Evo mog ličnog iskustva:
Nosim sočiva skoro 20 godina, pre toga sam nosila naočare 8 godina. Ćorava sam od kako znam za sebe. U pitanju je naravno minus. Sočiva sam počela da nosim u pubertetu kad je nenormalno počela da mi raste dioptrija i to se zaustavilo, a potom i smanjilo. I ta dioptrija mi je stagnirala do pre 3 godine. Nakon porođaja su počele komplikacije, imala sam neke upale i drastično slabljenje vida. Sočiva su strašno počela da mi smetaju, da me žuljaju, da me peku oči. Naknadno sam saznala da nisam trebala prirodno da se porađam nego carski zbog velike dioptrije (tada sam imala -5). Ali kad nosim naočare jako loše vidim i počne da mi raste dioptrija velikom brzinom.
Njihova cena je bila pre 3 godine 1200 eura po oku. Tamo me je primila dr koja je bila jako ljubazna i stručna i dolazila sam joj na preglede više od 2 meseca. Svaki put je uzimala oko 50 eura za pregled, ali ga nikako nije zakazivala. Konačno posle 2 meseca je zakazana operacija, u međuvremenu mi je uradila manju intervenciju laserom, navodno mi je otklonila nešto iz oka da bi mi pripremila oko za operaciju, što je takođe debelo naplatila. Tačan datum je određen, ali ne i satnica nego smo trebale da se čujemo tj.ona da mi javi. Dan pred operaciju se i dalje nije javljala pa sam pokušala da je dobijem. Imala sam samo telefon klinike i rekli su mi da dr nije tamo. Kada su čuli da sutradan treba da budem operisana i da čekam tačnu satnicu, odmah su mi je prebacili. Onda se ona izvinjavala i rekla da ipak moramo odložiti operaciju. (?) Tad sam otkačila i rekla da su sa mnom završili.
Posle sam čula da im je navodno istekla dozvola pa su čekali novu ili nešto slično, ali se nisam raspitivala jer me više nisu zanimali. S druge strane, osoba koja ih je preporučila je bila savršeno zadovoljna i skroz su joj skinuli dioptriju, ali ne znam tačno kolika je bila jer je u pitanju neki poslovni partner od mm.
Elem, čujem ja za VMA i cenu od 800 eura i tamo zakažem pregled. Sve preglede su mi obavili za jedan dan, tačnije jedno pre podne i rečeno mi je da je sve ok, da mogu na operaciju, ali da konačan sud mora dati dr koji radi operaciju. Međutim, on kad je video moje oči, rekao mi je da su suviše oštećene (ne znam tačno koji izraz je upotrebio, ali to je bila suština) od predugog nošenja sočiva i da mi on ne bi preporučio ovu operaciju jer postoji rizik da dođe do oštećenja. Može, a ne mora i sama moram da odlučim šta ću, ali moram da potpišem da preuzimam rizik. Naravno da sam odustala.

Onda me je tešio da postoji druga metoda, neka vrsta mehaničkog struganja, ali je bolna i oporavak traje više od mesec dana. Bol bih i pretrpela, ali ne mogu da budem slepa više od mesec dana.

Rekao mi je da sledećeg meseca ide na neku konferenciju u Belgiju gde će biti reči baš o najnovijim otkrićima u vezi te metode i on očekuje da će za nekoliko meseci i to usavršiti. Praktično mi je preporučio da sačekam još malo i da će i za mene biti leka.
Zaključak: laser je postao rutinska operacija, znam nekoliko ljudi koji su je odradili. Brat od tetke je radio na VMA i savršeno je zadovoljan. On je imao -2.5 i sada vidi bez pomagala. Operacija traje oko 5 minuta po oku, a vid je korigovan odmah. Taj dan suze oči i to je to. Nema nikakvih komplikacija.
Želim vam svima da rešite svoj problem sa vidom, a ja ću se javiti ako u međuvremenu bude nekih promena. Trenutno mi je dioptrija -8 i izgleda da još raste. Nosim sočiva, više nije toliko problem sa njima. U međuvremenu sam imala još jedan prirodan porođaj. Sama sam odbila carski jer računam da sam toliko ćorava da nije bitno da li imam -8 ili -12 kad svakako ne vidim ništa bez pomagala. Za sada je sve u redu, mada je prošlo tek 3 meseca, a kod prethodnog porođaja su komplikacije počele posle nekih 5-6 meseci. Sad čekam, a za jedno godinu dana kad počnem da radim, posetiću mog dr na VMA da vidim da li konačno ima rešenje i za mene.