LAND X

Torrente Bgd

Buduća legenda
Poruka
34.549
xFAifBY.jpg

Janko Cvetkov iz Bugarske prepoznao je da se u modernom svetu sve ubrzano menja, ali da predrasude koje gajimo prema pripadnicima drugih naroda ostaju nepoljuljane. Zbog toga je napravio "Atlas predrasuda", grafički projekat koji ste verovatno videli na internetu, a koji sadrži mape Evrope viđene očima Rusa, Turaka, Nemaca...

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Z...cici-za-Turke-teroristi-za-Britance-neucrtani

Kralja obavezno, pa taman da se otvori konkurs, ali da ima pravo (i da mora) MOMENTALNO da smeni premijera i celu Vladu ako prekrse bilo koju tacku Ustava bez obzira kakav je.
Instituciju predsednika ukinuti i troskovi su izbalansirani, a ujedno Vladu smanjiti na 8-10 ministarstava i ukinuti finansiranje svih NVO (ipak su to NE-Vladine-Organizacije) kao i vecinu agencija.

Kralja obavezno, pa taman da se otvori konkurs, ali da ima pravo (i da mora) MOMENTALNO da smeni premijera i celu Vladu ako prekrse bilo koju tacku Ustava bez obzira kakav je.
Instituciju predsednika ukinuti i troskovi su izbalansirani, a ujedno Vladu smanjiti na 8-10 ministarstava i ukinuti finansiranje svih NVO (ipak su to NE-Vladine-Organizacije) kao i vecinu agencija.

:tick:

Ako se Vlada drzi ustava, kralj da nema nikakvo mesanje u njen rad, dakle totalna parlamentarna monarhija, izbor skupstine na izborima, Vlada da bude mala ali funkcionalna, parazitske resore, agencije i organizacije pogasiti.

Demokratska parlamentarna ustavna monarhija.

Ja bih bio zadovoljan i da se zemlja izdeli u izborne jedinice i da svaki daje svog delegata za parlament, a da se taj delegat-poslanik bira kao mini predsednik u okviru svoje izborne jedinice, dakle francuski metod.

:tick:

Ako se Vlada drzi ustava, kralj da nema nikakvo mesanje u njen rad, dakle totalna parlamentarna monarhija, izbor skupstine na izborima, Vlada da bude mala ali funkcionalna, parazitske resore, agencije i organizacije pogasiti.

Demokratska parlamentarna ustavna monarhija.

Ja bih bio zadovoljan i da se zemlja izdeli u izborne jedinice i da svaki daje svog delegata za parlament, a da se taj delegat-poslanik bira kao mini predsednik u okviru svoje izborne jedinice, dakle francuski metod.

Tacno, ali onda bi banana licila na ozbiljnu drzavu, a to nikom nije u interesu.

Svakako, samo mi je malo blesavo da neko zbog krvnog srodstva bude na celu drzave.

To je tvoje pravo, kao sto je moje pravo da mi ne bude blesavo.

U pitanju su postovanje tradicije, postojanosti, izbor moralnog vodje, patera patriae, nekoga ko bi nadgledao Parlament, skracenje troskova, razlicitost u odnosu na sve belizcne istocnoevropske republike, vracanje atmosfere zajednistva i jednog lepog, nostalgicnog vremena. Uz istovremeno ocuvanje demokratije, parlamentarizma i promenjivosti vlasti.

Monarhija evropsko-japanskog tipa je pun pogodak.

Ali pazi, moje i tvoje pravo je da budemo jednaki sa svima, a ne da neko bude iznad nas zato sto je rodjen u toj porodici.

U pitanju su postovanje tradicije, postojanosti, izbor moralnog vodje, patera patriae, nekoga ko bi nadgledao Parlament, skracenje troskova, razlicitost u odnosu na sve belizcne istocnoevropske republike, vracanje atmosfere zajednistva i jednog lepog, nostalgicnog vremena. Uz istovremeno ocuvanje demokratije, parlamentarizma i promenjivosti vlasti.

Tradicija je primitivizam. :mrgreen:

у питању је систем за који се ипак доказало да је најстабилнији и који спречава политичке потресе и узурпацију (злоупотребу) власти.

Ali pazi, moje i tvoje pravo je da budemo jednaki sa svima, a ne da neko bude iznad nas zato sto je rodjen u toj porodici.

Tradicija je primitivizam. :mrgreen:

Monarhija ne znaci da je neko iznad tebe vec da neko obavlja odredjeni posao u drzavi, kao sto i ti obavljas svoj posao. Kralj nije iznad nikoga, i on podleze zakonima drzave kao i svi drugi.

Tradicija je primitivizam samo u ocima onih koji nemaju nikakvu tradiciju, pa su ljubomorni na one koji je imaju i pokusavaju da je obesmisle.

Japanska monarhija ima istu dinastiju na svom celu vec 1000 godina- to je savrsenstvo.

- - - - - - - - - -

у питању је систем за који се ипак доказало да је најстабилнији и који спречава политичке потресе и узурпацију (злоупотребу) власти.

Apsolutno.

Monarhija ne znaci da je neko iznad tebe vec da neko obavlja odredjeni posao u drzavi, kao sto i ti obavljas svoj posao. Kralj nije iznad nikoga, i on podleze zakonima drzave kao i svi drugi.
Kako se bira Kralj? :mrgreen:

Slazes li se ipak sa mnom da je u monarhiji neka osoba iznad mene?

Tradicija je primitivizam samo u ocima onih koji nemaju nikakvu tradiciju, pa su ljubomorni na one koji je imaju i pokusavaju da je obesmisle.
Zbog glupavih tradicija Balkan i jeste danas zaostao.

Japanska monarhija ima istu dinastiju na svom celu vec 1000 godina- to je savrsenstvo.
Divno :p

Kako se bira Kralj? :mrgreen:

Slazes li se ipak sa mnom da je u monarhiji neka osoba iznad mene?

Zbog glupavih tradicija Balkan i jeste danas zaostao.

Divno :p

1. Neka osoba ce u svakom drustvenom sistemu biti iznad tebe jer ima vise veza, para i uticaja- jednakost ljudi nije postojala ni u jednom drustvenom poretku do sada, jer je nemoguca. Ipak, Kralj nece biti iznad tebe, jer i on podleze svim zakonima kojima i ti podlezes. Samo obavlja odredjenu funkciju. Pre ce Kralj da nastrada ako u necemu pogresi jer je pod budnom lupom javnosti, nego neki anonimni bandit iz senke koji je kupio sve sudove i o kojem novine ne smeju da pisu, na primer.

2. Balkan nije zaostao zbog tradicija, vec zbog primitivizma, krivog mentaliteta, neobrazovanja, bede i slicnih pojava. Tradicija je nesto fantasticno, ako se upotrebi mudro, kao u primeru Japana, Britanije, Spanije, Holandije, Belgije, Svedske, Norveske, Danske.

Back