Le Bonnotte - najskuplji krompir na svetu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.287
Le Bonnotte je najskuplji krompir na svetu, koji se uzgaja na Ile de Noirmoutier, ostrvu u Biskajskom zalivu. Ovaj retki krompir raste u peskovitom tlu koje upija miris okeana i oplođeno je morskim algama. Zemljišni prostor na kome raste krompir ograničen je na manje od 50 kvadratnih metara.

Krhke i delikatne bonote se beru isključivo ručno, jedna po jedna, tokom samo jedne nedelje godišnje, što objašnjava visoku cenu od 500 evra po kilogramu. Ne treba ih guliti, jer koža upija sve arome i ukuse zemlje i obližnje morske vode.

Ukus je blago limunast, sa slanim ukusom i prizvukom oraha. Ovaj krompir se može koristiti za pripremu pirea, salata, supa i krema.

1692341915430.png

zato se ja ne jedim...malo se oderem od posla na salasu
i onda kada dodje vreme samo obidjem familiju
pa jedem sto se kaze "organski" krompir

dovoljan je jedan pijacni barometar po forumu tj @mario80

:lol:
Danas se sprdate sutra ćete da gulite koru sa drveta i pasete travu kao u kini za vreme velike gladi. Ima da pečete decu a sve to zahvaljujući trgovcima koji vas kuvaju kao žabe.

Danas se sprdate sutra ćete da gulite koru sa drveta i pasete travu kao u kini za vreme velike gladi. Ima da pečete decu a sve to zahvaljujući trgovcima koji vas kuvaju kao žabe.

ajde lepo izguglaj na "fotkama" forumasa moju sliku gde radim sa najprimitivnijom alatkom
tj "spartac" i pripremam zemlju za sadjenje krompira.
Sa hranom se nikada ne zahebavam.
Ja pomazem i na osnovu rodbinskih veza znam koji kromir jedem i kog je kvaliteta.

Naci cu kasnije slike i poslati u pp da vidis da se ne sprdam

Back