Lambda sonda

tehnicar1

Zainteresovan član
Poruka
300
Poštovani forumaši,

Na puntu II, 2005 godište, imam povećanu potrošnju goriva, i trzanje auta u toku vožnje pri nižim brzinama (prva i druga brzina). Kada sam otišao da mu se uspostavi dijagnoza, rečeno mi je da računar za dijagnostiku pokazuje grešku za lambda sondu, ali ne i koju, s obzirom da auto ima dve (pre i posle katalizatora). Da li postoji način određivanja sonde u otkazu merenjem naponskih, ili nekih drugih (kojih?) vrednosti i na kom mestu se to vrši, pošto ne bih da kupujem obe sonde ako je makar jedna ispravna!?

PS: Na žalost, gde god sam bio, niko nema polovnu ispravnu da testira.

Unapred hvala na savetima!

Moze da se vidi na dijagnostici, samo je pitanje u kom opsegu treba da se krecu parametri. Ja mislim da je kod tebe jedna crkla skroz, pa ne bi trebalo da daje bilo kakav signal. Moja preporuka je da se registrujes na fiat forum, i da tamo dodjes do potrebnih informacija.

Ako ti je motor u Puntu onaj 1,2 sa 60 ks velike su sanse da ti je otisao i komjuter i da cak i sa zamenom lamba sondi neces nista dobiti.
Raspitaj se o kvarovima tog kompjutera pa ces videti sta sve ljudi nisu menjali na kolima i na kraju po zameni kompa rese problem.
Imam drugara koji se tako napatio takodje sa sondama i jednu je zamenio a drugu nije i opet je pokazivala dijagnostika istu gresku. Jednostavno lemovi na kompjuteru popuste i onda sa nadom u jeftinu popravku kojekakvi majstori prckaju i prelemljavaju i to uspe u veoma malom broju slucajeva. Pravo resenje je drugi ispravan kompjuter ili u najgorem nov ali tad se izujes negde oko 700 eura.
Voleo bih i ja da ti je samo sonda otisla ali verovatniji scenario je ovaj sto sam upravo opisao.
Takodje bih voleo da nam opises kako si resio problem.

Ako ti je motor u Puntu onaj 1,2 sa 60 ks velike su sanse da ti je otisao i komjuter i da cak i sa zamenom lamba sondi neces nista dobiti.
Raspitaj se o kvarovima tog kompjutera pa ces videti sta sve ljudi nisu menjali na kolima i na kraju po zameni kompa rese problem.
Imam drugara koji se tako napatio takodje sa sondama i jednu je zamenio a drugu nije i opet je pokazivala dijagnostika istu gresku. Jednostavno lemovi na kompjuteru popuste i onda sa nadom u jeftinu popravku kojekakvi majstori prckaju i prelemljavaju i to uspe u veoma malom broju slucajeva. Pravo resenje je drugi ispravan kompjuter ili u najgorem nov ali tad se izujes negde oko 700 eura.
Voleo bih i ja da ti je samo sonda otisla ali verovatniji scenario je ovaj sto sam upravo opisao.
Takodje bih voleo da nam opises kako si resio problem.

Daj Bože da nije računar, u tom slučaju auto će biti suspendovan nekoliko meseci. Videćemo još, sad sam u fazi prikupljanja i obrade informacija, ne bih da se zalećem ni u šta.

Back