Lecenje zavisnosti

kami83

Legenda
Banovan
Poruka
62.443
Uvek sam se pitao zasto se kod nas, a i u ostalim drustvima, bolesti zavisnosti lece na taj nacin da psihijatri i psiholozi nabijaju jos veci osecaj krivice zavisnicima/narkomanima? :dontunderstand: 'Sram te bilo sljamu, unistavas svoju porodicu!', su metodi lecenja nasih psihologa. Pa tako kod nasih AA i narkomanskih grupa za podrsku, sakupe se ljudi i onda, osim sto se foliraju u stvarnom zivotu, foliraju se i na tim sastancima koje vodi neka klinka psiholog po nalogu matorog psihijatra.:dash: Koji idiotizmi, pa ti ljudi treba da se lece tako sto ces nauciti da ne osecaju toliku krivicu, jer je jedan od glavnih razloga toga sto su oni narkomani i alkoholicari to sto ih krivica izjeda iznutra. A ne da glume popa Branislava, samo ne na fizicki, nego na mentalni nacin. Bolesti zavisnosti se kod vecine lece na isti nacin na koji to radi pop Branislav, samo sto on koristi fizicko nasilje, a ovi ostali psihicko. U sustini, to je isto, samo je razlika u tehnici. Tako da, u neku ruku, pop Branislav je zrtveno jagnje retardiranih srpskih psihijatra i psihologa. Onih koji vode one retardirane grupe za podrsku, gde se svi narkomani koji odu tamo foliraju. Ovakve stvari mnogo govore o nekom drustvu i nekoj kulturi.

Osecaj krivice! :rotf:

Ne zasmejavaj me!

Retki su oni koji shvate i prihvate da su gresili.

Cini ti se, samo zbog slabosti to nece da javno kazu. Kako bi ih ti lecila, tako sto bi im 10 puta dnevno ponavljala 'Sljamu i olosu narkomanski, upropastio si porodicu!'.

- - - - - - - - - -

Gde bas na pdf-u "Zene" da otvoris temu... Ima i medju muskarcima ovisnika, nisu samo zene alkosi i komani. :eek: :lol:

Ima:think: Nego muskarci su veci slabici, zenama je mnogo vise svojstvenije razmisljanje tog tipa, da je takvo lecenje narkomana normalna stvar.

Cini ti se, samo zbog slabosti to nece da javno kazu. Kako bi ih ti lecila, tako sto bi im 10 puta dnevno ponavljala 'Sljamu i olosu narkomanski, upropastio si porodicu!'.

Zivela sam sa jednim takvim. I bila okruzena njegovom "bracom" :roll: Jaaako dobro znam o cemu pricam.
Bilo je slicnih tema ovde.
Kako bi ih lecila? Ne bih. Sami su se "razboleli". Treba nas leciti od njih!

Zapravo, strasno je to sto sam se dovela u situaciju da zazalim sto sam nekome pokusala pomoci. Ako sam nece, nema vajde...

Ne zasmejavaj me!

zasto mislis da ne prihvataju da su gresili?

a sto se tice teme, pre nedelju dana sa pricoa sa jednom osobom, brat koji je ko dete pao sa konja bio epilepticar i pao u kadi pre tri godine i umro a ona ga najvise cuvala i brinula o njemu i naravno ona pukne pocne alkoholom da se tesi i posle nekog vremena se dobrovoljno javi za terapiju u neku kliniku
kaze nikad psiholozi i klinike tamo te jos vise izlude, samo sto nije postala pravi alkos vec je to uradila zbog dece
a ovde ima neko drustvo karitas tamo je kaze sasvim drugacije i niko te ne terorise psihicki i tako to

Zato sto su stvarno retki takvi.

I poroci se obicno samo smenjuju. Ako nije droga, jeste alkohol. Kada ostavi flasu predje na kocku. I tako u krug. Najgore od svega je to sto im to izaziva dodatnu agresiju i stradaju drugi, na razne nacine.

Zivela sam sa jednim takvim. I bila okruzena njegovom "bracom" :roll: Jaaako dobro znam o cemu pricam.
Bilo je slicnih tema ovde.
Kako bi ih lecila? Ne bih. Sami su se "razboleli". Treba nas leciti od njih!

Zapravo, strasno je to sto sam se dovela u situaciju da zazalim sto sam nekome pokusala pomoci. Ako sam nece, nema vajde...

Ok, potpuno je po meni ok stav da takve treba streljati, ali onda to lepo da se kaze, i da se ukinu zanimanja koja kao treba da ih lece. Metak u celo svakom narkomanu i alkoholicaru, to je taj stav, i to je ok stav. Samo nemoj onda da se sazaljevate na price o sizofrenicarima.

- - - - - - - - - -

Zato sto su stvarno retki takvi.

I poroci se obicno samo smenjuju. Ako nije droga, jeste alkohol. Kada ostavi flasu predje na kocku. I tako u krug. Najgore od svega je to sto im to izaziva dodatnu agresiju i stradaju drugi, na razne nacine.

Drugi stradaju i kod sizofrenije, i kod alchajmerove bolesti, i kod raka, i kod invaliditeta, i kod mnogih drugih stvari.

Deportovati na neko ostrvo, kao kada je vladala Lepra. Ne znam... Nisam pametna i muka mi je od toga. Da ih sazaljevam ne mogu, dosta je.

Stradaju, da. Sve to najblizima crpi energiju i unistava zivot, ali... U porok ulazis svesno, znas da moze da povuce i zarobi. Ali, ne! Mnogo si mocan! Nece tebe toliko obuzeti! :roll:

Mnogo je lakse da prica neko sa strane nego neko ko je kroz tako nesto prosao. To je cist sebicluk. Slabost. Bezobrazluk i hir. Pogotovo kada krenu sa patetikom o nesrecnom detinjstvu, bilo da su ziveli preskromno i bili zeljni svega ili imali finansijsku ususkanos ali nedostatak roditeljske ljubavi. :lol: Imamo svi neku muki, pa da zanemarimo lepo sve oko sebe, predamo se i uradimo kako bi lakse pregurali dan.

zasto mislis da ne prihvataju da su gresili?

a sto se tice teme, pre nedelju dana sa pricoa sa jednom osobom, brat koji je ko dete pao sa konja bio epilepticar i pao u kadi pre tri godine i umro a ona ga najvise cuvala i brinula o njemu i naravno ona pukne pocne alkoholom da se tesi i posle nekog vremena se dobrovoljno javi za terapiju u neku kliniku
kaze nikad psiholozi i klinike tamo te jos vise izlude, samo sto nije postala pravi alkos vec je to uradila zbog dece
a ovde ima neko drustvo karitas tamo je kaze sasvim drugacije i niko te ne terorise psihicki i tako to

Mislim da bi ovo mogao biti i odgovor.To što je neko psihijatar, psiholog ne čini ga nužno stručnom osobom ili posebno zaintresovanim za pomoć takvim ljudima.A i moderno društvo još vuče repove iz nekih brutalnijih vremena, što spolja nije toliko vidljivo, ali provejava u društvu.Nušić je u svojoj Autobiografiji opisao kako su se deca vaspitavala u nekadašnjoj Srbiji infantilno prikazanoj u filmovima kao Montevideo kao nekoj vrsti balkanskog Hobitona.Profesori su imali arsenal šiba, zavisno od težine sagrešenja učenika.O vremenima posle Drugog svetskog rata i filozofiji "čvrste ruke" je izlišno govoriti.Našli smo se u drugoj deceniji 21. veka, ali mnogo toga u ljudskoj svesti je ostalo isto.

ma da treba nam drugi hitler :roll:

Leone, a sta raditi kada na zenu od nepunih 50 kg krene neko d 100? Zasto? Zato sto je ustedela novac za dete, on ga nasao i naljutio se jer njemu nije dala za dnevnu dozu? Pa joj preti da ce je primoravati na prostituciju a dete poslati kod svojh rodditelja koji su njega vaspitavali i ispao je takav kakav je. Kada joj bezbroj puta inspektori zvone na vrata. Kada se probudi natecena, seca se njegovog besa od sinoc ali ne i perioda izmedju. Kada on JADAN :roll: ode na lecenje a njoj ostanu dugovi. Kada hoce da ode, a on ne da.

Idem sa teme. Muka mi je.

Deportovati na neko ostrvo, kao kada je vladala Lepra. Ne znam... Nisam pametna i muka mi je od toga. Da ih sazaljevam ne mogu, dosta je.

Stradaju, da. Sve to najblizima crpi energiju i unistava zivot, ali... U porok ulazis svesno, znas da moze da povuce i zarobi. Ali, ne! Mnogo si mocan! Nece tebe toliko obuzeti! :roll:

Mnogo je lakse da prica neko sa strane nego neko ko je kroz tako nesto prosao. To je cist sebicluk. Slabost. Bezobrazluk i hir. Pogotovo kada krenu sa patetikom o nesrecnom detinjstvu, bilo da su ziveli preskromno i bili zeljni svega ili imali finansijsku ususkanos ali nedostatak roditeljske ljubavi. :lol: Imamo svi neku muki, pa da zanemarimo lepo sve oko sebe, predamo se i uradimo kako bi lakse pregurali dan.

Ti ti kritikujes slabije od sebe jer su slabe licnosti? Pa ok, to jeste ok stav. Ali recimo, koja je granica takvog stava? Npr. zasto bi kritikovala samo psihicki slabe, a ne fizicki slabe? Po toj istoj logici, mozemo da deportujemo sve starije od 80 godina, jer imaju ogranicenja u kretanju. U svakom slucaju, ako je to sve tako, zanimanja koja se bave lecenjem duse, ne bi ni bila potrebna covecanstvu, tako da ne bi imali umetnike i psihologe..

Leone, a sta raditi kada na zenu od nepunih 50 kg krene neko d 100? Zasto? Zato sto je ustedela novac za dete, on ga nasao i naljutio se jer njemu nije dala za dnevnu dozu? Pa joj preti da ce je primoravati na prostituciju a dete poslati kod svojh rodditelja koji su njega vaspitavali i ispao je takav kakav je. Kada joj bezbroj puta inspektori zvone na vrata. Kada se probudi natecena, seca se njegovog besa od sinoc ali ne i perioda izmedju. Kada on JADAN :roll: ode na lecenje a njoj ostanu dugovi. Kada hoce da ode, a on ne da.

Idem sa teme. Muka mi je.

znas da nisam to mislio i ne tvoj slucaj, al nisu ni svi koji su ovicnici od necega bas takvi za neke ni neznas da su alkoholicari nikad ne cujes nista
a o hitleru sam mislio jer je kami, sigurno ironicno ovo napisao "Drugi stradaju i kod sizofrenije, i kod alchajmerove bolesti, i kod raka, i kod invaliditeta, i kod mnogih drugih stvari. "

Stav o streljanju psihickih slabica, narkomana i ostalih, ne ide bez stava o streljanju fizickih slabica. To vam je jednostavno tako.

Pretpostavimo da neki odrasli siledžija ne zaslužuje posebnu blagost, nego boravak u instituciji zatvorenog tipa, ali većina zavisnika su to postali u dečijem uzrastu, kada još nisu imali racionalno i kritičko mišljenje.13, 14, 15 godina.O kakvoj se tu odgovornosti može govoriti?

ja sam se, pak, uvek pitao zašto se u lečenje zavisnosti uvek uključuje religija
onaj 12-step program, sve se vrti oko religije, boga, praštanja bla bla
nema narkomana koji posle tobožnjeg prilečenja nije pronašao boga i duhovnost
baš ste uspeli zamenili ste jednu zavisnost drugom
a što se tiče krivice, nije tu ništa čudno
zavisnici uglavnom naprave toliko sranja i sebi i drugima da je nemoguće da se ne osećaš kao poslednji isprdak ako je ostalo malo ljudskosti u sebi
ja sam uvek za neki racionalan i efikasan pristup, ali ne ide to tako kao
e zajebavao sam se nekoliko godina, sad ću da budem dobar
mada realno priča o svakoj propasti ima različit uzrok, a kad čovek prizna sebi uzrok, možda nešto i uradi
samo uglavnom pogrešne uzroke nalaze i lažnim izgovorima se pravdaju, al to je već usus celog čovečanstva

- - - - - - - - - -

Ne zasmejavaj me!

koncept greha je nažalost uvek obojen religijom
kad čovek prizna da je grešio automatski smatra da zalužuje kaznu i da je najgori
druga stavr je priznati GREŠKU i ISPRAVITI je primenom razumnog REŠENJA

Uvek sam se pitao zasto se kod nas, a i u ostalim drustvima, bolesti zavisnosti lece na taj nacin da psihijatri i psiholozi nabijaju jos veci osecaj krivice zavisnicima/narkomanima? :dontunderstand: 'Sram te bilo sljamu, unistavas svoju porodicu!', su metodi lecenja nasih psihologa.

Ocigledno ne poznajes rad psihologa... Niti jedan psiholog to nikada nece reci pacijentu. Lupas gluposti.

Pretpostavimo da neki odrasli siledžija ne zaslužuje posebnu blagost, nego boravak u instituciji zatvorenog tipa, ali većina zavisnika su to postali u dečijem uzrastu, kada još nisu imali racionalno i kritičko mišljenje.13, 14, 15 godina.O kakvoj se tu odgovornosti može govoriti?

Ne razumem kontekst tvog posta. Istina je da vecina tih zavisnika prebrodi fizicku krizu mali milion puta, i da oni nisu zavisnici zbog fizickih stvari, nego zbog psihickih. Nije tu stvar izbora, svako ima izbor, narocito za te psihicke stvari, stvar je u slabosti i jacini. Ovde se slabost pljuje, jer ta slabost povredjuje druge. Ok, ja onda kazem- ne povredjuje samo psihicka slabost druge, vec i fizicka bolest povredjuje druge. Ne povredjuje samo alkoholicar svoju porodicu, vec i sizofrenicar, i oboleli od raka, i onaj ko ima Alchajmerovu, i onaj ko je nepokretan. A psihicke bolesti se ne lece stvaom 'Sljamu i olosu, povredio si svoju porodicu!'. Ok je da neko ima takav stav, ali nemoj da se folira da je takav stav nesto sto doprinosi izlecenju slabe osobe.

- - - - - - - - - -

Ocigledno ne poznajes rad psihologa... Niti jedan psiholog to nikada nece reci pacijentu. Lupas gluposti.

Napusti prostoriju.

Poslednja izmena:
Ne razumem kontekst tvog posta. Istina je da vecina tih zavisnika prebrodi fizicku krizu mali milion puta, i da oni nisu zavisnici zbog fizickih stvari, nego zbog psihickih. Nije tu stvar izbora, svako ima izbor, narocito za te psihicke stvari, stvar je u slabosti i jacini. Ovde se slabost pljuje, jer ta slabost povredjuje druge. Ok, ja onda kazem- ne povredjuje samo psihicka slabost druge, vec i fizicka bolest povredjuje druge. Ne povredjuje samo alkoholicar svoju porodicu, vec i sizofrenicar, i oboleli od raka, i onaj ko ima Alchajmerovu, i onaj ko je nepokretan. A psihicke bolesti se ne lece stvaom 'Sljamu i olosu, povredio si svoju porodicu!'. Ok je da neko ima takav stav, ali nemoj da se folira da je takav stva nesto sto doprinosi izlecenju slabe osobe.
.

Upravo u kontekstu toga - Šljamu i ološu, povredio si svoju porodicu.:lol: Da su mnogi od njih postali zavisnici kao deca kada nisu mnogo toga znali i nisu želeli da budu šljamovi.I budući da sam upoznao dosta zavisnika, što i nije teško, postalo je pandemijskih razmera,većina njih je veoma svesna onoga šta su činili tokom trajanja svoje zavisnosti i osećaju itekakvu krivicu, žaljenje i žele novu šansu a onda umesto željene pomoći dobiju osudu.Najveća kazna je pakao kroz koji su prošli, nema potrebe dodatno kažnjavati.

Poslednja izmena:
I što reče, ajmo sad i penzose od 80 godina, ničemu ne služe, obolele od depresije, šizofrenije, jer nisu produktivni, one koji ne mogu da nađu posao, jer su lenštine, i onda ćemo imati jedno idealno društvo.:hahaha:

Ne postoji niti jedan validan argument zasto bi onda pravili razliku izmedju vrste slabosti. Kadsa se filozofski to sve uopsti, slabost je slabost.

Back