne odgovara cijena da ne kupim.
Da li je pohlepa za novcem unistila svaki element ljudskosti?Ili gledamo da prevarimo koga i kako stignemo?

Пица у пекари? Није да нема, али то се обично не једе у самој пекари тј. или се понесе или се једе успут или бар на тротоару (не вјерујем да ће неко сјести за минијатурни сточић у пекари да би јео пицу). Дакле, тражиш пицу и кад ти је да и затражи 70 евради, вратиш му је.

Пица у пекари? Није да нема, али то се обично не једе у самој пекари тј. или се понесе или се једе успут или бар на тротоару (не вјерујем да ће неко сјести за минијатурни сточић у пекари да би јео пицу). Дакле, тражиш пицу и кад ти је да и затражи 70 евради, вратиш му је.
https://www.klix.ba/lifestyle/putov...-pizzu-za-130-km-nije-ti-to-pljacka/220725054

Ништа битно у тексту, дакле исто – вратиш му пицу и ћао.

Додуше, има ту нешто друго, посљедњих година су почели имати посебне цијене за странце (наравно, осјетно веће), што је јако ружно, чак одвратно. Не знам да ли је по по ЕУ стандардима, али тако је.

Ништа битно у тексту, дакле исто – вратиш му пицу и ћао.

Додуше, има ту нешто друго, посљедњих година су почели имати посебне цијене за странце (наравно, осјетно веће), што је јако ружно, чак одвратно. Не знам да ли је по по ЕУ стандардима, али тако је.
Odavno su to imali.
Ali ovde mi najviše bode oči što je sve "legalno",a zapravo je prevara.
Jer neki ljudi će možda tek kasnije kad se preračunaju otkriti da su prevareni.
Ovde se i cilja na strance koji se mogu lakše zbuniti.

Niko ne ocekuje da u jednoj obicnoj pekari pica kosta toliko.Ocekujemo na nekim "fensi"mjestima jer u cijenu ulazi i ambijent i slicno.
naravno da ulazi sve to u cenu
ne znam da li znas da je i podela frizerskih salona na radnju, salon i butik?
tako se gledaju, ima cak i pravilnik sta sve treba da postoji unutra da bi recimo bio butik (televizor, fotelje dok cekas i sta ti ja znam, vec sam i zaboravio kad su mi pricali) i onda imas visi rang cena..

Odavno su to imali.
Ovde se i cilja na strance koji se mogu lakše zbuniti.
nije tako jer ti mozes da odbijes da kupis kad cujes cenu..to sto je otkucao nije moranje da kupis, mogu da poniste racun, tako da nema tu prevare.
Она мисли на странце који се не сналазе у кунама па тек касније (ако и уопће) укапирају колико су платили. То је могуће. Знам, кад си у страној земљи, посебно пазиш баш зато јер не знаш много тога...
Ипак, превара није, али јесте јајарење.

ako neko posle pola sata otkrije da je umesto 200 dao 2000 dinara onda i treba da ga opeljese..svako normalan odmah vidi kad dobije cenu da nesto ne stima..
meni su tako u tempu morske plodove racunali kao teniske rekete :D ali mi je cena bilo neuobicajeno veca nego sto sam ocekivao i odamah sam na licu mesta proverio racun i resili smo gresku..

nema tu prevare.. cena postoji a ko ne pazi na cenu ocigledno ima visak para koji ga svrbi.

Она мисли на странце који се не сналазе у кунама па тек касније (ако и уопће) укапирају колико су платили. То је могуће. Знам, кад си у страној земљи, посебно пазиш баш зато јер не знаш много тога...
Ипак, превара није, али јесте јајарење.
stranac ti prijatelju moj prvi najvise gleda ceonovinike pre nego sto otvori novcanik.

naravno da ulazi sve to u cenu
ne znam da li znas da je i podela frizerskih salona na radnju, salon i butik?
tako se gledaju, ima cak i pravilnik sta sve treba da postoji unutra da bi recimo bio butik (televizor, fotelje dok cekas i sta ti ja znam, vec sam i zaboravio kad su mi pricali) i onda imas visi rang cena..
Sve mi je to jasno...Visi rang,veca usluga...ali ovde nema nista "više"da bi opravdalo baš toliku cijenu.

ako neko posle pola sata otkrije da je umesto 200 dao 2000 dinara onda i treba da ga opeljese..svako normalan odmah vidi kad dobije cenu da nesto ne stima..
meni su tako u tempu morske plodove racunali kao teniske rekete :D ali mi je cena bilo neuobicajeno veca nego sto sam ocekivao i odamah sam na licu mesta proverio racun i resili smo gresku..

nema tu prevare.. cena postoji a ko ne pazi na cenu ocigledno ima visak para koji ga svrbi.
Nije to bas tacno.Ja gledam cijene,ali se desi da npr.bude guzva,nosis kese,nemas kad da provjeravas racun na licu mjesta,pogotovo ako kupujes vise artikala.Kad dodjem kuci,pogledam naplatili mi nesto vise puta ili nesto sto nisam kupila.To se desilo nekoliko puta i uvijek je bila namjerna prevara od strane trgovaca.
Vrate oni pare posle ako se zalis...ali koliko ima ljudi koji su stariji npr,ne vide dobro i slicno,a i moras se cimati bespotrebno.

Back