LED - traka

LepoJebiTifin

Primećen član
Poruka
662
Dobio sam 2.5M ove trake .
Imam ideju kako da je montiran na kuhinjske viseće elemente ali ne znam koji trafo da kupim ?
IMG20251027210041.jpg
IMG20251027210138.jpg

Piše: DC 12 V
obeležena strana +
i strana - .
Fali podatak za el. snagu, koja je obično data po metru dužine, zavisno od tipa trake i broja dioda po metru dužine.
Može biti oko 7 vati ( W ) po metru, a miže i 17,.. .
Znači nije manja od 20 W i nije veća od 40-ak W .
Treba ti adapter ( "trafo"-i su prevaziđeni) za 12 V DC i snage 50-ak W , da bi bio siguran ...

Ili nekako dostavi koji je tip trake,.. pa da preciznije odredimo potrebnu snagu adaptera.

ta led traka se sece po potrebnoj duzini. A u zavisnosti od duzine ide snaga.

nedavno sam namestio negde oko 2.5 metra, pitao sam prodavca koji bi trafo bio odgovarajuci, ali ne mogu da se setim tacno kolika je wataza. Mislim da sam uzeo nesto tipa 16W ili 20W. Sve radi lepo.

evo na pakovanju ti pise: 14.4W / m

nisam znao da treba da se zakaci sa obe strane ... mogu da zamislim otprilike zasto to.

Poslednja izmena:
Ako je precizirana snaga po metru onda je tu sve rečeno ?
Ne verujem da sad broj i veličina diodica može dalje da utiče na istu ?
Inače zamislio sam da Aluminijumski L profil ( 25 x 25 mm ) prisrafim za viseće elemente u zadnjoj zoni do pločica pa da onda svetlo obasjava pločice i pada na radnu kuhinjsku površinu .
Možda je od značaja što je to metalni profil pa će delom uzimati toplotu od led trake i delovati kao hladnjak . ( Razmišljam da kasnije dodam paralelno još neki red led trake i pojačam svetlost .
Zato je možda bolje u startu uzeti jaci trafo ?

Poslednja izmena:
Ako je precizirana snaga po metru onda je tu sve rečeno ?
Ne verujem da sad broj i veličina diodica može dalje da utiče na istu ?
Inače zamislio sam da Aluminijumski L profil ( 25 x 25 mm ) prisrafim za viseće elemente u zadnjoj zoni do pločica pa da onda svetlo obasjava pločice i pada na radnu kuhinjsku površinu .
Možda je od značaja što je to metalni profil pa će delom uzimati toplotu od led trake i delovati kao hladnjak . ( Razmišljam da kasnije dodam paralelno još neki red led trake i pojačam svetlost .
Zato je možda bolje u startu uzeti jaci trafo ?

ja sam uzeo vodjicu koja sa 3 strane ima metal a sa cetvrte plasticnu difuznu lajsnu (nije providna) - tako da rasprsuje svetlost malo ravnomernije

Na kraju je ispalo ovako .
IMG20251028225353.jpg

Došlo je do nekih promena .
Shvatio sam da mi je u nekim momentima potrebno više svetlosti a nekada manje .
Kupio sam još 2.5 M. iste trake i postavio ih jednu pored druge .
Obe imaju posebno napajanje ( trafo )
Ovaj sam kupio
IMG_20251028_142008.jpg

a ovaj sam dobio i on me brine .
IMG20251028142512.jpg

Ima 3.2A a za led traku ove dužine potrebno je 3 A ?
Doduše za sada radi ?

Meni je termilov radio 7-8 god i crkao. Ispod sudopere treba da ga skinem. Nije nam zoliko bitan jer se sve pere u mašini za sudove.

2,5 kvadrata žica može bez problema za te male 4,5 kw protočne. Jeste da jadno greju ali da se mlakom vodom plahne nešto završi posao.

Ko ne može da spoji na kupatilski - idealno rešenje

Meni je termilov radio 7-8 god i crkao. Ispod sudopere treba da ga skinem. Nije nam zoliko bitan jer se sve pere u mašini za sudove.

2,5 kvadrata žica može bez problema za te male 4,5 kw protočne. Jeste da jadno greju ali da se mlakom vodom plahne nešto završi posao.

Ko ne može da spoji na kupatilski - idealno rešenje

Kad sam preradjivao kuhinju i kupatilo, zamolio sam majstora da mi dovede vrucu vodu iz bojlera u kupatilu u kuhinju. Tako da sad imam izbor - hocu li toplu vodu iz kupatila ili cu alternativu. Naravno i elektricar mi je doveo zicu za kuhinjski bojler ispod sudopere gde je planiran mali kuhinjski bojler.

Licno mislim da su mali protocni bojleri savrseni tamo gde je sporadicna upotreba tople vode. Recimo lavabo za pranje ruku. Ali mislim da nisu dobro resenje za neko vece pranje. U tom smisli mali kuhinjski bojler (5-10L) je s moje tacke gledista idealno medjuresenje - to sto nema odmah tople vode je manji problem, ukljuci se i posle 10-15 minuta ima vec dovoljno tople vode u malom bojleru.

Ali resenje sa toplom vodom iz kupatila u kuhinju nije idealno, bez obzira gde se postavi bojler dok dodje topla voda traje neko vreme. Ja sam u kupatilu montirao bojler iznad lavaboa za ruke - toploj vodi treba par sekundi da prodje pola metra od bojlera do slavine za ruke, ali je na suprotnom zidu od kuhinje (to je jedino mesto gde je takoreci mogao da se stavi bojler) - i onda kad otvorim toplu vodu treba da sacekam da kroz 3 zida vruca voda dodje do kuhinjske sudopere - to traje pola minuta. Ima tu nekih zanimljivih resenja.

Nisam pristalica korišćenja kupatilskog bojlera u kuhinjske svrhe .
To bi značilo da se pri svakom korišćenju ( peru se ruke , čaše ili neko tanjirce ) uzima topla voda a na to mesto automatski dolazi hladna . Voda se u velikom boileru podmlaci i malo po malo nije za kupanje - tuširanje .
Naravno ovo se može izbeći ako je boiler non-stop uključen ali to povlači za sobom da puni po danu kada je struja 4x skuplja

Nisam pristalica korišćenja kupatilskog bojlera u kuhinjske svrhe .
To bi značilo da se pri svakom korišćenju ( peru se ruke , čaše ili neko tanjirce ) uzima topla voda a na to mesto automatski dolazi hladna . Voda se u velikom boileru podmlaci i malo po malo nije za kupanje - tuširanje .
Naravno ovo se može izbeći ako je boiler non-stop uključen ali to povlači za sobom da puni po danu kada je struja 4x skuplja

jedan mali trik koji sam naucio iz zivota u malim prostorima.

Obicno jedna normalna porodica nabavlja bojler od 80+ litara za kupatilo. Jos kad je taj bojler i za kuhinju onda se desavaju efekti koji su opisani gore (izuzimamo clanove koji se toliko kupaju da isprazne i tih 80 litara).

Skontao sam naime da je bolje uzeti bojler od 50L za kupatilo i dobio 2 efekta:

50L tople vode je dovoljno za solidno tusiranje/kupanje, takodje posto ima manje vode znacajno se brze zagreva voda u bojleru. Nije retkost da mi treba da se okupam a neko je prao neke sudove. Sacekam 10-15 minuta i bojler je vec zagrejao vodu. Onaj od 80L bi cekao duze.

Ja inace uopste ne gasim bojler osim ako negde idem. Razlog za to je inicijalno zagrevanje - manje energije ode za minimalno dogrevanje vec tople vode, nego sacekati da se ugreje hladna voda za ceo bojler - e sad ja znam da ljudi tu stede (tipa ukljucuju bojler samo nocu), ali u mom stilu zivota ja zelim da uvek imam toplu vodu da operem ruke ili se istusiram, i cesto i ne potrosim mnogo tople vode za to. Tako da kod mene ta mala udobnost je vise nego prihvatljiva. Jos mi niko nije dokazao da se takva vrsta stednje isplati.

Back