La Muralla Roja (Crveni Zid) i španski arhitekta Ricardo Bofilli

White Guar

Primećen član
Poruka
962
Nedavno sam otkrio ovaj (po meni) fantastičan, prelepo dizajnirani postmoderni kompleks apartmana nazvan Crveni Zid u španskom gradiću Manzanera. Izgradnja započeta 1968. a završena 1973. Slabo se razumem u arhitekturu, pa ću citirati sa neta u svom slobodnom prevodu.
Dizajn reflektuje severnoafričke kazbe i arapsko-mediteranske arhitektonske stilove, uz dodatak tradicionalnih elemenata poput plaze (dvorišta), stepeništa i mostova koji spajaju sve apartmane. Na prvom spratu nalaze se dve radnje, sauna i restoran. Na krovu su solarijum i bazen. Ukupno 50 apartmana razliitih stilova i veličina, od manjih studija sa oko 60 kvadrata do trosobnih apartmana od 120 kvadrata. Prelepo.

Mene, opet, privlači taj nadrealni izgled koji me podseća na snove, istoriju ali i budućnost, sve nekako objedinjeno i zapetljano. Toliko sam često stvarao u svojoj mašti ovakve reljefe i dizajne. Toliko volim ovaj stil a praktično tradicionalista sam i sa hroničnom fobijom od svega postmodernog. Dok nisam video ovo.

fd4a3b977b690c4fcf53c2ce8f065224.jpg

ricardo-bofill-la-muralla-roja-red-wall-photography-sebastian-weiss_dezeen_2364_col_16-2048x1363.jpg

ricardo-bofill-la-muralla-roja-red-wall-photography-sebastian-weiss_dezeen_2364_sq_0-852x852.jpg

Back