LEGALAN SISTEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MALA POMOC? Ono sto me zbunjuje od kada sam instalirao LEGALNI OPERATIVNI SISTEM U FIRMI ,,Morao sam zbog inspekcije,kazni itd" e sad zanima me dali ja mogu da skinem neku igricu sa neta bilo koju npr sa ,,thePIRATEBAY''-a i instaliram i da mi to ne pravi problem kad dodje ta ..INSPEKCIJA"?? FALALALALLALALA

Ljudi misle da na PirateBay isključivo sadržaj "koji se inače plaća al hakeri namestili da ne mora" - što nije tačno
Na torent serverima često imamo slobodan softver kao i public domain radi rasterećenja servera proizvodjača

Nije Windows ono što pokreće kompjuter.
Ali mi smo fancy potrošačko društvo od 200 evra na sveckom nivoju.
Medju prvima stavljamo najnovije sisteme i office iako ne znamo to da koristimo - nek vidi svet.

Amerikanac je i pre krize uvek računao koliko košta taj novi sistem - ako uslovljava kupovinu novog kompjutera onda odlaže
Vistu su preskočili, Srbi je hvalili po Svetovima Kompjutera i PC Press-u a bulja najobičnija od koje se i Microsoft odrekao

Sa instalacijom Linux-a nemaš problema a igrica (pored ostalog) koliko hoćeš, šta misliš da je Nemac blesav što mu državna uprava na Linux-u?

Poslednja izmena:
ŠTA TREBA ZA FIRMU?
Microsoft Windows Server 3363€ - Linux Mandriva Server 299€ (11 puta manje a stabilno da Microsoft krade ideje)
Windows 7 ULTIMATE (ništa ispod brate) 343€ (W7 professional 360€) - Linux Mint (Ubuntu, Fedora, Mandriva, Suse, Slackware) 0 dinara
Microsoft Office 2010 - 403€ - Libre Office 0 dinara (uključen u instalaciju svakog Linuxa, postoji Windows verzija)

Zamene:
Internet Explorer - Mozilla Firefox (plus nekoliko Linux endema)
Photoshop - GIMP (postoji i u windows verziji)
Windows Media Player - Banshee (npr.)
Winamp - XMMS ili Audacious (ista maska)
VLC player postoji na oba sistema a ima još niz video plejera
Programi za narezvanje diskova su besplatni na Linuxu
Outlook, OutlookEpress, LiveMail - Thunderbird, Kmail, Konqueror itd.
Opera, Skype, Google Chrome postoje na svim sistemima...

IGRICE
Bolji je Windows ali samo zato što su komercijalni softver inače postoje u obe varijante
Ali, napomenimo i WINE - Linuxov emulator za korišćenje Windows softvera (igrica, čak i Explorer može da radi)

ŠTAMPAČ
Košta isto pa imali i Mac OS

Poslednja izmena:
Nisam siguran, ali mislim da ne mozes, nemoj me drzati za rec. Oni valjda proveravaju MS Office i slicne programe, ne znam zasto bi primera radi proveravali PES 2012 ili sta vec te zanima.

Kaubojština tog tipa može samo u Srbiji, to čak ni u Americi nije moguće tako uraditi
Ali oni imaju pravni sistem a mi se zajebavamo
Možda bi Amerikanci bili srećni da i kod njih to može kaubojština kao u Srbiji tim pre što su ogromno potrošačko tržište

Linux-Mint-13-Desktop.jpg

Linux Mint - fabričke vrednosti, inače sve može da se izmeni

pa sad izmedju uštede novca, fenseraja i lenjosti - ko gde sebe nadje

When you're downloading Mozilla Firefox... You're downloading communism!
Bill Gates

Reče čovek koji je UKRAO Internet Explorer od studenata za vreme rulanja Windows 95 (bez interneta)
Naravno da koledž nije imao dovoljno novca za korumpiranu višegodišnju parnicu
Eh, a da je jedini patent koji Microsoft ukrao od naroda pa onda patentirao i naplatio

Poslednja izmena:
Ma Gejts je pu'ko, ko je lud da koristi IE, nemam nista protiv toga da dajem pare za los web browser, ali nekako vise volim ove free alternative koje rade kako treba.
W7 mislim da je jeftiniji malo, ipak je tu osmica, ili nova Vista, mada da imam neko preduzece i da mi treba samo Office i OS, isao bih na Ubuntu i Open Office. 0 din, i uzivaj, samo sto Ubuntu ume da zeza, hardware i sl, a posto nemam mnogo iskustva sa njim, tesko bi mi bilo da to napravim, jos i mrezu, cudo, ali ko se malo razume, nikakav problem.

I Steam radi na Linuxu, a tu ima tona free igara tako da je problem resen. Problem je ako ti treba Photoshop na 5 kompova recimo, a ne umes da radis na GIMP-u i Inkscape-u, to izadje mnogo, malo vise.

Ubuntu (pojednostavljn derivat Debian-a) je podelio Linux populaciju zbog novotarije UNITY SHELL tj quicklaunchera sa strane
Takodje zasmetalo mi je što nemam brz pregled šta je instalirano na sistemu nego moram da koristim Ubuntu search
Ako je besplatno - ne moram da skakućem kako mi ti diktiraš - slobodno zadrži i Unity shell i Dashboard ne trebaju mi

Linux Mint (baza je Ubuntu ali poštuju volju korisnika) je lak sistem koji odgovara ljudima za svakodnevno korišćenje
Pošto se Mandriva "negde zakucala" (francuska distribucija veoma popularna kod Rusa) Linux Mint je jedini prbližni naslednik
Od volje je da li ćeš start meni držati da liči na Windows ili na MacOs i sva ostala moguća i nemoguća podešavanja
(pa čak i da su dugmići za rad sa prozorima sa leve umesto desne strane i rotacije desktopa kao mazalica za oči)

Što se detekcije hardvera tiče - uvek gledaš koja distribcja bolje pokriva aktuelni hardver,
Windows kao što znamo ima samo generičke drajvere koji ne pokrivaju većinu hardvera već ih daju isključivo proizvodjači
(bolna tačka su patentirani drajveri za grafičke karte i nespremnost proizvodjača da otkriju kodove)

Dakle, probao sam Ubuntu ali su počeli sa komercijalizacijom i forsiranjem Ubuntu One-a što iritira

Za kraj - moguć je dual boot tj da imaš i Windows i Linux

Poslednja izmena:
Ubuntu (pojednostavljn derivat Debian-a) je podelio Linux populaciju zbog novotarije UNITY SHELL tj quicklaunchera sa strane
Takodje zasmetalo mi je što nemam brz pregled šta je instalirano na sistemu nego moram da koristim Ubuntu search
Ako je besplatno - ne moram da skakućem kako mi ti diktiraš - slobodno zadrži i Unity shell i Dashboard ne trebaju mi

Linux Mint (baza je Ubuntu ali poštuju volju korisnika) je lak sistem koji odgovara ljudima za svakodnevno korišćenje
Pošto se Mandriva "negde zakucala" (francuska distribucija veoma popularna kod Rusa) Linux Mint je jedini prbližni naslednik
Od volje je da li ćeš start meni držati da liči na Windows ili na MacOs i sva ostala moguća i nemoguća podešavanja
(pa čak i da su dugmići za rad sa prozorima sa leve umesto desne strane i rotacije desktopa kao mazalica za oči)

Što se detekcije hardvera tiče - uvek gledaš koja distribcja bolje pokriva aktuelni hardver,
Windows kao što znamo ima samo generičke drajvere koji ne pokrivaju većinu hardvera već ih daju isključivo proizvodjači
(bolna tačka su patentirani drajveri za grafičke karte i nespremnost proizvodjača da otkriju kodove)

Dakle, probao sam Ubuntu ali su počeli sa komercijalizacijom i forsiranjem Ubuntu One-a što iritira

Za kraj - moguć je dual boot tj da imaš i Windows i Linux

Ni na Ubuntu te niko ne tera da korists Unitu shel vec mozes postaviti koje ti drago okruzenje, odnosno shel koji zelis (Unity, Gnome Shell, cinanmon...).
Ubuntu One je samo jedan od klijnata koji mogu da ti olaksaju neke sitnice, odnosno predstavlja zamenu za Drop Box i sl...

LJUBI GA MAJKA
Ukoliko se inspektor zainteresuje za tvoj PES koji jelte zelis na sluzbnom kompu(!?), i pri tom utvrdi da je isti nelegalan, da, bices im musterija...
Nije mi jasno kako neko kome treba komp za posao uopste i moze da postavi ovakvo pitanje?

MALA POMOC? Ono sto me zbunjuje od kada sam instalirao LEGALNI OPERATIVNI SISTEM U FIRMI ,,Morao sam zbog inspekcije,kazni itd" e sad zanima me dali ja mogu da skinem neku igricu sa neta bilo koju npr sa ,,thePIRATEBAY''-a i instaliram i da mi to ne pravi problem kad dodje ta ..INSPEKCIJA"?? FALALALALLALALA

Naravno da ne možeš, to bi bilo nepoštovanje licence. Moraš da obratiš pažnju na sve što instaliraš. Uglavnom se sve plaća kada je Windows u pitanju.
Inspekcija traži nelegalno instalirane programe a prioritet su im Misrosoft proizvodi, naravno mogu da te zezaju i za ostale nelegalno instalirane proizvode.
Moj ti je savet da drugi komp koristiš u te svrhe jer da bi igrao igrice i koristio sve što je lepo dobro i interesantno, moraš mnogo novca da odvojiš za to ako hoćeš da bude legalno. Zato drugi komp i sve na divlje i bez brige.
Što se linux-a tiče i besplatnih stvari, to baš i nije onako kako govore. To uglavnom jeste besplatno što se para tiče ali ako nisi vičan sa kompjuterima a pogotovo sa linux OS, to će mnogo živaca da te košta, mučenja, učenja i vremena. Posle čega ćeš shvatiti zašto je ustvari Microsoft prihvaćeniji od bilo čega drugog.

Poslednja izmena:
ŠTA TREBA ZA FIRMU?
Microsoft Windows Server 3363€ - Linux Mandriva Server 299€ (11 puta manje a stabilno da Microsoft krade ideje)
Windows 7 ULTIMATE (ništa ispod brate) 343€ (W7 professional 360€) - Linux Mint (Ubuntu, Fedora, Mandriva, Suse, Slackware) 0 dinara
Microsoft Office 2010 - 403€ - Libre Office 0 dinara (uključen u instalaciju svakog Linuxa, postoji Windows verzija)

Zamene:
Internet Explorer - Mozilla Firefox (plus nekoliko Linux endema)
Photoshop - GIMP (postoji i u windows verziji)
Windows Media Player - Banshee (npr.)
Winamp - XMMS ili Audacious (ista maska)
VLC player postoji na oba sistema a ima još niz video plejera
Programi za narezvanje diskova su besplatni na Linuxu
Outlook, OutlookEpress, LiveMail - Thunderbird, Kmail, Konqueror itd.
Opera, Skype, Google Chrome postoje na svim sistemima...

IGRICE
Bolji je Windows ali samo zato što su komercijalni softver inače postoje u obe varijante
Ali, napomenimo i WINE - Linuxov emulator za korišćenje Windows softvera (igrica, čak i Explorer može da radi)

ŠTAMPAČ
Košta isto pa imali i Mac OS
Znaš kada će mozila firefox da zameni IE?
nemoj me terati da ti pokazujem srednji prst , jeste FF dobar preglednik ali čim se dođe do zahteva standarda i licenci i sertifikata za potrebe rada i sigurnosti preko interneta - on je TRUBA -golo ***** , nećeš moći ni da otvoriš početnu stranicu kompanije za koju radiš preko NET-a , tj. firme ako nemaš IE , i to ne samo mozilom nego nijednim drugim browserom. jedino ako je možda baza u Oraklu onda možda imaš neke šanse ali i tada ...
apropo gimp je Golo ***** naspram photošopa nemoj biti smešan profesionalni progranmi za rad koštaju mnogo više od amaterskih zamena.

Back