Led svetla

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.324

Koliko dugo traju LED svetla na automobilima​

Od proizvođača automobila se traži da koriste LED svetla koja će trajati duže i da omoguće znatno jeftiniju popravku ovih farova.

Foto: Yauhen_D/Shutterstock

Foto: Yauhen_D/Shutterstock​

Sve više se navikavamo na LED svetla u automobilima. Kao glavna svetla, odlična su i zaista su od velike pomoći kada vozite noću. Međutim, sve je više vozila kod kojih sva svetla imaju LED tehnologiju, a proizvođači tvrde i da ona dugo traju. Ali koliko su zaista trajna?
Proizvođači automobila naglašavaju da će svetla trajati koliko i sam automobil. Nemački auto-klub ADAC sproveo je istraživanje i zaključio da je ovo previše optimistično, odnosno da LED svetla u proseku traju oko 15 godina, što je u većini slučajeva manje od životnog veka automobila.

Šta to znači u praksi? LED svetla su projektovani tako da u većini slučajeva morate da promenite ceo far, što je izuzetno skupo i u slučaju LED MATRIX farova cena može biti i oko 3000 evra.

Dakle, cena zamene svetala može biti veća od cene automobila u tom trenutku (kada je auto stariji od 15 godina). Od proizvođača automobila se zato traži da koriste LED svetla koja će trajati duže i da omoguće mnogo jeftiniju popravku svetala.

drugim recima kao i sa elektricnim automobilima..sustina je ubijanje prodaje polovnih automobila jer auto industrija nama korist od polovnih automobila.

za 20 do 30 godina sam siguran da se vise nece ni prodavati polovni automobili jer ce popravke premasivati cene novih.

Mislim da vek trajanja mnogo više zavisi od toga koliko se koriste. Sem toga za svako svetlo je bolje da se manje puta pali i gasi. To znači da vožnja po gradu i ovde skraćuje vek. Nekome će zato svetlo trajati i manje od 10 godina, a drugome i više od 20.

To je za automehanicare i elektricare raj ali ujedno i pakao za opravku, zamenu, dijagnostiku, nije dovoljno samo imati uredjaj za dijagnostiku koji kosta 1000 evra i menjati senzore nego treba imati znanje elektronicara a to mnogi nemaju.
I zato neka cute bolje i ne pljuju starija kola jer su dosta jednostavnija za opravku.

Ja po beogradu viđam ove nove kojima jedno radi a druga pozicija čkilji ili je u drugoj boji tj pobuđavila. Automobili 3-5 god
Ovo je problem kod vozila kod kojih je dnevno svetlo integrisano u far. Kad ono propadne mora se ceo far zameniti. Naročito često se može to videti na vozilima Škoda Superb i Renault Megane, oba poslednje generacije, starosti 4 - 5 godina i više.

Zato su halogenke zakon, cas namestis jednostavno a ovo neka space tehnologija a far kosta 1000 evra, nova kola su smece neopevano.
Ja pre 10 god kupio u lidlu kinesko led svetlo za bicikl koje sija bolje od pola farova za automobile, dakle može to i dobro da radi i dugo da traje nego pokvarenjaci namerno prave krš.

I zabranjuju led poziciju sijalice u automobilima, to mi samo govori koja je zla i pogana namera auto industrije u spletu sa zakonima i registracijom. Da se aka što više, da potroši auto što više i što pre da se raspadne!

Nije kriv led sto mora da skines tocak da bi zamenio sijalicu far , migavac.
Ja koristio par puta auto led farove, dobro traju za 12v led izvor.
Bilo mi lakse nego da stavljam jace led.
Najbrze crkavaju tv pozadinci , 5 God.
Kupim samo chip ili chip I hladnjak.

Back