Lazni moralisti...

pa ti zakoni su doneti jer je bilo rasulo ocigledno..ajmo onda o legalizaciji prostitucije..droga..sta je bilo s prohibicijom..ako neko pijan siluje ili izazove sudar..kako je to lazno moralisanje sto je nekom oduzeo ili upropastio zivot..nije lazno moralisanje da se politicari i kriminalci..bogatasi..sportisti bahato ponasaju kao da su mimo zakona..vidis da je povezano

Ako neko pijan siluje ili izazove sudar, počinio je krivično delo i otići će u zatvor.
Ja samo kažem da moralna načela i zakonski propisi ne moraju biti uvek u slozi, kao što i nisu, i da zakon nije jedino merilo da li je nešto moralno ili nije.
Nemoralne radnje mogu biti sasvim legalne, dok su one nelegalne po pravilu nemoralne.
Ja mislim da se moralisanje o kome se ovde govori odnosi na onaj prvi deo, gde društvo (ali ne i zakon) osudjuje odredjene radnje, a ti pričaš o nezakonitim radnjama.
Recimo, granduše koje polugole pevaju o izgubljenim gaćicama a pri tom im je ciljna grupa neka dečurlija nisu prekršile zakon, ali su poprilično pogazile moralne norme. Takvih primera ima koliko nećeš, mrzi me da nabrajam... A o ubistvu, silovanju, etc, nema šta da se morališe - sve jasno kao dan. :mrgreen:

i za taj pomenuti sadrzaj postoji zakon da pise za koji je uzrast preporucljivo..u nekim sredjenim zemljama nema s tim zajebancije i tako nesto se ne bi moglo preko dana prikazivati..mi moralisemo ali je blizu cenzure i donosenja zakona mnogo toga..jel neko gledo prenose skupstina drugih zemalja?jel se i u drugim zemljama politicari pojavljuju u zabavnim emisijama..u tolikoj meri da su popularniji od umetnika?sad se vratim kad sam moraliso o nezdravoj hrani i gojaznosti..a donet zakon da nema na ne znam koliko metara od skole brze hrane..jel kapiras kako je to opet bilo na korak od zdravog razuma moralisanje?tako da ne bih vise o laznim moralistima:lol:

Ok, da se pozabavimo malo laznim moralistima, ko su oni i kakvo misljenje imate o njima?
Po mom misljenju to je neko te ubedjuje da je kocka zlo, a u slobodno vreme se kocka (primera radi), ili jedno kaze a isto to sam radi.

E sad, zasto ljudi to rade, trude li se da ispadnu dobri drugima, da izbegnu osudu, ili nesto drugo?
Plase se da stanu iza svojih postupaka i da preuzmu odgovornost? Mislim da se svakom barem jednom desilo da pogazi neke svoje principe i da napravi gresku, a opet jedno je greska, a drugo je jedno pricam a trece radim.

S druge strane, zasto se laznim moralistima posvecuje toliko paznje? Zato sto se kriju i ne pokazuju svoje pravo lice i kriju se iza neceg, ili zato sto znaju da ti upiru prstom, sole pamet, pricaju price a u stvari su 10 puta gori od tebe?

Mislim da je kod njih u pitanju samo zelja da bar u necemu budu slusani i korisni, jer su "ispusene mustikle".

Ali jos gori od njih je onaj koji ih stvarno slusa i/ili uzima za ozbiljno.

Ova tema bi trebala da preraste u istinito moralisanje, ili treba da bude zaboravljena kao i moral danasnjice.

Uostalom, malo ko ovde i smije da kaze cemu sluzi moral, mada se on tice svih nas, tako da imamo samo lazne moraliste ili nemoraliste.

Nije svakom moralu isti cilj.

A najgori su oni koji mrze zivot, a jos moralisu. Njihov moral sluzi da svima omrzne zivot.

Back