Lasta odletela ...

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
235.943
Verovatno nema nikog u Srbiji ko se nije vozio Lastinim autobusima. Moja malenkost mnogo puta. Eh, kad se samo setim. Sedamdesetih godina ovi su mi bili najdraži:

1748117789228.png

I tako je Lasta živela sve ove godine, ali došao je kraj:

ZVANIČNO! "Lasta" odletela u ruke privatnika​

Ponuda obrenovačke Strele za preuzimanje akcija "Laste", koja je objavljena 29. aprila istekla je juče u podne, a do tada je prodato oko 60 posto ovih vrednosnih papira koje je platio 665 dinara po komadu. Sa ovakvim raspletom, "Strela" sa dosadašnjim udelom od 16,7 odsto, postala je većinski vlasnik. To praktično znači da je nakon više decenija, nekada najveće saobraćajno preduzeće u vlasništvu države, došlo u ruke privatnika, koji je u svoj posed nakon jučerašnje transakcije, sada ima oko 80 posto akcija “Laste”.

Čini se da do tog vremena nisu uspeli i svih 5.800 malih akcionara da prodaju svoje udele ali ako i nisu, to mogu da urade i narednih dana na Beogradskoj berzi jer će “Strela” nastaviti da ih kupuje po istoj ceni po kojoj ih je preuzimala, odnosno 665 dinara. Ovom transakcijom završena je saga o “Lasti”, koja traje godinama unazad. Drugim rečima “Strela” koja je odapeta prema “lasti” je najzad pogodila, i sa beogradskog neba, spustila na obrenovačko.
Ponuda obrenovačke Strele za preuzimanje akcija "Laste", koja je objavljena 29. aprila istekla je juče u podne, a do tada je prodato oko 60 posto ovih vrednosnih papira koje je platio 665 dinara po komadu. Sa ovakvim raspletom, "Strela" sa dosadašnjim udelom od 16,7 odsto, postala je većinski vlasnik. To praktično znači da je nakon više decenija, nekada najveće saobraćajno preduzeće u vlasništvu države, došlo u ruke privatnika, koji je u svoj posed nakon jučerašnje transakcije, sada ima oko 80 posto akcija “Laste”.

Čini se da do tog vremena nisu uspeli i svih 5.800 malih akcionara da prodaju svoje udele ali ako i nisu, to mogu da urade i narednih dana na Beogradskoj berzi jer će “Strela” nastaviti da ih kupuje po istoj ceni po kojoj ih je preuzimala, odnosno 665 dinara. Ovom transakcijom završena je saga o “Lasti”, koja traje godinama unazad. Drugim rečima “Strela” koja je odapeta prema “lasti” je najzad pogodila, i sa beogradskog neba, spustila na obrenovačko.
https://biznis.telegraf.rs/info-biz/4111643-zvanicno-lasta-odletela-u-ruke-privatnika

Tako je eto i Beograd, baš kao i onomad Novi Sad ostao bez svog međugradskog i prigradskog prevoznika. Da li vam je žao?

Služio ja vojske na srpsko Kosovo kaže mene gospodin kapetan: "ti vojniče" "JA" "eee ideš na vikend sad kući"
ja kućuštaću trči na stanicu udjem u neki šip-bus, čini mi se Sejdi Tours
Platim kartu unidjem a unutra ko u avijon, ima i tovalet skroz tamo iza
sedneš ko čovek, nismo ni pošli, ide posluženje - sok sendić bonbone ja sve pojo nismo ni iz stanicu izašli
stali samo kod jedan restoran a u Beograd za 6,5 sati
bijo film sa Silvesterom Stalonetom neki Rambo III

sledeći put ja rešio da budem patriota pa kad me kad mi gospodin kapetan reko "ti vojniče" "JA" ideš na nagradne dane"
ja otrčo na stanicu i čitam "Sejdi Tours u 13:00h a Lasta u 12:00h" ajd u Lastu
unidjem unutra a ono smrdlja ijako nema tovalet kabinu
sednem a sedište razvaljeno, svadjam se sa šoferom i kondukterom kažu mesta numerisana - evo ti pa se ti ljuljaj do Beograd
stajali 5 puta od toga 1 restoran i 4 puta se drkali sa gumom
od multimedije bili miozvukovi po izboru šofera ono "ja te volim ti me ostavi"
Stigli u Beograd za 13.5 sati ne mogu zaboravim dok sam živ
vraćo se kući peške po mrklom mraku

Bolje da sam pozajmio ono turbo biciklo od studenata u blokadi sa pamet
@dlugomir

Poslednja izmena:
Služio ja vojske na srpsko Kosovo kaže mene gospodin kapetan: "ti vojniče" "JA" "ee ideš na vikend sad kući"
ja kućuštaću trči na stanicu udjem u neki šip-bus, čini mi se Sejdi Tours
Platim kartu unidjem a unutra ko u avijon, ima i tovalet skroz tamo iza
sedneš ko čovek, nismo ni pošli, ide posluženje - sok sendić bonbone ja sve pojo nismo ni iz stanicu izašli
stali samo kod jedan restoran a u Beograd za 6,5 sati
bijo film sa Silvesterom Stalonetom neki Rambo III

sledeći put ja rešio da budem patriota pa kad me kad mi gospodin kapetan reko "ti vojniče" "JA" ideš na nagradne dane"
ja otrčo na stanicu i čitam "Sejdi Tours u 13:00h a Lasta u 12:00h" ajd u Lastu
unidjem unutra a ono smrdlja ijako nema tovalet kabinu
sednem a sedište razvaljeno, svadjam se sa šoferom i kondukterom kažu mesta numerisana - evo ti pa se ti ljuljaj do Beograd
stajali 5 puta od toga 1 restoran i 4 puta se drkali sa gumom
od multimedije bili miozvukovi po izboru šofera ono "ja te volim ti me ostavi"
Stigli u Beograd za 13.5 sati ne mogu zaboravim dok sam živ
vraćo se kući peške po mrklom mraku

Bolje da sam pozajmio ono turbo biciklo od studenata u blokadi sa pamet
@dlugomir
Aha, znači propali su jer su imali loše autobuse.

Back