Лако је бити уметник

Лако је бити уметник у јесен. Кад се околина зашарени, а сваки лист нуди другу нијансу лепе. Кад небо испресецају јата ужурбаних птица. Кад ситна киша свира сонате на олуку. Лако је...

Опет, лако је бити уметник и зими. Кад се непрегледна бела поља обуку у чисто, бело рухо. Кад усамљени траг преко поља пише причу, разумљиву само оном ко га је ту оставио. Дим из оџака плеше на ветру, а ветар хуче и завија читав ораторијум. Лако је...

Још је лакше бити уметник у пролеће. Кад сунце топлим зраком огреје озебло срце. Кад све цвета и мирише. Кад бистри потоци у недоглед рецитују исту песму, научену наизуст. Кад исте птице поново ишарају небо. Лако је...

Лако је бити уметник и лети. Кад се по пољима простру шарени ћилими. Кад се најплавље плаво небо испуни паперјастим облацима, којима је тешко одредити облик. Да ли срце или анђео? Да ли пламен или суза?
Кад изненадна олуја добује симфонију по крову, а удар грома поцепа ваздух...

Лако је, јер уметничко дело већ постоји. Само треба знати видети га.

Зар уметник није посматрач?

Уметност је суперлатив речи умеће, умење.
Према томе уметник је неко ко на врхунски начин изводи неку радњу.

Врхунски слика, свира, вози аутобус или кува пасуљ - углавном ради то на врх начин.

Реч уметник почиње речју ум,
закључујем на основу нашег савршеног језика
да само ум ствара уметност.

Разум разликује ум од неума, уметност од неуметности.

Vrhunski vozač autobusa nije umetnik,
već šofer, majstor ili pak jednostavno vozač...

Сад ће чика да ти објасни, па и ти да знаш.
Свиђа ми се што питаш, дискутујеш, твој мозак је спреман да учи !

Било која радња може бити уметничка,
односно изведена са врхунским умећем !

И сад се питамо,
па зашто онда само књижевност, музику, сликарство и још пар делатности зовемо уметничке !?

Зато што вожња трамваја не мора бити врхунска - довољно је да нас превезе макар се тумбали у возилу !
Пасуљ не мора бити врхунски скуван и припремљен - важно је да се заситимо.
Зид не мора да буде апсолутно раван - важно је да није витопера и да нас штити од зиме.

Али виолина мора бити врхунски свирана - јер другачије нема смисла !
Књига мора бити уметнички писана - кога је брига за безвезну литературу, кад на свету већ има милионе феноменалних романа, путописа ..?
Слика мора бити цртана тако да каже више од фотографије, чак не више већ нешто другачије, да осветли невидљиво ...

Сад размисли.
Не жури са коментарима !
На циљу си !!!

И сад се питамо,
па зашто онда само књижевност, музику, сликарство и још пар делатности зовемо уметничке !?

Зато што вожња трамваја не мора бити врхунска - довољно је да нас превезе макар се тумбали у возилу !
Зид не мора да буде апсолутно раван - важно је да није витопера и да нас штити од зиме.

Књига мора бити уметнички писана - кога је брига за безвезну литературу, кад на свету већ има милионе феноменалних романа, путописа ..?
Слика мора бити цртана тако да каже више од фотографије, чак не више већ нешто другачије, да осветли невидљиво ...

Сад размисли.
Не жури са коментарима !
На циљу си !!!
Филозофираш, али ајде. Могу ствари да се прикажу и доста једноставније. Уосталом, зар уметник не може да буде и врхунски посматрач који уме да пренесе своју импресију, да ли на папир, или на платно, или како год..?
Или, једноставно, хоћеш да кажеш да ти се не свиђа написано?!

И сад се питамо,

Сад размисли.
Не жури са коментарима !
На циљу си !!!
Čiko, čiko, jel sav ovaj leba tvoj?

Филозофираш, али ајде. Могу ствари да се прикажу и доста једноставније. Уосталом, зар уметник не може да буде и врхунски посматрач који уме да пренесе своју импресију, да ли на папир, или на платно, или како год..?
Или, једноставно, хоћеш да кажеш да ти се не свиђа написано?!
Gospodin želi da ti kaže

Филозофираш, али ајде.

Тачно, дубоко промишљам - ја не умем другачије !

Могу ствари да се прикажу и доста једноставније. Уосталом, зар уметник не може да буде и врхунски посматрач који уме да пренесе своју импресију, да ли на папир, или на платно, или како год..?
...

Ниси ти написао:
"Видевши сву ову лепоту неки уметник би то пренео у своје дело"
мада си сад видим, то хтео да кажеш.

Poslednja izmena:
Čiko, čiko, jel sav ovaj leba tvoj?

Све сам то сам смислио, нигде нисам читао о томе на тај начин.
Мада Врабац је у једном у праву:
Треба умети и моћи препознати лепоту или неки други квалитет када наиђеш на њега.

Хоћу да кажем, има пуно паметних ствари које сам препознао као такве
и просвојио их као да сам их ја измислио.

Back