laneno ulje..

Nemam nekih zdravstvenih tegoba, ali s vremena na vreme koristim mleveno seme lana,
pošto nije baš najprijatnijeg ukusa, a i ispušta sluz, najčešće jednu do dve kafene kašičice pomešam sa jogurtom, kiselim mlekom
ili nekim voćem. Sadrži omega -3 masne kiseline kao i mnogo vlakana i prevashodno je odlično za zdravlje digestivnog trakta,
Recimo protiv zatvora je dobro, takođe reguliše nivo holesterola, a dobro je i za redukciju telesne težine.
To su neka osnovna svojstva, mada ima puno pozitivnih svojstava (za suvu kožu, čisti krvne sudove, takođe za kardiovaskularni sistem, ... ),
tako da verujem i da laneno ulje nije ništa lošije. Rešavam se već dugo da ga probam.
Ako je neko već koristio u ishrani neka podeli mišljenje s nama ovde.

Fujs ...Odvratno...Jedva sam se navikao na maslinovo...
Inače,laneno ulje se koristi u industriji farbi lakova i lepkova...
Ne savetujem baš jer je za ljude nesvarljivo-organizam ga izbacuje
neiskorišteno te deluje kao podmazivanje creva...Isto kao da popijete dl.
mineralnog ulja za automobil...:sad2:

Nemam nekih zdravstvenih tegoba, ali s vremena na vreme koristim mleveno seme lana,
pošto nije baš najprijatnijeg ukusa, a i ispušta sluz, najčešće jednu do dve kafene kašičice pomešam sa jogurtom, kiselim mlekom
ili nekim voćem. Sadrži omega -3 masne kiseline kao i mnogo vlakana i prevashodno je odlično za zdravlje digestivnog trakta,
Recimo protiv zatvora je dobro, takođe reguliše nivo holesterola, a dobro je i za redukciju telesne težine.
To su neka osnovna svojstva, mada ima puno pozitivnih svojstava (za suvu kožu, čisti krvne sudove, takođe za kardiovaskularni sistem, ... ),
tako da verujem i da laneno ulje nije ništa lošije. Rešavam se već dugo da ga probam.
Ako je neko već koristio u ishrani neka podeli mišljenje s nama ovde.

U čašu od 2 dcl staviti jednu supenu kašiku susama , jednu supenu kašiku lana i do dve trećine čaše dopuniti muslijem .
( najukusniji tropik i egzotik ) Preliti jogurtom i promiješati . Naveče se pripremi a ujutro koristi i nema problema sa probavom .
Sjemenke susama i lana ne treba mljeti jer nabubre preko mnoći i lako se vare .

Poslednja izmena:
mineralnog ulja za automobil.
..:sad2:
'Ajde ne preteruj :lol:

Ne koristim da u ishrani jer uzimam lan redovno
A koristila sam ga za skidanje šminke :rumenko::mrgreen:

ja moram buraz slabo zderem ribu a i zivuljke
susam sije imleka za kalcijum al ybg kome ces ti to dokazati...

Odakle si ova info? Meni je baš nutricionistica nedavno savjetovala da mi je laneno ulje odlično s obzirom da ne jedem meso.Već par mjeseci koristim Encian laneno i nemam nikakvih tegoba

По мени је укус лана баш у реду. Рецимо, радије бих да га стављају у стине колаче него што стављају кикирики као замену за орахе.
Добро, ствар укуса.
А то што вида буде слузава, то је најбољи део приче. То штити слузокожу грла и желуца. Уосталом, каква је вода када се потопи слез?
не користим уље него мељем семенке и добијам брашно, по 3 кашичице сваки дан. Пише да није добро у већим количинама.

Nema koristi od lanenog ulja ako se pije samo...isto tako nema smisla stavljati laneno seme u jogurt ako se pre konzumiranja ne samelje (ne sme se pripremati unapred)..i bolje je staviti ulje u jogurt,...

pošto nije baš najprijatnijeg ukusa, a i ispušta sluz,
Много је пријатнијег укуса него рецимо, кикирики. А слуз? Шта ради рецимо, бели слез? Управо испуштање слузи је добра ствар, јер та слуз штити слузокожу желуца. Е сад, не спадам у оне који се фрљају изразима тип "Омега 3", "Омега 6" јер нико и не зна шта то значи.
Ја мељем зрно и узимам свако јутро по 2-3 кашичице, а мељем уместо да купујем брашно јер се лако ужегне ако купиш ко зна када млевено...

Back