Latinica ili ćirilica

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Latinica ili ćirilica?

• Latinica

• Ćirilica

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

yokai

Elita
Poruka
15.332
Šta više koristite u "stvarnom životu", a šta na netu i zašto?
Ja u "stvarnom životu" (štampanu) ćirilicu koristim u 100% slučajeva, jedino ako je striktno zabranjena upotreba ćirilice koristim latinicu... Takođe mi je ćirilica neuporedivo lepša od latinice + što je naša...
Na internetu koristim latinicu jer mi je praktičnija pošto me mrzi da prebacujem sa latinice na ćirilicu, a i sad je glupo da menjam na ćirilicu kad sam napisao već 2000 postova. :)

Anketa se odnosi na: koje pismo vam je draže, lepše, koje češće koristite...

Ja u "stvarnom životu" (štampanu) ćirilicu koristim u 100% slučajeva, jedino ako je striktno zabranjena upotreba ćirilice koristim latinicu... Takođe mi je ćirilica neuporedivo lepša od latinice + što je naša...
Na internetu koristim latinicu jer mi je praktičnija pošto me mrzi da prebacujem sa latinice na ćirilicu, a i sad je glupo da menjam na ćirilicu kad sam napisao već 2000 postova. :)

Draza mi je latinica i cesce je koristim, a ljepsa mi je cirilica i ljepse pisem cirilicu, tako da je ne mogu da glasam.:think:

..draza mi je cirilica, nju uvek pisem pisanim slovima, sampanim pisem latinicu, ni sama ne znam zasto...na netu latinicu iz istih razloga koje si i sam naveo...

Раније сам свуда писао латиницу из практичних разлога - на папиру је пишем брже него ћирилицу, а на компу је лакше. Али ћирилица ми је лепша и дража, па сам се потрудио да се прешалтам и да је користим свуда где могу :)

Ја чак ни немам латиницу. :lol:

jezici.png

Ажурирање:
Иначе увек пишем ћирилицом, било то у правоме животу, било на интернету.
Осим наравно ако не пишем неки страни језик који има своје писмо другачије од ћирилице.

Poslednja izmena:

Naizmenicno pisem engleski latinicom, a srpski cirilicom, kad radim na kompu kuckam samo latinicom jer je tako uvek po nalogu narucioca, a za forum koristim ovu skrnavu latinicu bez svih slova zbog brzine kucanja.

unled1nf.jpg

Ћирилица. У стварном животу увек. У виртуелном свету нешто ређе.
Кда ми је потребна она комплет латиница са свим словима онда тастатуру пребацим на хрватски.

Pisanu cirilicu kada pisem olovkom.. na netu engleska tastatura.

i iskreno se nadam da ce ukinuti latinicu i da ce cirilica postati zvanicno pismo Srbije.

a svi oni dusebriznici koji se pitaju: "kako ce deca uciti engleski'' - ucice isto kao deca u Kini, Indiji, Rusiji..., i to od 1. razreda osnovne.
Kome je bitno moze i sam da nauci svoje dete latinicu, a koga ''mrzi'' time da se bavi - ne treba ni da pravi decu.

Rukom ćirilica - beleške s predavanja (osim, naravno, kad pišem na drugim jezicima), šoping liste, potpis, beleške na marginama skripata (čak i onih na engleskom). Lepša mi ćirilica, a i stvar navike.
Kad popunjavam formulare koji su štampani latinicom, obavezno latinica. Grozim se kad ljudi ispunjavaju formulare drugim pismom. To mi je naprosto funkcionalno nepismeno!

Forum, fejsbuk, mejlovi - latinica.

Seminarski radovi i domaći - zavisi za koga. Za katedru za srpski jezik obavezno ćirlica, za druge kako kad.

Na netu pisem latinicu, lakse mi je da ne menjam svaki cas, inace u zivotu pisem striktno pisanu cirilicu... Skoro mi je drugarica ispricala traume iz banke jer su joj u racunovodstvu potpisali STAMPANOM cirilicom

na netu korsitim latinicu a privatno kako kad
neki recept pisem na cirilici, neki na latinici
inace uvek sam pisala latinicom u toku skolovanja jer mi je mnogo brza i stizala sam da uhvatim sve beleske sa predavanja
sada, posto vrlo retko pisem, osim kad potpisujem nesto, potpisujem se cirilicom uvek i bez izuzetka
jedino sto pisem van racunara po papiru su spiskovi za kupovinu koje po navici pisem latinicom

inace sam fan cirilice, ali posto sve volim da uradim brze i efikasnije, to je jdini razlog sto koristim latinicu za prakticne svrhe

Back