Лазарева субота - Врбица

Маки

Buduća legenda
Poruka
27.896
1744441457885.png

Врбица - Лазарева субота (грч: Σάββατο του Λαζάρου), или Субота праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос васкрсао из мртвих после четвородневног пребивања у гробу. Овај празник је установљен у Јерусалиму крајем IV века. После васкрсења, Лазар је био Епископ на Кипру. Овај празник Срби, а многе породице славе Лазареву суботу као крсну славу. На Лазареву суботу празнује се посебано и врло живописан обичај познат под именом Врбица. Овог дана брало се олистало пруће од врбе. Лазарева субота, односно Врбица, дан је дечје радости.

До Другог светског рата, Лазарева субота (Врбица) прослављала се и као школска свечаност. Деца су се, лепо обучена, украшена звончићима, кретала у поворкама и проводила време у игри по порти и учествовала у опходу око цркве после подне. Увек се држала литија изван храма. Пратећи елементи овог празника имају библијско утемељење (Јн 12). После Лазаревог васкрсавања, Исус Христос улази свечано у Јерусалим, а маса раздраганог света дочекује га свечано; поред осталог, у рукама носе палмове гранчице. Данашње врбове гранчице замена су за палмине. Убране врбове гранчице на Лазареву суботу носиле су се и благосиљале у цркви, па су потом чуване у кућама. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници. Који је смисао овог догађаја који Црква тако светло, радосно и победно празнује на Лазареву суботу? Како спојити жалост и сузе Христове са Његовом силом којом је васкрсао мртвога Лазара?

Црква празновањем Лазареве суботе одговара: Христос плаче зато што је у смрти свог пријатеља сагледао тријумф смрти у свету, смрти коју Бог није створио, а која је загосподарила и господари светом, затровавши свеколики живот и претворивши га у бесмислено смењивање дана, који се неумитно урушавају ка пропасти. И, гле, ево Христове заповести: „Лазаре, изиђи напоље!“. То је изазов који Христос упућује смрти. То је заповест којом Христос објављује рат смрти. То су речи којима Христос објављује да сама смрт мора бити умртвљена и уништена. То је чудо љубави која тријумфује над смрћу. Да би уништио смрт и њену тмину, сам Христос – а то значи сам Бог, сама Љубав, сам Живот – силази до гроба Лазаревог, силази да би се тамо лицем у лице срео са смрћу, да би је разрушио, да би нам даровао вечни живот за који нас је саздао Бог.

Живимо у свету, у државама које су се одрекле Бога, које су искључиво занете саме собом, које стално стрепе за своју власт, силу, моћ и победу. У том свету готово и да нема више места за Божју љубав, Божју светлост и Божју радост. Али, гле, на тај јединствени дан, на Цвети – док стојимо у препуним црквама – опет и опет одјекује оно исто царско „Осанна!“, и ми изнова говоримо себи и свету око себе, и сведочимо: није умрло, није нестало, није ишчезло са лица земље Царство Христово које је тако јарко засијало у тај дан у Јерусалиму. На Цвети се обраћамо изнова Богу говорећи: Ти си наш једини цар, ми знамо и верујемо и исповедамо да ће победити Царство Твоје љубави, Царство Твоје победе над грехом, злом и смрћу, и знамо да нам радост те вере нико одузети не може. И премда људи све своје наде полажу на силу и насиље, и премда људи верују само у оружје, затворе и страх – победиће Царство Твоје! И премда људи муче друге људе – победиће Царство Твоје!

Субота уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила. Тада се у нашим храмовима у поподневним часовима служи вечерње богослужење, и у цркву се уносе млади врбови ластари, тек олистали. Пошто се врба освети, свештеник народу дели гранчице, и затим се врши трократни опход око храма са црквеним барјацима, рипидама и чирацима. Народ обилази око храма уз певање тропара Лазареве суботе. Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.

Тропар (глас 1):

Уверавајући нас пре Твог страдања у опште васкрсење, измртвих си подигао Лазара, Христе Боже. Због тога и ми, као деца, носећи знаке победе, Теби, победиоцу смрти, кличемо: Осана на висинама, нека је благословен Онај који иде (долази) у име Господње!

Литија

На Врбицу се увек држала литија изван храма, тј. у Суботу Лазареву после подне. Сведочанстава о Врбици имамо већ крајем IV века, од Силвије Аквитанке, која је описала богослужење Јерусалимске цркве тога времена. У литији су учествовали, као и данас, одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслина и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се граничице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба освећују се посебном молитвом и кропљењем освећеном водом на Цвети, на јутрењу, и деле се вернима, који их чувају током године за славском иконом.
Народни обичаји

У данима Цветне недеље био је обичај да се народ кити врбом и копривом. Лазарева субота се везује и за српског кнеза Лазара који је мученички пострадао на Косову 1389. године. Верује се да су том приликом две Лазареве сестре кукале за братом и да су се претвориле у кукавице. Машта нашега народа је – колико због жалости за изгубљеним Косовом толико и због заједничког имена Лазар, и за библијску личност и за личност из наше историје – везала и идентификовала ова два мотива, али је библијски мотив изворан: није у питању само Лазар, него и његове две сестре које су за братом плакале, Марта и Марија, каже Црквено Предање (Јн 12). Примарно утемељење и значење Лазареве суботе јесте успомена на Христовог пријатеља Лазара који је био умро па га је Христос на овај дан поново оживео, тј. васкрсао, што значи вратио у овај непреображени свет физичко-хемијске стварности, да би наставио да живи, а онда опет да умре природном смрћу.

Врбица пада на Лазареву суботу, шесту по реду у Великом или Васкршњем посту. То је празнични дан у који се не раде тежи послови. Овога дана деца су ишла са учитељем и свештеником да наберу врбове гранчице, које су доношене у цркву где су, сутрадан, на Цвети, освештаване и раздаване присутнима који су их носили кући и као светињу држали за иконом. Врбица је дан дечје радости. Деца певају пригодне песме и веселе се уз звуке звончића које на врпцама носе на врату. У неким крајевима се од врбових прутића плете венац и њиме кити икона.

Таковци су организовали поворке „лазарица“ и „додола“. Лазарице су биле удешене, чисте у новим оделима, богато искићене, представљајући долазак летњег периода. Биле су радо дочекиване по кућама и дариване храном и пићем. Групу „лазарица“ сачињавају шест или више неудатих девојака од 14-20 година и то два „лазара“ и четири „лазарице“: две „предњице“ и две „задњице“. Први „лазар“ је најстарија, највиша и најлепша девојка, а задњице су најмлађе и најмање левојке. Понекад су то и девојчице и од седам година. „Задњице“ су девојке које први пут учествују у „лазарицама“. Оне ће наредне године бити „предњице“, а затим мушки или женски „лазар“. Ова поступност указује на постепено увођење девојчица у ред девојака.

Рано ујутру „лазарице“ облаче свечану народну ношњу и при том им помаже „лазарова“ мајка. Облаче старинску дугу везену кошуљу, јелек, старинску црвену сукњу – „вуту“, тзв. „перваз“ са шарама у облику „кола“ – ромба, појас, црне вунене чарапе и оџанке. Спреда преко „перваза“ за појас причврсте везену мараму, а са стране по једну сличну мању мараму. Око врата ставе огрлицу од златних или сребрних металних пара „жутку“. Преко леђа огрну жуту мараму са ресама. На јелеку носе „ките“ од манистри у облику троуглова и кругова. У рукама носе „ћустеке“ од манистри. На глави носе црвене мараме које вежу као трубан, а „лазарице“ носе шешире исплетене од сламе и окићене венцем од цвећа.

Из куће „лазара“ поворка, у којој напред иду „лазари“, а за њим „предњице“ и „задњице“ иде прво на извор код кога, док „лазари“ и „предњице“ стоје у полукругу, „задњице“ играју, а остале певају „Добро јутро студна водо“. Затим се све девојке умију на извору. После тога враћају се у кућу „лазара“ и док иду кроз шуму, преко поља, ливада и поред оваца или орача певају песме намењене шуми, пољу, њиви, ливади… Пред кућом их дочекује домаћица и посипа житом, а „лазарице“ је љубе у руку, улазе у кућу где доручкују за софром. Кад заврше са јелом, обичај је да све одјеном баце кашике на софру. Одатле крећу по целом селу од куће до куће и пред сваком играју и певају песме намењене прво кући, а затим и свим укућанима.
https://spco-salzburg.org/?p=3770

Nosim,jel to negde u Bibliji zabranjeno ili mozda povezano sa duhovnoscu ?

Ne nosim,jel to negde u Bibliji izricito nalozeno ili mozda zabranjeno ?

Tako je brate,eto konacno si skontao da neke oblasti ljudskog zivota nisu precizno regulisane stoga su prepusteni ;judskoj savesti u okvirima drustvenih normi...
Hajde da ja sad tebe pitam - dali ti nosis kratke minice i visoke stiklice ?
Objasni molim te i to detaljno svoj odgovor.

Ko ti kaza da su obicaji vezani za versku praksu hriscana,zasto falsifikujes Rec Gospodnju ?

Simbolika je jaaaaaaaaako relativna stvar,nekom nesto simbolizuje na praznik a nekom na magarce sa velikim usima stoga je ipak sigurnije da nasu versku praksu drzimo iskljucivo u okvirima Svetog Pisma,nista vise ali i nista manje od toga.
Navedena praksa Pravoslavne crkve i običaji kod Srba su sasvim biblijski.
Ne nosim nikakve haljine, možda da sam u Škotskoj pa eto.

Navedena praksa Pravoslavne crkve i običaji kod Srba su sasvim biblijski.
Iznesi konkretne Biblijske dokaze ili priznaj da lazes.
Ne nosim nikakve haljine, možda da sam u Škotskoj pa eto.
Nisam te pitao za haljine uopsteno vec konkretno za 'seksi' minice i visoke stiklice, pa makar bio u Skotskoj.
Izvoli,obrazlozi svoj odgovor.

Iznesi konkretne Biblijske dokaze ili priznaj da lazes.

Nisam te pitao za haljine uopsteno vec konkretno za 'seksi' minice i visoke stiklice, pa makar bio u Skotskoj.
Izvoli,obrazlozi svoj odgovor.
Ne razumem na kakve seksi "miniće" i stikle misliš. To nosi praznoglava i nevaspitana ženskadija koja se povodi za glupom modom, a ne za neprolaznom Biblijom. Inače Pravoslavna crkva propoveda pristojnost i umerenost u svemu, pa i u odevanju.

Ne razumem na kakve seksi "miniće" i stikle misliš.
Ne razumes...?
...jesi li siguran ili opet lazes ?
To nosi praznoglava i nevaspitana ženskadija koja se povodi za glupom modom,
Ahaaa,dakle ipak si razumeo sto ce reci da si slagao ali ti mozda nejasno zasto sam te uopste pitao ?

a ne za neprolaznom Biblijom.
Daj mi reci gde je to u Bibliji zabranjeno da zene nose seksi minice i visoke stiklice ?
...imam neki utisak da ukoliko iskreno i posteno krenes odgovarati na ovo pitanje da ces resiti jednu veliku dilemu koja te muci a odnosi se ne pitanje kako znati sta Biblija brani a sta ne i sta nalaze a sta ne.
Izvoi.

Inače Pravoslavna crkva propoveda pristojnost i umerenost u svemu, pa i u odevanju.
Lepo receno i sad mi pojsni zasto u toj kategoriji ne svrstavas i vruce minice i visoke stiklice...naravno,u kombinaciji sa jaaaaako "komotnim"dekolteom.
Izvoli.

Ne razumes...?
...jesi li siguran ili opet lazes ?

Ahaaa,dakle ipak si razumeo sto ce reci da si slagao ali ti mozda nejasno zasto sam te uopste pitao ?

Daj mi reci gde je to u Bibliji zabranjeno da zene nose seksi minice i visoke stiklice ?
...imam neki utisak da ukoliko iskreno i posteno krenes odgovarati na ovo pitanje da ces resiti jednu veliku dilemu koja te muci a odnosi se ne pitanje kako znati sta Biblija brani a sta ne i sta nalaze a sta ne.
Izvoi.

Lepo receno i sad mi pojsni zasto u toj kategoriji ne svrstavas i vruce minice i visoke stiklice...naravno,u kombinaciji sa jaaaaako "komotnim"dekolteom.
Izvoli.
U Bibliji puno toga ne piše, ali se da onome ko je duhovan i da pročita i ono što ne piše. Takvi su sveti oci i starijih i novijih vremena. .

Molim te obrazlozi povezanost pomenute verske prakse sa Biblijskim dogadjajima ali budi jasan i precizan.
Dakle iznesi konkretne dokaze KADA se sve to praktikovalo u NZ-tu ili nam konacno priznaj da lazes.
Izvoli.

Неверниче, залутао си !
Не тражи смисао и логику тамо где влада вера и љубав.

Nije on nevernik. Inače u jeres se otpada ili zbog silne gordosti ili zbog teških grehova. Tako da je nešto od ovog dvoga u pitanju jer se radi o čoveku iz pravoslavne porodice.

Нека Мила Пајић му је унела црв сумње!
Ево, ако могу да му помогнем,

Робивече, ако мислиш да нема смисла волети Господа нашег Исуса Христа,
провери у својој души да ли волиш његова дела ?

Кад је оздрављивао болесне,
хранио гладне,
тешио разочаране.

Ха, шта кажеш ?!
И да су измишљена, та дела су за поштовање, јел' да ?

Ето, одатле крени. 😇

Nije on nevernik.
Ili jesam ili nisam,ne postoji 3-ca opcija,nego hajdemo videti argumente:
Inače u jeres se otpada ili zbog silne gordosti
Od kada je to GORDOST jeres ?
..i sta je to po tebi gordost,hajdemo definisati i uporediti sa mnom i s tobom.
ili zbog teških grehova.
Iznesi koji su po tebi moji gresi ili priznaj da lazno optuzujes hriscanina.
Izvoli.
Tako da je nešto od ovog dvoga u pitanju jer se radi o čoveku iz pravoslavne porodice.
..tacno je jedino da poticem iz pravoslavne porodice a za ostalo hajdemo prvo videti tvoje cinjenice.
Izvoli.

Poslednja izmena:
Нека Мила Пајић му је унела црв сумње!
Ево, ако могу да му помогнем,
Hajde da vidimo kako ces to odraditi:
Робивече, ако мислиш да нема смисла волети Господа нашег Исуса Христа,
Odkud ti ovo nesretnice papski,Isus Hristos je nas Gospod i Spasitelj,Onaj koji je obeco da ce dati zivot vecni svakome koji Ga veruje i drzi Njegove zapovesti i da je to jedan od parametara na osnovu kojeg se vidi dali Ga neko uopste voli ili ne.
провери у својој души да ли волиш његова дела ?
Кад је оздрављивао болесне,
хранио гладне,
тешио разочаране.
Naravno da volim,jer su to dela koja se na ovoj planeti ocenjuju na osnovu samog stvaranja ovog zivota pa sve do onog novog zivota kojeg ce dobiti spaseni uklkjucujuci naravno I SVA NJEGOVA DELA dok je bio u ljudskom telu na ovoj planeti.

Ха, шта кажеш ?!
И да су измишљена, та дела су за поштовање, јел' да ?
Kakvi bre izmisljena sta je tebi, sve sto je zapisano u Svetom Pismu je apsolutna istina koja je zapisivana direktnim vodostvom Bozjeg Svetog Duha.
Ето, одатле крени. 😇
Evo krenuo i brzopotezno zavrsio,sada si ti na redu.

Није тачно. Постоји и Свето предање које одлично надопуњава Свето писмо, суботароману један.
Ne postoji takvo jer su appstoli dali dve mogucnosti kako se proppveda /prima jevandjele:

1. PISMOM

ILI

RIJECJU /PREDANJEM

Jedno nije dopuna za drgom nego se izricito koristi sveznik ILI...
Pitaj Makija,njemu sam vec jednom odrzao gratis lekciju na ovu temu,da se ne ponavljam...

Ili jesam ili nisam,ne postoji 3-ca opcija,nego hajdemo videti argumente:

..i sta je to po tebi gordost,hajdemo definisati i uporediti sa mnom i s tobom.

Iznesi koji su po tebi moji gresi ili priznaj da lazno optuzujes hriscanina.
Izvoli.

..tacno je jedino da poticem iz pravoslavne porodice a za ostalo hajdemo prvo videti tvoje cinjenice.
Izvoli.
Гордост није јерес, али је духовни коров која може да одведе у јерес ако се не сасеца и не искорењује на време. Гордост је кад имаш високо мишљење о себе, а о другима обрнуто.
Немам ја шта да се бавим твојим гресима. Свако сам одговара за своје грехе.
По чему си ти то хришћанин? Верујеш ли како су хришћани одувек и свуда веровали? Не. Значи да си у некој с.кти.

Ne postoji takvo jer su appstoli dali dve mogucnosti kako se proppveda /prima jevandjele:

1. PISMOM

ILI

RIJECJU /PREDANJEM

Jedno nije dopuna za drgom nego se izricito koristi sveznik ILI...
Pitaj Makija,njemu sam vec jednom odrzao gratis lekciju na ovu temu,da se ne ponavljam...
Да ли си читао Дела апостолска? Како су то пропевадали апостоли испочетка? Да ли су имали Нови завет да га деле верницима и читају из њега?
+++
Робивече, покај се и врати апостолској цркви!

Гордост није јерес, али је духовни коров која може да одведе у јерес ако се не сасеца и не искорењује на време.
A jel te samo gordost moze tamo odvesti,zasto je pominjes jedino u tom kontekstu ?
Гордост је кад имаш високо мишљење о себе, а о другима обрнуто.
A sta ukoliko imas visoko misljenje i o drugima i o sebi ?
Немам ја шта да се бавим твојим гресима.
Kako nemas kada si javno tvrdio da sam imao neke konkretne grehe,tvoja je hriscanska duznost da ih javno obznanis, izvoli.
Свако сам одговара за своје грехе.
Tako je ali kad nekom kazes da ima neke grehe onda je posteno da ih kazes koji su,zar ne ?
По чему си ти то хришћанин? Верујеш ли како су хришћани одувек и свуда веровали?
Da,verujem POTPUNO ISTO sto su verovali apostoli i prvi hriscani o kojima citamo u Svetom Pismu.
S kojim pravom odgovaras umesto mene ?

Значи да си у некој с.кти.
:roll: :roll: :roll:

Да ли си читао Дела апостолска? Како су то пропевадали апостоли испочетка? Да ли су имали Нови завет да га деле верницима и читају из њега?
Naravno da nisu imali ali su zato imali Pisma iz kojeg su propovedali Hrista.
Evo dokaza:

Dela 8,35:
"... A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovoga, propovjedi mu jevanđelje Isusovo..."

+++
Робивече, покај се
Kajem se na dnevnoj osnovu za svaki svoj greh i slabost i ovo isto i tebi preporucujem.
и врати se апостолској цркви!
Sto bih se i odakle vracao kada sam vec tamo ?

..i sta je to po tebi gordost,hajdemo definisati ...

Ja sam crkveno neuk, ali ispravno neuk.
To je ono kad osećaš šta se ne misli, ne priča i ne radi.

Zato pamtim kad god čujem neku pametnu koja je u skladu sa srcem.
Pitao sam jednom zašto Nj.Svetost gospodin Pavle pokojni priča unjkavo.
Neko mi objasni:
"Da se ne gordi svojim glasom pred Bogom !"

Koju simboliku nosi ime Lazar

Lazar je, nakon vaskrsenja, prema predanju, živeo još trideset godina kao episkop na Kipru. Kažu da se više nikada nije nasmejao, večito žaleći za raspetim Isusom.I njegovo ime ima jaku simobiku. Na jevrejskom jeziku “El-azar” znači “Bog je pomogao”.

Mošti Lazara počivaju i danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra. U Kitonu kod Larnake, gde su ranije boravili ostaci, stajala je nadgrobna ploča sa natpisom „Hristov prijatelj”.

Valja, kažu stari, zbog toga decu obući svečano i pustiti ih da se raduju jer je ovo njihov dan. S obzirom da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, odrasli treba da su uzdržaniji – veruje se da nije dobro na Lazarevu subotu igrati i pevati.

U nekim seoskim krajevima Srbije sve do danas se zadržao običaj organizovanja povorke Lazarica na Vrbicu.

Reč je o neudatim, mladim devojkama koje, lepo obučene i bogato okićene, idu od kuće do kuće i pevaju. Domaćini ih pozdravljaju i daruju simbolično tako dočekujući letnji period koji je pred nama.

Back