Laptop za programiranje

problem sa polovnim laptopovima je baterija.
pitanje je koliko drzi a ako je otisla moraces da das koliko i za pola laptopa za novu.
tako da ako ces koristiti na kablu onda ok, ali ako planiras mobilno koriscenje vidi koliko baterija drzi i da li ti se isplati zamena baterije.

Inače planiram kuci da koristim,tj da učim ali i ova informacija mi znači.hvala na odgovoru.:)
Zaboravila sam da napišem da je cena 260 ili 270e.Trenutno laptop koji imam mogu samo online da koristim
kurseve tipa w3school koji na svom sajtu ima sql i vežbe.Ne mogu da proširim memoriju,takav je napravljen.Ovaj koji nameravam da kupim očekujem da mogu da skinem programe koji mi trebaju za učenje i da potraje bar .godinu dana.Ne očekujem neka čuda da pravi ali da ne bude ni krš.

samo boodala ce produziti za 200€ godinu dana

mislim ako pricamo o apple kvalitetu zar ne bi trebalo da se ne kvari goooodinaaamaaaaa :mrgreen:
hebes kompjuter koji se kvari u trecoj godini..
kompjuter moze da ima odmah kvar u prvih par meseci - to je fabricki kvar komponente..
ako to preguras preko 5..6 godina bi svaka komponente trebala da izdrzi
zato kupujes apple factory refurbished...em jeftiniji, em proso fazu da nesto moze da mu rikne
jer je vracen posto mu je nesto riknulo i fabrika to popravila i sad imas makinu koja ce te sluziti bolje no nova...iako izgleda kao nov, da na kutiji ne pise malim slovima fr... ne bi ni znao.

Ne znam sto bas mora biti laptop?
Da ne pricam o tome kako ces da programiras na ekranu od 15 incha. Good luck with that.
Pogotovu mi je hit ova zenska sto hoce web development da uci na TN panelu i na jednom monitoru. :lol:
Osnovni uslov za programiranje je minimum 2 monitora koji su IPS paneli zbog pravilnog prikaza boja. Na jednom monitoru podelis ekran na CSS i HTML, a na drugom guglas probleme sto te muce i gledas sta pravis ili pratis materijal iz kog ucis. Mislim da je to minimum minimuma za bilo kakvo ucenje.
Zivo me zanima kako ce neko da kodira HTML,CSS,JS, SQL, PHP ili Python i da gleda web sajt koji pravi i da prati video/pdf materijale na monitoru od 13-21".
Ali ******, bitno je da je lap-top. Ispade da nisi zajeban programer/haker ako ne programiras na laptopu.

ajde ne preteruj.
prvo, zbog visokih rezolucija i na laptopu se savrseno lepo radi kodiranje.
drugo..uslov dva monitora je smesno. narocito pocetniku.

slazem se da je veci monitor pozeljan ali daleko da je presudan.

na kraju uvek mozes da bacis sliku na tv.

i pitanje..sta ce programeru pravilan prikaz boja?
samo frontendere to moze da zanima.

Evo malo tresh koda cisto kao primer kako to izgleda. Meni cak fali i treci monitor.

Prilozi

• IMG_20220321_111931.jpg
    IMG_20220321_111931.jpg
    208,7 KB · Pregleda: 19
Hajde da odgovorim lepo.Ne mora laptop ali obzirom da uz desktop moram kupiti i monitor to me mnogo više izadje
u startu pa mislim da se ne uklapam novčano. Na laptop sam nekako i navikla.Ali nemam ništa ni protiv takvih predloga.
Evo daj predlog kad si tako pametan i iskusan.
Lepo sam napisala da mi treba za početak.Sad ispada da niko ko nema da da 2000e ne može ni da počne da se bavi nečim tj da samo počne da uči.Tražila sam savet ne pametovanje. .A što se tiče dva ekrana ovaj sadašnji mogu da koristim za google.

Hajde da odgovorim lepo.Ne mora laptop ali obzirom da uz desktop moram kupiti i monitor to me mnogo više izadje
u stvari i ne.
radi se o tome da za iste pare dobijas bolje karakteristike nego na laptopu, odnosno, za manje para dobijas desktop istih karakteristika kao sto je laptop i ostaje ti razlika para za monitor.

a posle desktop mnogo laske i povoljnije mozes da apgrejdujes.

sa ostalim sto si napisala potpuno se slazem.

Sto se mene tice, ne moras nista da kupis, to je vise za druge ljude koji mozda guglaju pa ce naici na ovu temu.
Dupli monitor je stvar produktivnosti i lakoce u radu. Tebi ne treba neka masina za programiranje, vrv bi ti i dual core sa 4gb rama i nekim linuxom sigurno radio posao. Moze i lap-top, ali da se dokupi jos jedan monitor koji povezes na laptop i vozi Misko, ali ta tastatura, grejanje leptopa, trosenje baterije i sl nije vredno cimanja. Za 30-40k moze da se kupi masincina jaca od bilo kog laptopa koji ces kupiti.
Npr ova krbulja https://www.winwin.rs/desktop-racun...-3-4300ge-a520m-h-8-gb-240-gb-ssd-165051.html ce da pojede bilo koji laptop koji ces kupiti za dorucak. Da kuciste i grafika nisu bzvze taj komp mi mogao da podrzi i novije igrice da se igraju za simbolicne pare. 40k za danasnje uslove su smesne pare, samo pristojna graficka karta kosta 1000 evra, vreme jeftinih kompjutra je proslo.

Da ne bude samo da ja kenjam nesto a da prvi ne postujem to. Moram Vam reci jednu tesku istinu. Morate malo da ulozite para i u sebe i u svoju opremu za rad, ne moze samo da budete stisnuti za dinar i da ocekujete min-max fazon. Ulozicu 100 evra i mlaticu 2000 evra. It prijatelju kosta. Kosta te kurs, kosta te oprema... Ja imam i dell server 24jezgra, 64gb rama, imam cisco switcherve i rutere, imam krsh obicnih rutera, 3 komjutera, 3 monitora, kamere... Hoces da budes ITjevac, pa brt ti svasta moras da znas. Mislis da ti je dovoljno npr da znas jedan programski jezik? Jeste djoku,. moras da znas skoro sve. Fazoni je znam npr C i sad cu samo to da radim su smesni, pre ili kasnije ces morati da naucis i Javu i php i python jer ti ne znas sta sve firma ili krijent mogu da imaju. Hoces da se bavis web dizajnom? Ok, moras da naucis mreze, moras da naucis linux, moras da naucis HTML, CSS, JS, SQL, Php ili Python, pa da naucis frejmvorke i to kad naucis iz nekih kurseva, neces znati skoro nista. Znaces da resavas neke zadacice i to je to, prakticna primena 0. Vrv se posle mora placati i neko mentorstvo ako mislis da ides napred. Evo, ja znam i html, css, python i c i to znam i OOP i opet nista ne umem kompletno i do kraja da uradim. Ne mogu da budem developer jer posle osnova nema nista dalje kako da postanes dev. Tako da ako se vec lomi oko 200 evra, bolje ti to batali na vreme jer ce troskova biti koliko hoces. Meni je dovoljn o oko nedelju dana da nucim osnove nekog jezika, ali posle direkcija kako i sta dalje nigde nema, samo se vrtis u krug.

Dupli monitor je stvar produktivnosti i lakoce u radu. Tebi ne treba neka masina za programiranje, vrv bi ti i dual core sa 4gb rama i nekim linuxom sigurno radio posao.
zavisi sta radi.
android studio hebe kevu.. recimo zato se slazem sa ovim sta si napisao.
Da ne bude samo da ja kenjam nesto a da prvi ne postujem to. Moram Vam reci jednu tesku istinu. Morate malo da ulozite para i u sebe i u svoju opremu za rad,

da..kao pocetnik koji uci ona i moze da ide sa slabijim kompjuterom (java, kotlin, CSS, PHP, SQL...) sve zavisi u cemu programira
ali jak kompjuter joj je neophodan za iole ozbiljniji rad.

secam se kako sam loodeo dok sam cekao da mi virtuelna masina odradi preview.. skuvas kafu da se ne nerviras dok cekas :D
ili renderinzi..ojha.. to odes i u setnju pa kad se vratis sacekas jos sat dva i onda provalis da imas gresku pa opet ispocetka.

ali ona je u fazi ucenja i jak kompjuter nije preduslov, ali ako zapocne nesto sto trazi jaci harver, treba da se naoruza nervima za cekanje.

Vau,ne poznaješ me a u startu znaš da ja hoću da mlatim pare.Svaka čast.Tebe je neko gadno iznervirao ali izvini,to nisam bila ja.
Što se mene tiče ova tema je završena.Hvala svima.A za ostale što googlaju bolje da ne dolaze.Tako sam i googlala pa samo nailazila na oprečna mišljenja.

ja sam protiv mekova jer je sve super kad dobro radi, ali kad krenu problemi i kvarovi hebo si jeza..
i pri tom ne mislim na cene nego na samu zamenu delova,
za win laptopove odes u prvu prodavnicu, kupis sta ti treba i za sat - dva imas opet operativan kompjuter
kod meka to je misaona imenica :D
Nema sta tu da se kvari ,jedino ako je greska proizvodjaca u dizajniranju a toga je bilo itekako ili nestrucnost korisnika.

pa pazi i ja imam u reku hard disk star 15 godina :D
proizvodjaci imaju i kvalitetne komponente.
meni je smesno kad ljudi porede meka koji kosta hiljadu dve, evra sa laptotpom od 300 evra i jos ponosno kazu kako je bolji..naravnio da je bolji.
poredi ga sa laptopom iste cene i videces da nema razlike u kvalitetu...

inace sve se kvari ali zato kad se apple pokvari hebo si cvorka dok ne uradis popravku...ne mozes da odes u prodavnicu i sam kupis deo nego odes u servis, oni poruce iz centralnog magacina deo, pa kad on dodje, pa oni poprave..prolaze dani a tebi hitno treba jer imas rok.
a jos ako si ga kupio u inostranstvu..e tad tek imas problema..
recimo mom drugaru se pokvario iphone kupljen u nemackoj, original..u nasem servisu su mu rekli da je nemacki i da ide u nemacku da ga popravlja i nas zvanicni eplov servis nije zeleo da ga popravlja :roll:

da se razumemo..epl je odlican ali on je odlican dok sve dobro radi..kad krenu problemi., krecu tantalove muke dok se problem ne resi.

pa pazi i ja imam u reku hard disk star 15 godina :D
proizvodjaci imaju i kvalitetne komponente.
meni je smesno kad ljudi porede meka koji kosta hiljadu dve, evra sa laptotpom od 300 evra i jos ponosno kazu kako je bolji..naravnio da je bolji.
poredi ga sa laptopom iste cene i videces da nema razlike u kvalitetu...

inace sve se kvari ali zato kad se apple pokvari hebo si cvorka dok ne uradis popravku...ne mozes da odes u prodavnicu i sam kupis deo nego odes u servis, oni poruce iz centralnog magacina deo, pa kad on dodje, pa oni poprave..prolaze dani a tebi hitno treba jer imas rok.
a jos ako si ga kupio u inostranstvu..e tad tek imas problema..
recimo mom drugaru se pokvario iphone kupljen u nemackoj, original..u nasem servisu su mu rekli da je nemacki i da ide u nemacku da ga popravlja i nas zvanicni eplov servis nije zeleo da ga popravlja :roll:

da se razumemo..epl je odlican ali on je odlican dok sve dobro radi..kad krenu problemi., krecu tantalove muke dok se problem ne resi.
Ma daj bre tabe to su delimicno price za malu decu ,kao da moram da zavisim od njihovih servisera i mreze ,ako je nov notebook ili nesto drugo sto je pod garancijom Apple care ,onda da ,ako je stariji model u pitanju onda ne .

Poenta je u tome sto tzv serviseri ,ne svi …nisu u zivotu uzeli u ruke nista drugo sem Windows sertifikovanih racunara …znam pre par godina kada sam odneo jedan stari Macbook pro kod jednog servisera ,taj u zivotu nije video Mac …ja mu kazem daj da izvadimo ram memoriju da proverimo da li je do toga …uuffff ja to ne smem ,sta ne smes klasicna ram memorija ….

Back