Lečenje nesanice

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.070
Nesanica je veliki problem onima koji pate od nje.Pored lekova postoji i alternativni nacini da se nesanica blokira

Pre spavanja resetovati mozak i sve probleme ostaviti za sutra.
Pred spavanje raditi vežbe disanja ili medittirati
Napuniti jasucic smiljem koje utice na smirenje i opuštanje
Poprskati jastuk sa par kapi ulja lavande
Biljne antistresne kapi

Ovo su samo neki predlozi.

Da li vi imate problem sa nesanicom i kako izlazite na kraj sa njom
Da li imate neki proveren nacin alternativnog lečenja nesanice.

Fizičke aktivnosti ne pomažu otklanjanju nesanice samo zato što
se umoriš, već zato što zaustave mentalne procese koji vrte jedan
te isti sadržaj, koji obično izaziva stres.

Sećam se koleginice sa kojom sam se baš lepo slagala i o svačemu
smo pričale, bez obzira što nismo imale mnogo zajedničkih interesovanja.
Jednom se zainteresovala za meditaciju i pitala me da joj pomognem
oko toga. Posle par nedelja me je načisto izgrdila što joj ranije nisam
preporučila da meditira, kada sam već znala da ima problem sa
nesanicom.
Bila sam u šoku. Toliko sam joj puta meditaciju pomenula, ali ona nije
bila spremna da čuje. Onda kada je bila otvorena za tu informaciju
tada je i čula.
Sa samo deset minuta pre spavanja, rešila je veliki problem.
Jednak efekat ima i molitva, naravno.

Topla kupka nekih sat vremena pre spavanja(može koja kap nekog mišljavog ulja da se stavi u vodi,ili morska so).Da se popije čaj od nane,majčine dušice ili matičnjaka...Izbegavanje da se sedi u zamaračenoj prostoriji pre sapavanja,i da se izbegava ležanje u krevetu duže od 15min ako ne može da se zaspi(ono ustaneš,odeš u dnevnu sobu,pročitaš koju stranicu neke knjige ili nešto pa se onda vratiš u krevet).Nikako da se čačka telefon u krevetu ako ne može da se zaspi jer to sam još više razbuđuje.
Za jaku nesanicu pomažu kapi ili čaj valerijane...samo ko već uzima neke lekove treba da se posavetuje sa lekarom oko toga da li sme da se uzima u isto vreme.

Inače ako nesanica traje neko duže vreme treba i da se poseti psighijatar jer može da bude znak depresiji ili nekog drugog poremećaja.

Najefikasnije je "zaustaviti mozak" i ostaviti sve mislu u zalasku Sunca. :)
Zvuči jednostavno, još da je i primenjivo ...
Od tople kupke, toplog mleka, tople kamilice, pa sve do prstohvata soli i šećera, meditacije, molitve i vežbi disanja...šta kome odgovara,
neće škoditi da isprobava dok ne dođe do svoje formule sna.
Ništa nije štetno pa može sve da se isproba.
Nekad pomogne, nekad ne.
Dobar san je i preventiva i lek i zaista treba sve učiniti da se "odbegli san " vrati.
Najviše pati mozak, kognitivne sposobnosti slabe, loša koncentracija, stalni osećaj umora, samim tim i veća je opasnost od ozbiljnijeg obolenja.
Ukoliko ne pomaže ništa od alternative, ne bih preporučila nikakve medikamente bez konsultacije s lekarom.
Sve na biljnoj osnovi može da se uzima i uz lekove, ako su već neizbežni.

Zanimljiv je ovaj pdf. Sanjajte šareno :lakunoc:

Provereno ne pomaže...čak još pravi stvari gorim ako je fizička aktivnost nekih 2h ili manje pre spavanja jer ti napupmpa adrenalin
Па не физичка активност непосредно пред спавање, већ укупна целодневна физичка активност. Ходање степеницама уместо лифта, пешачење или вожња бициклом уместо аутомобила. Умори се добро у току дана, више дана за редом и видећеш да ћеш далеко лепше да спаваш.
Сигурно помаже.

...
Sve na biljnoj osnovi može da se uzima i uz lekove, ako su već neizbežni...
To ustvari može da bude prilično opasno(naravno zavisi koji su lekovi u pitanju i koja je biljka u pitanju),jer aktivne supstance iz nekih lekova mogu da raguju prilično burno sa aktivnim supstancama iz nekih biljaka.Na primer kanarion(ulje,čaj,bilo šta) može da bude opasan uz antidepresive ili antipsihotike,uz lekove za pritisak,uz lekove za srce,uz antibiotike(poduži je spisak lekova sa kojima može da bude opasan)... Lekovi koje koristi moderna medicina nisu toliko daleko od biljnih lekova jer je dobra većina njih bazirana na aktivnim sipstancama iz biljaka,samo je razlika u tome što se za farmaceuste lekove koristi samo ta aktivna supstanca a za te biljne varijante cela biljka

Poslednja izmena:
Па не физичка активност непосредно пред спавање, већ укупна целодневна физичка активност. Ходање степеницама уместо лифта, пешачење или вожња бициклом уместо аутомобила. Умори се добро у току дана, више дана за редом и видећеш да ћеш далеко лепше да спаваш.
Сигурно помаже.
Ma ne vredi,mogu da budem umoran ko konj i ima da bauljam do 3 pola 4 jer ne mogu da se opustim a još preko toga imam i upalu mišića...posle jedno 2-3 dana toga obavezno me hvata i paraliza sna tako da zažalim i što sam i toliko spavao.

1. naleteo sam na blog koji se bavi ovim problemom a koji je nadgledan i potvrdjen od strane legitimnom doktora medicine.

Pominju se tri opcije. Kako zaspati za 10, 60 ili 120 sekundi!

Evo šta kažu:

Kako zaspati za 10 sekundi

Obično je potrebna magična čarolija da bi se zaspalo ovako brzo i na znak, ali baš kao i čini, sa praksom na kraju možete da dođete do slatkog mesta od 10 sekundi.

Napomena: Dole navedenom metodu je potrebno punih 120 sekundi da se završi, ali poslednjih 10 sekundi je, kako se navodi, zaista sve što je potrebno da se konačno zaspe.

Vojni metod
Popularna vojna metoda, koju je prvi put prijavila Šeron Akerman, potiče iz knjige pod nazivom "Opusti se i pobedi: šampionski nastup".

Prema Akermanovim rečima, Pre-letačka škola mornarice Sjedinjenih Država stvorila je rutinu koja pomaže pilotima da zaspu za 2 minuta ili manje. Pilotima je bilo potrebno oko 6 nedelja vežbanja, ali je uspelo — čak i posle ispijanja kafe i uz zvuke pucnjave u pozadini.

Za ovu praksu se kaže da čak rade i za ljude koji treba da spavaju sedeći!

1. Opusti celo lice, uključujući i mišiće u ustima
  2. Spustite ramena da oslobodite napetost i pustite ruke da padnu na stranu tela.
  3. Izdahnite, opustite grudi.Opusti noge, butine i listove.
  4. Razbistrite um na 10 sekundi zamišljajući opuštajuću scenu.
  5. Ako ovo ne uspe, pokušajte da izgovarate reči "ne razmišljaj" iznova i iznova 10 sekundi.
  6. U roku od 10 sekundi, trebalo bi da zaspite!
Ako vam ovo ne uspe, možda ćete morati da poradite na temeljima vojne metode: disanju i opuštanju mišića, koji imaju neke naučne dokaze da rade. Takođe, neki uslovi kao što su ADHD ili anksioznost mogu da ometaju efikasnost ovog metoda.

Kad bi se nesanica tako lako lečila, svi bismo spavali po 10h :rotf:

Ali...lako je pisati i drugima deliti savete. Spavam 2h dnevno max, i više i ne pokušavam ništa jer mi ništa nije moglo pomoći, niti zvanična ni alternativna medicina a ni razni abrakadabra recepti :lol:

Navikla sam se da spavam malo i to je to, ja normalno funkcionišem i sa 2h spavanja.

Insomnija je priča za sebe.

Može biti kratkoročna (akutna) ili dugotrajna (hronična). Dešava se da se nekada povuče pa se opet vrati.

Dele je na:
Primarnu, gde nije povezana ni sa jednim drugim zdravstvenim problemom
Sekundarnu, usled nekog zdravstvenog problema, na primer astma, depresija, artritis, bol...

Doktorski saveti za prevenciju nesanice (preuzeto sa interneta)

Dobre navike u spavanju, koje se nazivaju i higijena spavanja, mogu da vam pomognu da pobedite nesanicu.

• Svake noći idite na spavanje u isto vreme, i ustajte u isto vreme svakog jutra. Potrudite se da ne dremate tokom dana, jer vas može učiniti manje pospanim noću.

• Ne koristite telefone ili e-knjige pre spavanja. Njihovo svetlo može otežati da zaspite.

• Izbegavajte kofein, nikotin i alkohol kasno uveče. Kofein i nikotin su stimulansi i mogu vas sprečiti da zaspite. Alkohol može da vas natera da se probudite usred noći i povredi kvalitet sna.

• Redovno vežbajte. Potrudite se da ne vežbate blizu spavanja, jer to može da vam bude teško da zaspite. Stručnjaci predlažu vežbanje najmanje 3 do 4 sata pre spavanja.

• Nemojte jesti težak obrok kasno. Ali lagana užina pre spavanja može da vam pomogne da zaspite.

• Neka vam spavaća soba bude udobna: tamna, tiha i ne previše topla ili prehladna. Ako je svetlo problem, koristite masku za spavanje. Da biste prikrili zvukove, probajte čepiće za uši, ventilator ili mašinu za belu buku.

• Pratite rutinu da se opustite pre spavanja. Čitajte knjigu, slušajte muziku ili se kupajte.

• Ne koristi krevet ni za šta drugo osim za spavanje i seks.

• Ako ne možete da zaspite i niste pospani, ustanite i uradite nešto smirujuće, kao što je čitanje dok se ne osetite pospano.

• Ako ste skloni da ležite budni i brinete o stvarima, napravite listu zadataka pre odlaska u krevet. Ovo će vam možda pomoći da ostavite brige po strani za noćas.

Ne koristite telefone ili e-knjige pre spavanja. Njihovo svetlo može otežati da zaspite.
Ovo je jedan od glupljih saveta, zato sto mnogo vise svetli upaljena sijalica u sobi dok se cita klasicna knjiga.
I uopste, ne bi trebalo paliti sijalice u vecernjim satima jer nemaju svrhu, bolje je da radi televizor i kompjuter od njih.
Ono sto je bitno je da se kablovi izvuku iz uticnica kad prestanu sa radom a po mogucstvu i struja u celoj kuci/stanu pali/gasi na tabli sa osiguracima.

Poslednja izmena:
Ovo je jedan od glupljih saveta, zato sto mnogo vise svetli upaljena sijalica u sobi dok se cita klasicna knjiga.
I uopste, ne bi trebalo paliti sijalice u vecernjim satima jer nemaju svrhu, bolje je da radi televizor i kompjuter od njih.
IOno sto je bitno je da se kablovi izvuku iz uticnica kd prestanu sa radom a po mogusctvu i struja u celoj kuci/stanu pali i gasi na tabli sa osiguracima.
ni kod mene ne rade većina tih saveta.
Potpuna tišina i mrak mi ne prijaju. Lakše zaspim uz televizor. Prigušeno svetlo mi u opšte ne smeta.

Ono za alkohol je tačno. Normalno, ako se ne onesvestiš od velike količine, alkohol može da te održava budnim kada prodje onaj prvi udarac u glavu.

Ja radim sve suprotno od ovih doktorskih saveta, i spavam ko top.
Zapravo, ja imam obrnut problem. Mogu da spavam i danju i noću.
Nekad spavam 12h..
kuku.gif

Možda sam bila lenjivac u prošlom životu.

Svašta sam isprobavala i ne vredi. Doktorka kaže da će se vremenom normalizovati ali ja tako spavam već godinu dana.
Verujem da hoce, posebno ako je posledica stresa, znam iz licnog iskustva, mada nesanica nije dugo trajala kod mene
ali nisam mogla da vozim auto, da se skoncentrišem, da citam, nisam mogla da podnesem gužvu,nisam mogla da jedem
pušila nenormalno..trebalo mi je par meseci da se vratim u normalu ali prirodni biljni cajevi svakako mogu da pomognu
i samokontrola u smislu da sama sebi svaki dan objasniš da moraš da spavas i da ce sve proci i biti u redu

Back