Led osvetljenje

• Začetnik teme Začetnik teme doll.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

doll.

Zainteresovan član
Poruka
484
Znam da postoje led sijalice od 12 i 220v i da za ove druge nije potreban transformator. Da li to znaci da one trose vise (stvarno sam laik u ovome i ne znam u cemu je razlika izmedju V i W), i koja je razlika u ceni

Znam da postoje led sijalice od 12 i 220v i da za ove druge nije potreban transformator. Da li to znaci da one trose vise (stvarno sam laik u ovome i ne znam u cemu je razlika izmedju V i W), i koja je razlika u ceni

ЛЕД (светлосно емитујуће диоде) троше онолико на колико је сијалица декларисана. Потрошња не зависи од напона на којем раде већ од снаге коју троше да би претвориле ел. енергију у светлост. Постоји за и против и за једне и за друге, све зависи од тога за коју намену ти требају.
Разлика у цени је релативно мала обзиром да ти уз ЛЕД које раде на 12V треба трнсформатор одговарајуће снаге а за оне које раде на 220V треба добро хлађење јер се греју мало више него обично. Колико ја знам, оне од 3W на 220V су око 2 - 2.500,00...

Sve si mu objasnio ali verujem da ništa nije shvatio :)

W (čita se "vat"- znači jačina sijalice
V (čita se volt) - znači jačina napajanja, struje.

Obično napajanje je 220V, i imaš sijalice koje koriste tu jačinu struje za napajanje. Druge vrste sijalica rade na 12V i za njih je potreban transformator ( sa 220V na 12V ).

Razlika u ceni je zanemarljiva, barem one koje ja prodajem. Cena se kreće u proseku 3 eura za toplo/hladno bijelu i 3,5 eura za sve druge boje.

Sve si mu objasnio ali verujem da ništa nije shvatio :)

W (čita se "vat"- znači jačina sijalice
V (čita se volt) - znači jačina napajanja, struje.

Obično napajanje je 220V, i imaš sijalice koje koriste tu jačinu struje za napajanje. Druge vrste sijalica rade na 12V i za njih je potreban transformator ( sa 220V na 12V ).

Razlika u ceni je zanemarljiva, barem one koje ja prodajem. Cena se kreće u proseku 3 eura za toplo/hladno bijelu i 3,5 eura za sve druge boje.

W (vat) ti je jedinica za snagu a ne za jačinu.

hvala, razumeo! interesuje samo da li je cena sijalica 3 eur ili 2000 plus din....

Мислим да је корисник Avetinja локацијски у Црној Гори (нека ме исправи ако грешим) а цена коју сам ја поменуо је из Микропринца у Београду.
У Conrad-у сам куповао по 16 евра (220V, 3W).

@Avetinja

Имаш лед сијалице на 220V (пази сијалице, не диоде) по 3-3,5 евра? Одма` купим 20 комата...

Мислим да је корисник Avetinja локацијски у Црној Гори (нека ме исправи ако грешим) а цена коју сам ја поменуо је из Микропринца у Београду.

@Avetinja

Имаш лед сијалице на 220V (пази сијалице, не диоде) по 3-3,5 евра? Одма` купим 20 комата...

Evo i ja se prijavljujem, jos trideset i za mene po toj ceni ako su sijalice:D

Ovde su od7€ pa na gore:sad2:

juce sam bio do jedne radnje i pitao za led sijalice 220v one male ugradne i prodavac je rekao da su 300 din s tim sto ne postoje led sijalice od 12 v...... :confused:

zaboravio sam da dodam da me interesuju sijalice za ugradne lampe
129.jpg

@Avetinja

Da, grlo GU10 ( što bi rekli ubaci-okreni ) 220V po 3-3,5 eur po komadu. Toplo bijela, hladno bijela i u nekoliko boja.

Postavio sam u kuhinji na visece elemente odozdo samoleplijive tri LED trake duzine od po 2M .
Primetio sam da se greju ? , a rekose mi da su ove LED trake od 12V po metru pa moje pitanje glasi . . . .
Da nisam na ovaj nacin mozda opteretio instalaciju i osigurac mozda , koliko one sve zajedno trose s obzirom da rade skoro celu noc i kako se to uopste racuna ?
Mozda je nekome smesno ovo pitanje ali totalni sam laik sto se struje tice .
Hvala

Postavio sam u kuhinji na visece elemente odozdo samoleplijive tri LED trake duzine od po 2M .
Primetio sam da se greju ? , a rekose mi da su ove LED trake od 12V po metru pa moje pitanje glasi . . . .
Da nisam na ovaj nacin mozda opteretio instalaciju i osigurac mozda , koliko one sve zajedno trose s obzirom da rade skoro celu noc i kako se to uopste racuna ?
Hvala

I mene ovo zanima, te samolepljive LED trake, gde ima da se kupi i pošto je (po metru ili već kako)?

Hvala
Још једном, ознака 12V значи да траке раде на 12 волти. То је напон на којем ЛЕД траке раде. Да би се добио радни напон мора постојати трафо уређај који ће напајање са мреже које је 220 волти да претвори у 12 волти. Кад се каже "по метру" онда се мисли на вате (W) што је јединица за снагу. Онда могу бити 12 вати по метру што значи да 2 метра трака троши 24 вата.
Потрошња струје за 24W на 12V је око 2 ампера (+- губици на трафоу) а ти немаш ни један осигурач устану испод 6 ампера (с тим да се 6 ампера користи углавном само за осветљење).
Дакле, 3 траке по 2 метра је 6 метара укупно. 12W по метру је 72W укупне потрошње, дакле, потрошња ти је приближна као да ти ради обична сијалица од 75W исти временски период. Потроши 1КWh за око 14 сати рада.

- - - - - - - - - -

I mene ovo zanima, te samolepljive LED trake, gde ima da se kupi i pošto je (po metru ili već kako)?
Уз траке иде и трафо, могу бити круте или савитљиве а све то имаш на скоро свим сајтовима који се баве оглашавањем широког спектра робе. Узмало претраживања са "лед траке продаја" можеш доста да нађеш.

Ufff što sam ja našao dobre led sijalice marke vivaks

im.ashx

Toplo bele, sijaju odlično, nema nikakve razlike između starinske i ove. Kupili smo 15 komada, jedna je odma crkenzi tj mislim da su je poslali pokvarenu. Računica je jednostavna: Po ceni jednog meseca računa struje (samo osvetljenje) imate 3-4 meseca gratis :)
Cena je bila oko 600 dinara komad. Bukvalno sama sebe isplati u par meseci :)

Uzimali smo raznorazne ali su se ove pokazale najbolje i bukvalno identična zamena starinskim sijalicama. Sijaju dobro i ravnomerno što nije slučaj sa usmerenim.

E sad, problem je što ih više nema po toj ceni, sad traže neverovatnih 2500 dinara za istu.

Stavio sam fotku pa proceni ? Ja sam nešto probao u praksi?
Da dodam, trgovci pametuju i preporučuju hladno bele sijalice koje su u praksi plavičaste, navodno jače sijaju od toplo belih ali po meni to je čista zabluda. Uzimajte slobodno toplo bele kao na fotografiji gore.

Back