Laktulose sirup za decu

niksuzana

Početnik
Poruka
32
Moje dete ima cetiri i po godine. Ima strah od kakanja od druge godine zivota. Sve ovo vreme smo se mucili i mi i ona. Pokusavali smo da je oslobodimo na razne nacine, pricajuci, nagradjivajuci je kad se iskaki, ali efekta nikakvog. Ona po 5 dana sedi na trosedu i stiska tolikom snagom da se sve preznoji. Ne igra se, ne ustaje, samo sedi i stiska. Kad smo u parku ona sedne na klupi i stiska. Normalno nikako ne mozemo da funkcionisemo, nervozna ona, nervozni mi.

A inace sto se ishrane tice to je ok. Ona uvek ruca samo kuvano, jede voce. Strogo vodim racuna o tome kako se hrani. Problem je psihicki. Sad smo uveli sirup laktulose po preporuci dr. I efekta ima, bas je protera i ona se oslobodila i kakala sama. Postepeno sam pocela da smanjujem dozu da bih ga ukinula. A inace pila ga je mesec dana. Medjutim, kako sam ukinula sirup ista prica. Ne znam sta sada da radim, da li je mesec dana dug period jer kazu da refleks za nagon moze da oslabi nakon duze upotrebe sirupa? Misljenja lekara su podeljena, pa zelim da cujem misljenje jos nekog.

Unapred hvala!

Да, могуће је да дође до слабљења нагона. То важи и за терапије за одрасле кад је у питању затвор.
Правите паузе у давању сирупа, а у међувремену покушајте са влакнастом исхраном- боранија, тиквице, карфиол, јабуке, купус, сирова шаргарепа....а редуцирајте јој месо, сир, посебно бели шећер.
Наравно, кад кажем да редуцирате сир и месо не мислим да га избаците. :)

Има један добар рецепт, а и здраво је и за нас одрасле: самељите корн флекс са ланеним семеном, убаците онај какао за колаче (значи чист, без шећера), додајте јогурт и мед да засладите- то је одлично за пробаву. Довољна је једна шољица дневно.
Пробајте и то. ;)

А шта каже психолог или дечији психијатар?

Sto se tice ishrane sve to jede. Meso jede otprilike dva puta nedeljno, ostalo se sve zasniva na povcu i vocu. Slatkis samo po nekad, nema tu naviku da jede slatkise i grickalice. Upotrebljavamo med kao zasladjivac. Ali nije ishrana problem, njoj stolica po strukturi nije tvrda, ali je nagomilana i to je boli jer joj ona po 5. dana neda da izadje. Sve joj je od straha. Psiholog kaze da je ignorisemo i ne pridajemo znacaj tome. Jer pokazivajuci brigu i emociji povodom toga njoj samo produbljujemo problem. Ali i to smo probali, nista nije pomoglo sem ovog sirupa.
U svakom slucaju hvala na savetu. Probacu sa ovim receptom. Da li neko moze da mi kaze da li je mesec dana koriscenja sirupa dugo, ili pak koliko dugo mogu da ga koristim, a da ne dodje do stetnih posledica? Mozda joj treba vise vremene da shvati da nece da je boli ako redovno kaki.

Kupi ovsene mekinje,imas dve varijante:
U vrijucu vodu sipaj mekinje,kratko prokuvaj(kao griz,ali dosta je par minuta).Moze se zasladiti medom,dodati voce...
Na malo vruceg ulja bukvalno 15ak sec.proprzi mekinje,onda dodaj vodu i kuvaj minut-dva.Ja posolim mesavinom pecenog susama i morske soli.Ukusno je veoma.Deca vole da dodaju kasicicu pavlake...
Ne moze se mnogo pojesti,brzo zasiti!

Back