Iznenadili biste se. Ne biste verovali šta se piše, promoviše i u šta se zapravo veruje. Skorašnja istraživanja na srednjoškolcima su, na primer, porazna.
Колико процената људи од 20-60 ћеш данас наћи који не мисле да су Марлборо, Зипо, Рејбан или Ролинг Стонси једноставно кул? Зар заиста мислиш да сво оно бомабардовање тим идејама које је трајало деценијама није оставило културног трага? Оставило је већи траг него Други светски рат.
Hrvati nemaju nikakve veze sa ovom temom, iako je činjenica da je ovaj isti problem kod njih takođe dostigao nivo epidemije. To nama niti bi trebao da olakša situaciju niti može biti opravdanje.
Ја и не причам о Хрватима, нити тражим било какво оправдање. Ја стављам акценат на наш однос (конкретно: измишљање) према политизацији историје тамо где га нема, а потпуно слепило за ту исту појаву било где са стране, Хрвате наводим само као један пример, зато што су географкси најближи и што га већи део познаје. Не би имало пуно смисла да наводим примере са других континенета.
Ne znam kada ste rođeni i kakvo Vam je sećanje, ali poslednji put kada je ovo bilo ,,u modi'', zaista nije bilo struje, nismo imali šta da jedemo, i mladi ljudi su zaslepljeni, odlazili u svoju smrt. Crkva im je velikodušno najavljivala ,,carsko nebesko'' upravo koristeći se kosovskim mitom. U ratove 1990-ih Srbija je ušla sa Gazimestana...simbolično.
Не видох ништа ни близу тога о чему причаш. То је злонамерна интерпретација јасне стране агресије. Скоро једнако као што је Хитлер оптуживао Јевреје да су сами својим понашањем криви и да (слободно интерпретирам) треба да престану да раде то што раде, да се извине за несрећу који су изазвали другима и да се склоне пред онима који на тој територији имају јаче право. Тако би вероватно био решен и проблем на Балкану, ако се Срби одселе на неки Мадагаскар да би остали могли овде да шенлуче.
Акоа се погледају мапе са којима су народи ушли у Југославију и изашли из ње, конкретан исход је био да су све остале нације повећале своје територије баш на рачун Срба. Мене та симболика са Газименстаном и поповима посебно не интересује у интерпретацији догађаја. Само конкретно, све остало је само беспотребна мистификација.
Нисам чуо да је црква икоме најављивала царство небеско. Нико није ишао нигде у рат да се бори за царство небеско. Када је требало да се чува СФРЈ Устав, углавном су бежали. Ако се погелдају каснији међунационални сукоби, веома мали је број људи који су добровољно отишли у рат да допринесу борби, а да нису морали или били на неки начин обавезани. Ако је и било 100 њих који су са неким зилотским идејама ишли у неки рат, ОК, ајде нека буде.
Čemu doprinosi? Doprinosi stvaranju jednog tabloidnog, ksenofobicnog, zatvorenog, ili što bi Radić rekao autisticnog drustva u kome je napredak usporen ili zaustavljen, u kojima se odgovornost za lose stvari pripisuje nekakvogm americko-vatikanskoj zaveri i koje stvara plodno tle za podršku destruktivnim, regresivnim političkim opcijama koje eto samo žele da odbrane naš narod od ataka, kulturnih, a i ostalih genocida...A upravo ove opcije najviše profitiraju od verovanja u ove nebuloze i najviše (zlo)upotrebljavaju istoriju koristeći ili prećutno otvarajući vrata za razne Deretice, Miliće od Mačve, Luković-Pjanovićke i ostale agresivno neznalačke pseudo istoričarske, ultranacionalisticke elemente. Danas su razni Informeri preuzeli njihovu ulogu. I tada, a i danas, imate razne političke, verske pa i intelektualne figure koje opet prizivaju ovaj kosovski mit u novom sukobu koga, po svemu sudeći, priželjkuju.
Ја ти опет понавњам да нисми ми ксенофобични зато што ми не желимо странце, већ је то директан одговор на њихову политику према нама.Немојмо да се правимо блесави. Имамо оно што њима треба, нећемо да им дамо, и зато нас тако третирају. Бићу опет брутално јасан. Ако те све комшије у згдради мрко гледају зато што нећеш да им даш своју ћерку, да ли ћеш пристати да им је даш само да би био прихваћен
у друштву? Искрено, такво друштво нама не треба, па макар имали угледне професије, велике библиотеке књига, лепе слике, Нинтендо-Ви и правили супер журке сваког викенда.
Intelektualna javnost se nije podigle zbog grupa koje to pevaju na stadionima, već istih tih uverenja kada se propagiranju u knjigama sa desetostruko većim tirazom od pravih istorijskih knjiga i isto toliko više prisutnosti u medijima u odnosu na prave istoricare. Vratio bih se na istraživanje iznad.
Знаш како, када одеш на вечеру код тровача, најпаметније је да не узимаш ништа да једеш, мада је вероватно добар део хране безбедан за јело. Има ту сигурно и елемената параноје, али ово што се дешава је јасна последица страха, и биће га све више и више. За то нису криви унутрашњи феномени, као нпр. овај појединачни са којим је покренута тема, већ чињеница да си на вечери код тровача.
Да те пар месеци све комшије мрко гледају, почео би и ти да пратиш ћерку свуда, купујеш воду за пиће и провераваш вентилационе канале. То не значи обавезно да си ти луд, већ можда да су твоје комшије много велики безобраници. А то можда просто нестаје пред чињеницом да су они већ раније радили свашта слично, злотворски.