Laž kao nedefinisana katagorija

• Začetnik teme Začetnik teme leki1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

leki1

Iskusan
Banovan
Poruka
6.059
Da li je laž negativna ?
Na primer neko ko želi da povredi nekog drugog me pita "Gde je taj i taj ?" Ja slažem i sprečim ubistvo ili teško prebijanje. Ili neko me pita da kažem sve o toj i toj osobi. Ja znajuči njegovu biografiju znam da je imao problema u mladosti ali da se potpuno promenio na bolje.. Opet slažem i ne pomenem sve jer da sam rekao o njegovoj mladosti spustio bi mu reputaciju i time izazvao mozda kolebanja kod drugih ljudi ..
S druge strane nekad kad kažemo istinu možemo povrediti nekoga ...
Šta vi mislite koliko laž nekada može da bude korisna ?

Sta je pozitivno u dovodjenju sebe i drugih u zabludu sta ima da pojasnjavam,msm zivis zivot u zabludi
Mislimo isto, samo što sam ja dala oduuška sebi u piskaranju! :zcepanje:
Laž je potrebna ljudima koji se iz nekog razloga boje da izgube-paradoksalno-poverenje i poštovanje određenih ljudi. Kad se malo bolje pogleda, lažljivac je na mnogo načina gord, samoljubiv i previše samouveren. On pati od sopstvene veličine. Kakva god da je istina, treba je govoriti. Svi smo dovoljno školovani, što nažalost ne znači i da smo dovoljno obrazovani, da bismo umeli da saopštimo stvari a da one ne budu uvredljive ili napadačke.
Ako sam negde pogrešila, priznaću da sam pogrešila. Neću situaciju ničim da šminkam.
Govoriti o trećim licima sa nekim je prilično nepristojno, pa ljudi iz dobre namere govore "sve najlepše", ali je bolje reći da ne znamo mnogo, nego dovoditi nekoga u zablude.
Da li se plašimo da će nas neko manje voleti ako kažemo kako jeste? Taj nas onda već ne voli za one kakvi jesmo, već za iluziju o tome... tako da ne razumem gde je satisfakcija nakon što slažemo.

Mislimo isto, samo što sam ja dala oduuška sebi u piskaranju! :zcepanje:
Laž je potrebna ljudima koji se iz nekog razloga boje da izgube-paradoksalno-poverenje i poštovanje određenih ljudi. Kad se malo bolje pogleda, lažljivac je na mnogo načina gord, samoljubiv i previše samouveren. On pati od sopstvene veličine. Kakva god da je istina, treba je govoriti. Svi smo dovoljno školovani, što nažalost ne znači i da smo dovoljno obrazovani, da bismo umeli da saopštimo stvari a da one ne budu uvredljive ili napadačke.
Ako sam negde pogrešila, priznaću da sam pogrešila. Neću situaciju ničim da šminkam.
Govoriti o trećim licima sa nekim je prilično nepristojno, pa ljudi iz dobre namere govore "sve najlepše", ali je bolje reći da ne znamo mnogo, nego dovoditi nekoga u zablude.
Da li se plašimo da će nas neko manje voleti ako kažemo kako jeste? Taj nas onda već ne voli za one kakvi jesmo, već za iluziju o tome... tako da ne razumem gde je satisfakcija nakon što slažemo.
sakriti istinu i slagati nije isto. O tome je govorio Patrijarh Pavle. ali vecina ljudi nije vesta u komunikaciji i nije na nivou da sakrije istinu a da ne laže. Sakriti istinu je bolje nekad da ne bi nekog povredili.

sakriti istinu i slagati nije isto. O tome je govorio Patrijarh Pavle. ali vecina ljudi nije vesta u komunikaciji i nije na nivou da sakrije istinu a da ne laže. Sakriti istinu je bolje nekad da ne bi nekog povredili.
Zavisi... Nije ni crno, ni belo.
Neke stvari osobi treba lično i potpuno iskreno reći kao blizak prijatelj pre nego što npr. dođe u neprijatnu situaciju da ga o tome obavesti neko stran.
Sa druge strane, postoje informacije koje nikome ništa ne bi značile iako su istina, a mogu samo da povrede i naruše postojeće, stabilno stanje.

Samo licemerni smo .... generalno kao narod .... kao ne volimo lazi a pricamo bele laži ...tj "smanjenu istinu" ... smešno ...
Pa, to je kao "svi smo prijatelji, svi smo dobri", ali prijatelja je toliko malo da je praktično zanemarljivo.
Što šire društvo, to je više potencijala da je čoveku potrebno da laže.
Ponosim se svojom trenutnom pozicijom jer me niko mnogo ne pita za mišljenje, a ni sama ne zavisim od tuđih.
Dakle, nije me bilo sramota mnogo puta ljudima koji me za nešto ili nekog pitaju da kažem da prosto ne znam, nemam stav.
To je mnoge od mene udaljilo, ali mi je prijatno kad prođu dani da nema razglabanja o tome ko bi šta i kako trebalo da radi. To je infantilno, pre svega.
Ako živiš pristojan i po svemu običan život, sve manje je tih problema, nesporazuma, ne učestvuješ u rekla-kazala, i konačno živiš svoju neku "istinu", ali je ne namećeš nikome.

Laž, preciznije obmana, je neophodna za održavanje međuljudskih odnosa i uopšte svega pozitivnog što se odnosi na pojedinca. Izuzetno je naivno i nezrelo verovati drugačije. Laž nije problem, bitna je njena svrha.
Kao rezultat toga između ostalog mi imamo forume sa nickovima i logoima, ne ime, prezime, sliku, adresu, broj telefona...
Nisi upravu. Ni u jednom segmentu života nije bolje služiti se lažima.
Reci, bre, koji problem imamo... reci šta je pozadina stvari... reci sve bez zadrške-Ok, radićemo na tome, još smo i zahvalni na tome što si rekao!
Živimo u nepoštenom svetu, ali poštenih je više! Pošteno reci, pošteno ćemo da radimo!
Neka bajki... naši životi uglavnom nisu NIKAKVA bajka, bravo ljudima koji žive nezavisno od svega!

Back