Latencija

Ramzes

Početnik
Poruka
48
Pozdrav svima.Imam instaliranu 2x1GB Black Dragon memoriju na 800 mhz ddr2

latencije 4-4-4-12.Interesuje me da li moze da se ubaci 2x2gb geil black

dragon 800mhz ddr2 ali latencije 5-5-5-15 a da sistem bude stabilan.Hvala

unapred

trebalo bi da moze, ja sam ima 2 memorije od po 1 gb na 667 i 2 memorije od po 2gb na 1066 i latencije su im bile razlicite. Medjutim radile su super i program memtest je pokazao da su stabilne.

Mada mislim da 2 modula različitih latencija rade na nižem taktu a latencije se izjednače. Nisam siguran u to uopšte, pa bi volio da neko ko zna kaže riječ dve o ovom, pošto sam vidio u biosu da su latencije 5-5-5-15, a znam da imam jedan takav modul i jedan od 6-6-6-18.

trebalo bi da moze, ja sam ima 2 memorije od po 1 gb na 667 i 2 memorije od po 2gb na 1066 i latencije su im bile razlicite. Medjutim radile su super i program memtest je pokazao da su stabilne.
Bože me sačuvaj od ovakve kombinacije koji gubitak brzine , ebo te te dve memorije na 667 bolje da si ih izvadio napolje i bacio umesto što ih upario sa ovima na 1066.

te latencije mi nikada nisu bile jasne,ja kada klokujem memoriju i one se menjaju. normalno je upariti ram module istih brzina,ako su razliciti onda je valjda ukupna brzina zbir ta dva podeljeno sa 2
(1066+667)/2=866mhz

ili mozda gresim:think:

Da sam na tvom mestu izvadio bih tih 2x1GB Black Dragon i ostavio ona 4 gb, dobices dual chanel i mislim da neces izgubiti nista, ne znam ni jednu aktuelnu igru ili program koji ce bolje raditi sa 6gb nego sa 4gb - a 4gb koja sigurno rade su svakako bolja od 6 koji ne rade, uostalom za ta dva modula od po 1gb mozes izvuci ok lovu u oglasima i kupiti modul koji ti sigurno odgovara.

Ja imam 4GB memorije i rijetko kad se dostigne upotrebljenost preko 3GB, ali 4GB nikad. Snejks je u pravu, razlika između 667 i 1066 je gotovo 400MHz.

te latencije mi nikada nisu bile jasne,ja kada klokujem memoriju i one se menjaju. normalno je upariti ram module istih brzina,ako su razliciti onda je valjda ukupna brzina zbir ta dva podeljeno sa 2
(1066+667)/2=866mhz

ili mozda gresim:think:
grešiš
brzina je 667 mhz na koliko radi najsporiji modul , jer će matična ploča brzinu pne dve od 1066 spustiti na 667 , koji gubitak :D

Poslednja izmena:
U suprotnom bi morala dići brzinu na 1066 kojom radi najbrži modul, što bi bilo pogubno za najsporiji modul. Iz tehničkih razloga ram mora raditi istom brzinom i latencijom.

koja je to bolest,skoro da se i ne isplati ubacivati jos 1GB rama ako ce brzina sa 1066 biti srozana na 667,lol
Pa ne isplati se pored 4 gb na 1066 , tih dodatnih 2gb na 667 je samo srušilo p'erfomancu računara. , nema veze što on ima 6gb umesto 4 ali je brzina ram modula srušena za 40% , ceo sistem je smanjio brzinu zbog njega. DSa ne pričam o tome da je tih 4 gb se najverovatnije vrtelo na 128-bita umesto na 64 misliiim ...

nisam ukapirao ovo ,pojasni
Ovako obično RAM moduli rade na 64 bita , međutim kada se upare dva ista ili slična komada onda oni prorade u dual-chanel modu gde se njihova brzina tj širina sabirnice, sabira 64 + 64 = 128 , skoro sve današnje matične ploče podržavaju dual-chanel mode. , on može da se postigne isključivo parnim brojem memorijskih modula koji se vrte na istoj brzini , mada je moguće da prorade i u dualu ako su u pitanju dva memorijska modula različite brzine.

Back