Lane: "Pod pokrivalom "Šojić" može da se smesti cela vlada i moje vazelin kolege..."

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.212
Naš voljeni Milan Lane Gutović je posthumno, na samom kraju protekle godine ovenčan lovorom...
Postao je 34. nosilac najveće nagrade, "Dobričin prsten"...

Naš Lane je bio jedan od najdarovitijih glumaca druge polovine XX veka na ovom našem prostoru.

Po virtuoznosti glume ravan je - Zoranu Radmiloviću...
Po šarmu - Bori Todoroviću...
Po lakoći glume - sammom sebi...

Ako bi trebalo u dve - tri reči da opišemo njegov bogat glumački opus, ne bismo pogrešili ako
bismo napisali: čudesan talenat i duhovitost...

Screenshot_93.png

Govoreći o pozorištu, kazao je:

"Pozorište danas ima nesreću koja prati celu državu, a država i pozorište su u tesnom srodstvu.
Neko je rekao da pozorišta predstavljaju pluća države. Na ovom paničnom nivou, na ivici na
kojoj se nalazi moj narod, na toj ivici se nalaze sva pozorišta. Država se oličava u ljudima koji
vode pozorište, jer biraju sebi slične. Onda je to sinhronizovano očajanje koje se oličava u
lošim repertoarskim potezima, predstavama, katastrofalnim upravama...

Ne želim nikoga da vređam, ali sve što je pisao Sterija važi za sva vremena... Svako vreme nosi
budale sa sobom, lopove, lažove, ljude koji koriste sva sredstva da zarade, da steknu zvanje
koje im ne pripada..."

Mnoge njegove izjave su se višestruko citirale, bivale veoma popularne, među kojima i ova:

"Zemlja u kojoj se više isplati trgovati nego proizvoditi - nema budućnost! Mi smo takvi već
dugo. Trguje se svim i svačim. Na red su došli i ideali..."

O liku Srećka Šojića je rekao:

U crkvenoj terminologiji reč "pokrivalo" označava ime. Recimo: Makarije je pokrivalo mnoge
monahe, pa čak i patrijarha. Moje pokrivalo je bilo Milan, ali su mi pod pokrivalo nekako ugurali
i Lane.

Pod komotnim pokrivalom "Šojić" može da se smesti cela vlada, vladajuća skupštinska većina,
moje vazelin kolege... Ne žalim za njima, jer se sa njima, osim bogataša, ništa nije moglo napraviti
- čak ni pita..."

Screenshot_98.png

I još: "Sudbina me je vodila kroz život... zalagao sam se da na stvarnost gledam drugačijim načinom,
koji nije isti kao gledanje većine. To je imalo terapeutsko dejstvo na mene, jer sam na svet gledao
kao na poligon za šalu, a ne na muku i nesreću.

Mene je publika uverila da gluma jeste naročit posao. Posao kojim uspevam da nasmejem one koji
su unakaženi reformama, nasrtajima na svoj um i džep, one koje su izbacili na ulice, a sada im se
rugaju novim izborima..."

34. "Dobričin prsten" su primila deca Milana Gutovića...
Ponosni na prestižnu nagradu koja se dodeljuje vrhunskim glumcima za životno delo,
ponosni na oca, stoje Janko i Spasoje, Nevena i Milica...

Screenshot_97.png

Nije Lane otisao dzabe iz drugog dela "Bela Ladja".Odavno je on imao ovako iskrene govore,koje nisu odgovarale mnogim politicarima.Ne kazu dzabe da neke ljude "Istna najvise boli".
Da je naš Lane živ, ko zna šta bi rekao za našu sadašnju ministarku kulture... Pozorišta tonu i gube svoj identitet... Na tv-u ne poznajem ni jednog domaćeg glumca... klinci anonimusi, reditelji anonimusi, kvazi društvo će igrati samo jedno leto... dok traju donacije koje je država dala da sačuva socijalni mir...

Da je naš Lane živ, ko zna šta bi rekao za našu sadašnju ministarku kulture... Pozorišta tonu i gube svoj identitet... Na tv-u ne poznajem ni jednog domaćeg glumca... klinci anonimusi, reditelji anonimusi, kvazi društvo će igrati samo jedno leto... dok traju donacije koje je država dala da sačuva socijalni mir...
Rekao bi istinu,na koju ministarka ne bi bas bila odusevljena.Dela koja se rade u pozoristima gube svoju draz,jer nema pravih glumaca da to odigraju kako treba.Pravo da ti kazem ni publika nam bas nije nesto prosvetljena pozorisnim komadima,tako da i neznaju sta i zasto gledaju.Cast izuzecima i sto se tice glumaca i publike.

Back