LAŽ i NEPRAVDA .....

Lepo si ovo objasnila Elle, jer, ako bismo 10. polje uzeli kao predstavljanje, imidz - Neptun u 10. bi onda pre predstavljao osobu koja voli da se o njoj misli na drugaciji nacin, mozda cak i deluje misticnije u odnosu na svoju okolinu, neobjasnjivo, intrigantno. Ako, s druge strane, 10. gledamo kroz karijeru - onda bi osoba sa Neptunom (plus neki drugi aspekti naravno) bila tajnovita u svojim poduhvatima, radila bi nesto o cemu bi znao mali broj ljudi, ili nesto "iza maske" itd. Kombinacija je milion :roll:

... a nijedna nije direktno vezana za temu koja je u naslovu, a to su LAŽ I ... :wink:
Pošto samo X polje nije vezano za ono sto osoba kaže vec za neke druge stvari.

Da, generalno je to što si rekla-to, + svi ste zaboravili, od silne Neptunovske konfuzije, da postoje i profesije u simbolici Neptuna :-D Sa Neptunom u X polju - Naomi Campbell - manekenka; Russel Crowe - glumac; Walt Disney - svi znamo šta :lol: Na stranu što su to poznate ličnosti, Neptun u X-om ovde direktno opisuje posao kojim se bave, tj kojim grade karijeru, tačnije rečeno.

Ali da ne idemo vec isuviše off topic, - ako cemo o lažima, Neptunu i III kuci, ni sam taj njegov položaj ovde ne mora govoriti o tome. Znam osobu koja ga ima tu postavljenog, i sa svojim Mars-Saturnom na Asc-u pre bih rekla da ima obrnut problem od onog da ljudima kaže istinu :lol: primera radi ... Što je verovatno odradio vladar III polja u Škorpionu, tako da - uopšte uzevši, mora se gledati ceo horoskop - UVEK.

Da bi neko lagao, koji god da su razlozi u pitanju (neka direktna korist, izbegavanje odgovornosti ili stvaranje iluzije da je bolji no što jeste - sve se u svakom slucaju ipak svodi na isto) - mora pre imati (i) neku "rupu" u karakteru (koja je definisana Saturnom i Marsom) nego samo neke "problemčiće" vezane za Merkur, Neptun, III polje i sl. Jer slični položaji ovima koje ste naveli, uz naravno odgovarajući ostatak horoskopa, može dati i vrhunskog pisca ... zar ne ? :roll: Pa i oni pricaju izmisljene price ... barem većina :wink:

Jer pre će te slagati nepouzdana, labilna osoba - ili neogovorna - dok ona sa kvadratom Merkura i Neptuna moze samo imati problem da dovrsi tridesetu recenicu koju je zapocela (a nije dovrsila) :lol:

Slazem se, Merkur u losem aspektu sa Neptunom= daje savrsenog lazova i to bez obzira koji je znak. Neptun u 3p. takodje daje istu sklonost; ali ste zaboravili da su podjednako skloni lazima i oni sto imaju Neptuna i na ascedentu.

Ja sam mislila ako je Neptun u III kuci onda Vas lazu: braca, sestre, rodjaci, susedi.... Meni je Neptun u VI kuci pa puno puta lekari nisu mogli da mi postave dijagnozu. Iz koje kuce Neptun dolazi tu su ljudi ili ustanove, gradovi gde se crpi Vasa pozitivna energija. Ribe ne lazu- jedino kad treba da odgovore na glupa pitanja oni odgovore tako opširno, ustvari nista ne kazu a sagovornik pomisli da lazu.

Neel:
Slazem se, Merkur u losem aspektu sa Neptunom= daje savrsenog lazova i to bez obzira koji je znak. Neptun u 3p. takodje daje istu sklonost; ali ste zaboravili da su podjednako skloni lazima i oni sto imaju Neptuna i na ascedentu.

Valjda Neptun u dobrom aspektu sa Merkurom daje savsenog lazova..?
trigon - uspesno
kvadrat - bezuspesno

razmislite malo, dobri aspekti nas nagone da idemo linijom manjeg otpora, postoje karte kriminalaca koje nemaju u sebi nijedan kvadrat niti bilo koji malefican aspekt, vec mahom trigone.....

Plus logika je da su savrseni lazovi neotkriveni, tako da kako znate ko je savrsen lazov, kad je savrsen i ostaje neotkriven?
Ako znate lazove koji imaju los aspekt npr Neptuna sa Merkurom ako je uopste to to, znaci da su losi lazovi i nikako savrseni jer su otkriveni ....:)

Neel:

Ja se ne slazem, iz razloga koje sam opisala u postu pre tvog.
Cak i ako bismo tumacenje o lazima sveli samo na jedan jedini aspekat (od mogucih ... who knows koliko ?!) - u ovom slucaju Merkur-Neptun, ovo sto si rekla ne moze biti u potpunosti i uvek tacno, jer ni praksa to ne dokazuje. Merkur i Neptun u losem aspektu mogu govoriti (i uglavnom i govore) o konfuziji u mislima, misaonom toku, govoru, cak mogucim govornim manama; mogu govoriti i o lazima i neiskrenosti ali to je tek jedan deo price (verovatno ni 10%) koji mora biti dokazan sa mnogo vise dodatnih pokazatelja.

Neptun na Asc-u - isti komentar, i jos dodatno podvuceno - posto Asc nije pokazatelj onoga sto osoba kaze i govori , vec licnosti, temperamenta, karaktera, ... nacina predstavljanja ... Za osobu sa Neptunom na Asc-u (gledajuci samo to kao izolovan faktor)mozemo sa istom verovatnocom da tvrdimo da je sklona obmanama, koliko i da je harizmaticna, privlacna, ili pak osetljiva i povucena, ili pak sklona umetnosti, ili ... ili ... ili sta od toga ?

Elle_77, ma sasvim se slazem sa tobom. Pravilo za svakog ozbiljnog astrologa jeste da sagleda citav horoskop pre nego sto donese bilo kakav konacan zakljucak. Pri tome jedan pa cak ni dva aspekta nikada nisu dovoljni da bi se neki dogadjaj ili osobina i razvili. Kao sto je voleo da kaze Mile Dupor: "za sve je potrebno najmanje tri aspekata".
Inace Neptun na ascedentu daje mnogo dobrih glumaca i muzicara tako da njihova kreativnost u mnogo cemu moze da potisne sve druge aspekte ali i za ovo je potrebno jos bar dva dobra umetnicka aspekta, koja recimo ukljucuju Veneru itd.
Vidim da se ovde ipak bavite ozbiljnije astrologijom, nego sto sam pretpostavljala zato je moj prethodni post bio skromniji ali od sada cu vas citati pomnije.... :-D

:wink:

Ti si se očigledno tek skorije uključila u ove naše pisanije, ali situacija na ovom forumu i nije baš jako daleko od onog kako si mislila da jeste :-? Barem do relativno skoro ovde se raspravljalo o astrologiji na vrlo, vrlo površnom nivou ... posle se nekolicina ljudi "malo" aktivirala tako da se sad još i moze čuti (tj pročitati) i nesto više od tumačenja položaja Sunca i Meseca :wink:

Nije problem u tome što ljudi ne znaju, nego što svako ovde dodje sa pregršt neproverenih informacija i onda zbuni, uplaši ili pogrešno nauči nekog nečemu, i - nastane haos. Pa onda vidiš komentare tipa : " ... kako to da Ribe imaju velika stopala, znam ih bar 5 koje nemaju ..." i onda se sve vraća na pocetak priče :-? ... Vidiš, uostalom. Tako sam se ja priključila nekolicini onih koja pokušava da ljudima predstavi astrologiju onakvom kakva ona jeste, a to je mnogo zahtevnija i komplikovanija od novinskih članaka o 12 znakova zodijaka, kakvom je dobrih (minimum) 80% populacije još uvek doživljava.
Na sreću, sve ih je manje :razz:

Sorry, malo sam se raspisala o glupostima :lol:

Ako ćemo vec o tome šta sve taj aspekat moze da znači, (mislim na Merkur - Neptun, bilo u dobrim ili lošim aspektima - sve u zavisnosti od cele postavke i naravno ostatka horoskopa), može dati i špijunski način razmisljanja kao i sposobnost da osoba "provali" neke stvari dublje od drugih (donekle slično kao i Merkur-Pluton samo što se tu već, naravno, govori o nešto oštrijem, mračnijem umu itd ... da ne komplikujem).

Inače, Merkur i Neptun (naročito u dobrim aspektima) je klasičan šahovski aspekat - provereno :wink: Barem ono što sam ja videla - u svim natalnim kartama gde sam ga pronašla osobe igraju šah (i to vrlo uspešno ! ) :-D

Elle_77:
Ako ćemo vec o tome šta sve taj aspekat moze da znači, (mislim na Merkur - Neptun, bilo u dobrim ili lošim aspektima - sve u zavisnosti od cele postavke i naravno ostatka horoskopa), može dati i špijunski način razmisljanja kao i sposobnost da osoba "provali" neke stvari dublje od drugih (donekle slično kao i Merkur-Pluton samo što se tu već, naravno, govori o nešto oštrijem, mračnijem umu itd ... da ne komplikujem).

Inače, Merkur i Neptun (naročito u dobrim aspektima) je klasičan šahovski aspekat - provereno :wink: Barem ono što sam ja videla - u svim natalnim kartama gde sam ga pronašla osobe igraju šah (i to vrlo uspešno ! ) :-D
Preduhitrila si me za sahovski aspekt..
Htedoh o tome pisati ali ok...

Elle_77, situacija sa astrologijom je upravo takva kakvom si je opisala i to se na zalost ne odnosi samo na forume vec i na astrologiju uopsteno gledano. Naime, mozda cak i vise od 80% ljudi sve svodi na novinske tzv. dnevne horoskope koji po meni vise stete nego sto koriste astrologiji. :cry:
O aspektu Merkur/ Neptun si napisala gotovo sve ali pretpostavljam da ce Psihologue ipak pronaci jos materijala. ;)
Kako sam trenutno nova ovde i nisam procitala gotovo nista od onoga sto se ranije pisalo, prvo cu malo da pregledam teme na ovom forumu... a kasnije cu gledati da vam se pridruzim koliko mogu u detaljnijem tumacenju astrologije. :razz:

Back