Lanparty problem

Watchman

Buduća legenda
Poruka
41.679
Ploča je DFI Lanparty 790FXB M2RSH.
Uglavnom, prikopčam joj sve kompponente (i hard sa već instaliranim windowsom na nekoj drugoj konfiguraciji), pritisnem dugme i nermalno digne sistem, doduše ne radi zvuk i lan jer nisu instalirani drajveri.
Uđem u bios i vidim da je voltaža za memoriju podešena na 2,1, a meni treba 1.8. Stavim na default i restartujem i više nema ništa- samo crn ekran.
Ništa, uradim clear cmos, opet ništa.
Pa ponovo još 2 puta bez rezutata. Zadnji put, u trenutku duševnog rastrojstva, zaboravim da izvadim strujni kabal iz napajanja.
Sve komponente proverim da drugom kompjuteru i rade.
Restart dugme radi. gasi se nakon 4 sekunde držanja power dugmeta. Na displeju ploče piše C1, što bi bio error code za memoriju.
Ajd' da probam bez memorije-pišti k'o sumanuta.
Prebacujem memoriju na drugu ploču i radi bez problema.
E sad je problem što imam samo taj jedan štap odgovarajuće memorije i probao sam ga na sva 4 slota i sve isto, a na drugoj ploči radi.
Najviše me buni što je sve radilo normalno do vraćanja biosa na podrazumevane vrednosti.
Šta mislite, da li je memorija nekomtabilna ili sam sjebao ploču?

Eh, dobri stari DFI... Bog da mu dusu prosti.
Nisam shvatio samo jednu stvar, je l' ta memorija bila ranije na toj ploci ili si to sad nesto sastavio? Mada kako god, jednom si upalio masinu sa tom memorijom, tako da cisto sumnjam da ima ikakve veze sa nekompatibilnoscu. Jesi li probao da uradis jedan kompletan clear CMOS? Da ga otkacis sa struje, izvadis bateriju, prespojis dzamper i popijes kafu? Ja bih tako prvo uradio.

Eh, dobri stari DFI... Bog da mu dusu prosti.
Nisam shvatio samo jednu stvar, je l' ta memorija bila ranije na toj ploci ili si to sad nesto sastavio? Mada kako god, jednom si upalio masinu sa tom memorijom, tako da cisto sumnjam da ima ikakve veze sa nekompatibilnoscu. Jesi li probao da uradis jedan kompletan clear CMOS? Da ga otkacis sa struje, izvadis bateriju, prespojis dzamper i popijes kafu? Ja bih tako prvo uradio.

Nemoj tako. Ploča još nije mrtva, reaguje na dugmiće, pišti kad nema memorije.
Ja sam na kratko prespajao džampere, ajde da probam i sa pola sata.

ako je jak procesor možda si ga ubio , nažalost ovaj model DFI-a nije bio baš najpopularniji čudno se ponaša sa procesorima od 125 wati , daje veće vrednosti po napojnim granama po defaultu , BIOS zna da gličuje i da pukne čak su sa novim updateom sredili više nego što su popravili tako da je još gori.
baš nemaš sreće

Nista, nadajmo se da joj nisi ostetio nesto vise od BIOS-a, samo. Meni se jednom desilo, mada mi nije jasno potpuno zasto, da sam spalio jedan IC na ploci ubadajuci memoriju. Da li je bio neki staticki ili naponski udar u trenutku poslednjeg gasenja ili paljenja, 'ebemliga. Memorija i sve ostalo je inace ostalo citavo. Asus ploca je bila u pitanju, da se razumemo, nema veze sa DFI-em.
Inace imam isto to, samo sa 790GX cipsetom, ima jedan PCIe x16 manje. Radi mi odlicno vec vise od 4 godine, nisam imao nikakvih problema sa njom.

Ja sam imao DFIja ali je izbirljiv što se memorije tiče i nije hteo da radi sa Kingstonom nikako samo sa OCZeom. Sigurno je i kod tebe stavi mu neku drugu memoriju jer je ploča očigledno ispravna...

Ja sam imao DFIja ali je izbirljiv što se memorije tiče i nije hteo da radi sa Kingstonom nikako samo sa OCZeom. Sigurno je i kod tebe stavi mu neku drugu memoriju jer je ploča očigledno ispravna...

Ako si pročitao pažljivo, videćeš da sam prvi put podigao sistem, nakon moje intervencije u biosu počela je ovako da se ponaša.
To je bilo sa Black dragon nkoja je deklarisana na 800 i 1.8 V. U biosu je bilo podešeno na 1066 i 2.1 V i memorija je radila. Kad sam vratio na default vrednosti više ne radi.
Posle pokušao sa Kingstonom.

Back