Legalizacija marihuane za medicinske potrebe

,,, medicinska marihuana je legalna u Makedoniji josh od 2016 gidine,,,ali,,,
,,,_samo u formi ulja,,/ne cvet/,,
,,,_sa ogranichenom koncentracijom bez recepta,,,
,,,_sa većom koncentracijom iskljuchivo na recept samo preko drzhavnih specijalista,,/ne privatnih klinika/,,,za komplicirana i hronichna stanja,,,
,,,i pored svega,,,upotreba medicinske marihuane nije dala ochekivane rezultate u terapijske svrhe,,,

Probala pastu za zube. Ima u sastavu ulje kanabisa. DM.
1753213238903.png

,,,koliki je postotak koncentracije kababisa,,,
,,,prvi put vidim ovo,,,
Ovu sliku sam skinula sa Interneta. Ima stvarno u DM prodavnicama ta pasta. I ja sam se iznenadila. Znači već je u upotrebi kao ljekoviti dodatak. Vjerovatno da ima još proizvoda.
Druga je stvar što neki hoće napušavanjem da se liječe.

Poslednja izmena:
Postiji masa lekova bez lekarskog recepta koji mogu da te nadrogiraju. Ako je to strah od marihuane
,,,tachno,,,ali,,,pa ide ovo,,,

1. _Mehanizam delovanja

• Kanabis (marihuana):
    Djeluje preko endokanabinoidnog sistema, prvenstveno putem CB1 i CB2 receptora. Glavne aktivne supstance su:
    • THC (tetrahidrokanabinol) – psihoaktivan (izaziva „high“).
    • CBD (kanabidiol) – nije psihoaktivan, ima umirujuće i protivupalno dejstvo.
  • Sedativi (kao dijazepam, lorazepam i slični):
    Obično pripadaju grupi benzodiazepina i deluju putem GABA receptora, smanjujući moždanu aktivnost i izazivajući smirenost, pospanost i anksiolitički efekat.

2. _Efekat na organizam

KategorijaKanabisSedativi
UmirenjeDa (posebno CBD)Da
Izaziva „high“Da (THC)Ne
Protiv anksioznostiMože pomoćiDa, veoma efikasno
PospanostZavisi od doze i tipa kanabisaDa, često i jako
Navika / zavisnostMoguća (naročito od THC)Da, često i ozbiljno

3. _Zavisnost i rizici

• Kanabis:
    Može izazvati psihološku zavisnost, posebno ako se često koristi sa visokim sadržajem THC-a. Fizička zavisnost je znatno ređa.
  • Sedativi:
    Imaju rizik od fizičke zavisnosti, pojave tolerancije i apstinencijalnih simptoma. Potreban je medicinski nadzor pri prekidu.

4. _Medicinska upotreba

• Kanabis:
    Koristi se kod: hroničnog bola, anksioznosti, epilepsije (CBD), mučnine izazvane hemoterapijom, multiple skleroze.
  • Sedativi:
    Koriste se za: anksioznost, nesanicu
,,,suma sumarum,,,kanabisu ,,,ne,,,

Back