Lako je biti zdrav

e super da si ovako detaljno opisao..
Кад сам 1/2 љаксе.
imam utisak da je porastao broj vegetarijanaca :lol:
Ипак немој заборавити на оне кравље/козје сиреве од наранџастог млека, то је специјалитет који сам поменуо у ненегативном смислу више зато да скренем пажњу како исхрана утиче на животиње.
Мада сиреви нису проблем за вегетаријанце, али вегани....:sad2:

Кад сам 1/2 љаксе.Ипак немој заборавити на оне кравље/козје сиреве од наранџастог млека, то је специјалитет који сам поменуо у ненегативном смислу више зато да скренем пажњу како исхрана утиче на животиње.
Мада сиреви нису проблем за вегетаријанце, али вегани....:sad2:

E nesto ti ne verujem da postoji zuckasto mleko ( aj sa narandzastim si ga i sam precerao, ali to znas).

Inace te takozvane ekoloske krave daju 10 litra mleka manje od ovih koje se hrane i silazom i jos kojecime.
To mleko je skuplje, ali je i obelezeno kao ekolosko.

Kod sira i bojom sira ima veze vreme skladistenja, sto je stariji to je zutiji, a u ove narandzaste valjda stavljaju neke farbe
( ja ih ne volim i ne jedem).

Vegani ne jedu sir, ni jaja, valjda ni mleko ne piju. Verovatno samo neko od soje.

Pomenuo si semenke odbundeva i hladno cedjeno ulje.

To je za mene vrh zdrave hrane:heart:

E nesto ti ne verujem da postoji zuckasto mleko ( aj sa narandzastim si ga i sam precerao, ali to znas).
Постоји.
Лично нисам га видео(наравно да није дречеће наранџасто, ради се о нијанси), али нашао сам у књижици,,Голосемена и мускатна тиква" коју сам прелистао на пољопривредном сајму у НС, а постоји и чланак у часопису ,,Добро Јутро" на који сам претплаћен.
Inace te takozvane ekoloske krave daju 10 litra mleka manje od ovih koje se hrane i silazom i jos kojecime.
To mleko je skuplje, ali je i obelezeno kao ekolosko.

Kod sira i bojom sira ima veze vreme skladistenja, sto je stariji to je zutiji, a u ove narandzaste valjda stavljaju neke farbe
( ja ih ne volim i ne jedem).

Vegani ne jedu sir, ni jaja, valjda ni mleko ne piju. Verovatno samo neko od soje.

Pomenuo si semenke odbundeva i hladno cedjeno ulje.

To je za mene vrh zdrave hrane:heart:

pa ono kad se malo bolje razmisli beta karoten daje zuckastu boju..
retriverima zuti dlaka ako jedu previse sargarepe..bebe koje se hrane sargarepom dobijaju blago preplanuli ten, pa sto onda ne bi i krave davale fantu :lol:
verujem da je moguce jer su to sve prirodno bojene namirnice..nema gde boja da nestane..mora negde da se pojavi..:aha:

Неће бебе равномерно ''понаранџастити'' од каротена из мркве. ;)
Напротив, боја се концентрише у предео око уста, изгледају као мусаве. :lol:

Постоји.
Лично нисам га видео(наравно да није дречеће наранџасто, ради се о нијанси), али нашао сам у књижици,,Голосемена и мускатна тиква" коју сам прелистао на пољопривредном сајму у НС, а постоји и чланак у часопису ,,Добро Јутро" на који сам претплаћен.

To bi ipak bilo jako skupoceno i neplativo ako bi se krave hranile semenkama iz bundeve.

To bi ipak bilo jako skupoceno i neplativo ako bi se krave hranile semenkama iz bundeve.
Ама семенке се користе у људској исхрани за продају и уље, а месо тикве иде у клопу за краве.
Додуше некад се користи и у људској исхрани као и свака бундева, али ко ће појести толику количину тикава са десетина хиљада хектара?

pa dobro..preplanule oko ustiju :mrgreen:
Сећам се да сам читао како су почетком 80их неки фанатици у погледу исхране прецењујући утицај бета каротена јели шаргарепе у таквим количинама да им се збиља мењала боја коже, али не око уста, већ на ногама, углавном на листовима.
Можда због гравитације(дуже се задржава крв доле), они залисци у крвним судовима ногу што су тамо да потпомогну враћање крви горе ка грудном кошу...?!?:think:

Сећам се да сам читао како су почетком 80их неки фанатици у погледу исхране прецењујући утицај бета каротена јели шаргарепе у таквим количинама да им се збиља мењала боја коже, али не око уста, већ на ногама, углавном на листовима.
Можда због гравитације(дуже се задржава крв доле), они залисци у крвним судовима ногу што су тамо да потпомогну враћање крви горе ка грудном кошу...?!?:think:

Ma ovde zene uzimaju tablete betakarotina da bi dobile braon boju i da ne moraju u solarijum, Medjutim koza ispadne zuckasta, u pravcu narandzaste.

Ама семенке се користе у људској исхрани за продају и уље, а месо тикве иде у клопу за краве.
Додуше некад се користи и у људској исхрани као и свака бундева, али ко ће појести толику количину тикава са десетина хиљада хектара?

A bre, pa u moje vreme se tikve davale svinjama, ali ajde, ja i nisam iz kraja gde su se krave gajile. Samo ovce i svinje.

A bre, pa u moje vreme se tikve davale svinjama, ali ajde, ja i nisam iz kraja gde su se krave gajile. Samo ovce i svinje.
Не сумњам да дају и свињама, али свиње се не музу у сврху производње млека, а ово са кравама(и козама) је управо и занимљиво због промене боје млека.
Иначе је та голосемена тиква производ случајне мутације ту око 80. године прошлог века, слично као и кукуруз шећерац, само је он мутирао тамо негде у првој половини 19. века.

moja baba je tvrdila da postoje bundeve za ljudsku ishranu i tikve za stocnu..
i nesto od ova dva imalo je semenke koje nisu bile za ljudsku ishranu jer su tvrdili da se od toga dobija struma..
e sad sta je mit, a sta nije..

i nesto od ova dva imalo je semenke koje nisu bile za ljudsku ishranu jer su tvrdili da se od toga dobija struma..
Струма је гуша претпоствљам, тј гушавост.
Није, гушавост је везана за мањак јода у води и земљишту, углавном у делу Баната и југозападу Србије, према српско, ЦГ, БиХ тромеђи.
Зато се со јодира, мада морска нерафинисана со има довољно јода сама по себи.
Иначе заиста постоје тикве које нису за људску исхрану, тј семенке из њих и узете у већим количинама(е сад стварно не знам шта је ,већа количина", само се сећам тог еуфемизма)изазивају крварење у танком цреву и нервно растројство.

pa naravno oko usta kad se umazu na sta bi licilo da npr. od spanaca pozelenimo:D
ne moze koza iznutra poprimiti boju od karotena iz sargarepe:rtfm:

Još dalje, hm. Odem ti ja tako cepelinom na KilimanĐaro u potrazi za seljakom koji ne prska povrće i voće, kad ono, na Kilimandžaru teško šta da uspeva :D :D :D I tako, vratim se, pogledam u novčanik i shvatim da sam za te pare mogao da zakupim deo zemljišta u nekom parku u centru grada i uzgajam sve što mi treba. Al sad je kasno. Uzmem telefon, pozovem Cicu i naručim deset banjalučkih ćevapa proizvedenih od ORGANSKI uzgajanih svinja. Cica mi se kune da svinje nisu prskane ove sezone. Ćevapi su sa lukom, zna se. :D

neki tako otisli na pusto ostrvo da se zdravo hrane pa svi pocrkali:sad2: ...bacali tamo nuklearne bombe sad valjda te probe rade pod zemljom

Da postojale su nekada bele i zute tikve. Ove bele su bile slatke, pravila se i pita od bundeve ( pravi se i dan danas,) i pekle su se
u rerni ( zimi, zajedno sa jabukama i dunjama). Danas ima raznih "sorti", ima i neka japanska " hokaido", narandzasta je i spolja i iznutra,
od nje se pravi cuvena krem corba, ali i razni drugi specijaliteti.

Back