Lamborghini Miura

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.326
Mislim da ne postoji lista najlepsih automobila a da Lamborghini Miura nije na njoj. Po mnogim magazinima, auto sajtovima i tv serijama, Miura je najlepsi automobil ikada napravljen, ili se nalazi u 10 najlepsih. Ja se u potpunosti slazem sa time.

lamborghini-miura-bday-art-6.jpg

Prvi put predstavljen u Zenevi 1966-te godine, Miura je u to vreme najbrzi serijski automobil na svetu sa brzinom od 270 kmh.
Lambirghini automobili kompanija je tada postojala tek 3 godina sa svega par modela.

capa-2.jpg

Miura je bio revolucionarni automobil. Prvi automobil sa srednjim V12 4.0 litarskim motorom i unikatnom sasijom. Dizajnirao ju je Marcelo Gandini za samo cetiri meseca pre sajma u Zenevi. Miura je dobila ime po najpoznatijem biku za koridu iz Spanije u to vreme. Ubrzanje od 6.7 sekundi je smesno za danasnje superautomobile pa i obicne automobile, ali to je ipak bila 1966-ta godina. Ferucio Lamborgini je verovao da se auto nece prodavati, i izjavio je da bi bio srecan ako proda samo 50 primeraka. Frenk Sinatra, Miles Davis, Reza Pahlavi i mnogi drugi koji su posedovali Miuru, su mislili drugacije.

lamborghini-miura-bday-art-3.jpg

Lamborghini je napravio 470 Miura od 1966-69, nakon cega su napravili 370 Miura S, i na kraju 385 Miura SV. Miuru je nasledio jos poznatiji Countach. Tokom 2006-te, Lamborgini je napravio jedan concept Miura model za obelezavanje 40 godina Miure koji se i danas nalazi u Lamborghini muzeju.

lamborghini-miura-bday-art-5.jpg

Kao sto Lamborghini Countach ima svoj poznati film i cuvenu scenu u filmu "Canonball Run", i Miura ima svoj film koji je nazalost manje poznat. Miura se nalazi na pocetku filma "The Italian Job" iz 1969-te godine. Oni sa slabijim srcem ne bi trebalo da gledaju ovaj video do kraja.......

lep na oko, aerodinamika u plusu, potrošnja ne znam?
to su automobili za gledanje a ne za voznju, pa je svejedno kolko trose.
Sto se tice "linije", sa strane super, pozadi super al odnapred, nesto mi ne cuci.........ta oborena svetla, "usta", nekako isuvise spljosten...............
Countach je legenda sto se tice dizajna , iako nije fer a ne pomenuti legendarni Lotus Esprit S ...........
2629_52e4adb3c7b1362_794_529_70.jpg

Sto se tice "linije", sa strane super, pozadi super al odnapred, nesto mi ne cuci.........ta oborena svetla, "usta", nekako isuvise spljosten...............
Countach je legenda sto se tice dizajna , iako nije fer a ne pomenuti legendarni Lotus Esprit S ...........
To zapravo nisu svetla vec staklo koje pokriva svetlo. To se u razlicitim oblicima i dizajnima moglo videti na mnogim kolima iz tog vremen. Ferari je to imao na nekim modelima, Jaguar E type, i drugi. Sto se mene tice ja volim taj dizajn i oblik karoserije, zbog cega mi je Lotus Elite lepsi od Esprita.

Lotus-Elite-front-3-4-1-e1613758198960.jpeg

Svetla na Miuri....

Meni je zapravo Countach lepši, ali to je stvar ukusa. Ono što je činjenica jeste da je Miura izbacila fabriku u orbitu i donela joj slavu koju ima i danas.
Countach jeste legendarni, ali ako bih mogao da biram izmedju Miure i Countacha, uvek bih radije izabrao Miuru. Kao sto si napisao, ukusi su razliciti. Ja licno volim taj oblik i dizajn klasicnih automobila i karoserija pre superautomobila koji je upravo Countach zapoceo. Meni su Miura, De Tomaso, Lotus Elan, Aston Martin DB modeli iz tog vremena, Jaguar E type i drugi, mnogo lepsi od kasnijih dizajna. Isto tako i raniji Ferariji kao 328, 308, 365, 250, 275 su mi lepsi nego bilo koji Ferari koji je napravljen nakon Testarose, Mondiala i GTB iz 80-tih.

Oni koji su vozili Lambordžini kažu da je izuzetno dobar i za vožnju. Lično nisam pa ne mogu da iznesem neko svoje iskustvo.
Ja zapravo jesam vozio Lamborgini Gallardo i Ferrari 430 F1. "Cayoga" trkacka staza nedaleko od Toronta i voznja se zove "Exotic Dream Car Experience". Jedan krug (2km. staza), prvo sa instruktorom i onda 2 kruga ti vozis dok je instruktor pored kao suvozac, naravno. Platio sam za dva kruga za Lamborginijem 300 dolara i dva kruga sa Ferarijem takodje 300 dolara. Mislim, 600 dolara nije mala para, ali rekoh, da probam barem jednom u zivotu. I nije mi bilo zao. Inace, mnogo mi je bilo lakse da vozim Ferari, to priznajem. U krivinama je mnogo laksi.... Imali su u ponudi i Porse 977 ali taj nisam vozio....jos 300 dolara mi je bilo ipak mnogo.

To zapravo nisu svetla vec staklo koje pokriva svetlo. To se u razlicitim oblicima i dizajnima moglo videti na mnogim kolima iz tog vremen. Ferari je to imao na nekim modelima, Jaguar E type, i drugi. Sto se mene tice ja volim taj dizajn i oblik karoserije, zbog cega mi je Lotus Elite lepsi od Esprita.

Pogledajte prilog 1661120

Svetla na Miuri....
razkiciti ukusi i pogledi na dizajn. Neki vole ostre, agresivne linije a neki zaobljene. Ja licno volim ove prve a jedan od primeraka koji me po pitanju dizajna , odusevio, je upravo Countach kao i Vektor W8 sa svojim ostrim linijama, a pogledaj Diablo i Vektor M12 sa zaobljenim linijama.............za mene dosta velika razlika u optickom konceptu.

vector_w8_2a0dbd-1600x1200_crop.jpg

vector-m12-1996-subasta-201852180_8.jpg

640px-Lamborghini_Countach_-_Flickr_-_exfordy_(2).jpg

LamborghiniDiabloSV.jpg

Pogledajte prilog 1660900
hq720.jpg

poprilično su slični )))

Mustanga nisam imao na zidu, ali sam ga vozio, što je još bolje! z:mrgreen:
da ti stavim ključeve od Mustang ecobust 2.3 :kez:
ne bi da se pogrešno razumemo ali ovaj je sada , fino lepo spakovan u garažu , vreme nije za ovakve makine , zadnji pogon , ko šejtan se odmah okrene , ko čigra je i pored silne elektronike
IMG-87870bddfa0f2da83e45779728ad9d25-V.jpg

i ne nije ovo slika na zidu studentske sobe )))

Back