LAMENT ZBOG UKIDANJA SLUZENJA VOJSKE !!!

U listu ILUSTROVANA POLITIKA od 27 Maja tg.2O14 godine,sa velikim zaprepascenjem,procitao sam uvodni clanak-kolumnu,glavnog i odgovornog Urednika
navedenog lista.U toj svojoj kolumni,on lije gorke suze,sto je prethodna Vlada,na
opstu radost,svih nas civilizovanih srba,ukinula obavezu sluzenja redovnog vojnog
roka.Da li je moguce? Da li pitam se,zaista moguce,da neko moze uopste da zali,
zbog ukidanja jedne primitivne retrogradne tradidicije???
Pa ko je taj,koji moze danas,da jednog mladica intelektualca,natera da izdangubi
u vojsci,toj prevazidjenoj kategoriji,godinu dana.Ko moze,da da jednom finom,gradskom
mladicu,utrapi u ruke pusku,noz,bombe....i sta ? Da ga uci,da UBIJA eventualne
"protivnike".Da li je moguce,pitam se:da covek,koji zauzima mesto Glavnog i odgovornog Urednika,jednog cenjenog nedeljnog velegradskog lista,ima tako zastarela shvatanja,kao da je prespavao ceo jedan vek:dash::rtfm:

hakim bej.Da li bi ti,mogao da zivis sa mislju,da si morao da sluzis vojni rok,i da si nekoga ubio.Kako mislis,da jedan posten,pametan mladic,moze uopste da uzme pusku u ruke.Nema alibija za ubistvo.Niko.ni drzava ni bilo ko,ne moze
postenog mladica,da natera da nekoga ubije.UBISTVO JE UBISTVO.Tu nema olaksavajucih okolnosti.To,sto je ukinuto
sluzenje vojnog roka,to je jedina pametna stvar,koju je prethodni rezim uradio.Ja sam prvi,svojevremeno,odbio da sluzim
vojni rok,i posim se svojim cinom.

hakim bej.Da li bi ti,mogao da zivis sa mislju,da si morao da sluzis vojni rok,i da si nekoga ubio.Kako mislis,da jedan posten,pametan mladic,moze uopste da uzme pusku u ruke.Nema alibija za ubistvo.Niko.ni drzava ni bilo ko,ne moze
postenog mladica,da natera da nekoga ubije.UBISTVO JE UBISTVO.Tu nema olaksavajucih okolnosti.To,sto je ukinuto
sluzenje vojnog roka,to je jedina pametna stvar,koju je prethodni rezim uradio.Ja sam prvi,svojevremeno,odbio da sluzim
vojni rok,i posim se svojim cinom.

Био је тих човек

У прошлости је било лакше.
Човек је знао шта значи то:"бити мушкарац".
Борио си се против неправде.
Имао си право да то урадиш.
Од тебе се то очекивало.
Начин, на који си живео, обука, кроз коју си пролазио,
припремала те је за неизбежне сукобе,
оне који су се могли завршити тешким повредама или чак смрћу.

Онда се нешто догодило.
Усвојили смо законе пристојности.
Адвокати су постали наши пастири.
И оно, што је некад било разумно, постало је мутно у бирократији онога, што смо називали цивилизованим.
Човек није могао више да се бори против зала која су га окруживала.
Морао је да иде преко судова и адвоката
и копрца се, кроз километре бирократије.
Жене су захтевале једнакост и добиле су је.
Не тако што су добиле све што је мушкрац имао,
већ тако, што су мушкарцима укинуте слободе и уведена, нова,"правила понашања".
Није ме брига шта ви мислите.
То није напредак.
То није еволуција.
То је болест и потребан је неко ко разуме шта је на коцки.
Неко, ко може да устане као "прави мушкарац"
и успротиви се неправди на овом свету.
Данас.
Одмах.
Пре ручка.

http://forum.krstarica.com/entry.php/13893-Био-је-тих-човек

Poslednja izmena:
hakim bej- Da li si ti,uopste svestan za cim zalis??? Ti zalis za onim vremenom kao na divljem zapadu,kada se sporovi
nisu resavali mirnim putem,preko Suda.Ne.Ti si za ono,neko ti je ucinio nesto,sto TI SMATRAS da nije trebalo.I sta?
Skocis na konja,pusku u ruke,trazi pravdu puskom i sekirom.Zapali mu kucu,jrt ti smatras da je to u redu.Hakime-
plase me tvoji pogledi na zivot.Ti si za povratak tocka Istorije u srednji vek.Ne mogu da verujem,da medju nama i dalje
ima ljudi,koji zagovaraju,da se svi problemi resavaju nasilnim putem-putem prava JACEGA.Mislio sam da smo posle
devedesetih godina,ostavili nasilja iza sebe.Da cemo konacno krenuti putevima civilizacije.Putevima kojima su odavno krenule Svedska,Norveska,Danska,Finska,Australija.Zemlje u kojim je danas najveci zivotni standard i sigurnost za zivot svakog pojedinca.Kad gle vraga.......opet se nadju oni,koji huskaju na nasilje........

Da, tako je, ja sam za vracanje tocka istorije sve do tacke kod koje smo tragicno zalutali.
Kada udjes u pogresnu ulicu i ides napred, to nije napredak. Napredak je vratiti se nazad, koliko god je potrebno, i ispraviti gresku.

Vise je nego ocigledno da "resavanje sporova mirnim putem,preko Suda" odavno ne funkcionise.
Razlog je jednostavan i logican: onaj ko je osnovao sud osnovao ga je sebi.

Nekada je posao suda bio da sudi pravedno.
Zatim je drzava mutirala, pa sudovi vise nisu sudili onako kako je pravedno, nego onako kako je dobro.
Danas je sud metastazirao na korumpiranom drustvu, i danas sudi iskljucivo u sluzbi novca ili vlasti.

Kada je ispred provalija, korak nazad je korak napred. Govnjive motke ce ponovo biti u modi.

A to sto nabrajas zemlje koje imaju nalazista nafte, kao primer civilizacije, jeste skolski primer zamene teza.

Zlo koje je nasiljem doslo do vlasti, istim putem mora sa vlasti otici.
Kao kod pokvarenog piva: uvek izadje bas tamo odakle je uslo u organizam.

Poslednja izmena:

Back