KX-KX

DukeofSerbia:
Да ли си знао да Отомани нису носили оклоп?

Да помогнем... У питању су жичене кошуље, а сложићеш се да то није исто.

Te kosulje se zovu pancir-kosulje. Moze ih probiti strela, koplje, mac ali ne moze se poseci vojnik koji ih nosi udarcem maca ali moze da dodje do preloma kostiju.
Takve kosulje su koristili i srpski ali i drugi ratnici ali su imali i stit.
Na prethodnoj slici svi osim strelca imaju pancir-kosulje.

Панцир је стара српска реч... која је дошла из немачког.

Иначе, КЛазар у потпуности си у прави. Осим што их не може пробити баш свака стрела.

Nego, Duke, nisi mi odgovorio iz koje knjige vadis slike na kojima su Bugari ridjokosi a strele u tobolcu stoje naopako? Dobro, to je greska ilustratora, ali ta greska nije smela da ode u stampu!

DukeofSerbia:
У питању су жичене кошуље, а сложићеш се да то није исто.

Koliko se ja razumem u srednjevekovna oruzja, zicana kosulja se zove verižnjača verižnica ili verižni oklop (eng. chainmail), tako da nam ne trebaju nikakve "pancir-košulje" ili "žičane košulje"... A reč pancir ima veze sa srpskim koliko i reč šlem...

Medjutim, ako cemo bas da razgovaramo o srpskim nazivina za ratnu opremu mogu Vam reci da ih nema mnogo i da je vecina istoh stranog, tj. germanskog porekla! To mnogo govori o ratnoj "industriji tog vremena", opremljenosti vojske i stranim uticajima...

Mislio sam na savremeni prihvaceni naziv.
Cini mi se da sam "pancir-kosulja" procitao ispod eksponata upravo takve kosulje u vojnom muzeju na kalemekdanu.

Чињеница је да се користе оба назива, тако да си и ти Вилколак у праву. Ал' погледаћу на шта се тачно користи термин верижни, јер се и он спомиње.

Стреле су, чињеница, наопако, али на неким другим сликама су ок. Погледај спахију. Код њега су стреле исликане правилно.

Wilkołak:
Savremeni prihvaceni naziv?

U nazivu pancir-kosulja nema ni traga od srpskog jezika! Veriznjaca, veriznica ili verizni oklop je srpski naziv.

Ja taj naziv nisam izmislio. Procitao sam tako i cuo na drugim mestima od drugih ljudi.
I mnogo je cesci nego verizni oklop, i ako nije srpski jednostavno izraz pancir se koristi kao i milion drugih reci npr. kompjuter.

Mislim da nas je najvise unazadilo stvaranje Jugoslavije. Da smo prihvatili sta nam se nudilo Londonskim Ugovorom 1915. Danas bi nas bilo jedno 2-3 puta vise, Komunizam nikada ne bi zazivio kod Srba. Bili bi pobozna i slozna nacija, kao Grci i naravno bili bi daleko bogatiji.

Zar nas nije unazadilo Kosovo ? 1492.g. današnja Španija se oslobodi sedmovekovnog a mi nešto pre padosmo u petovekovno ropstvo? Dok se mračni srednji vek primicao kraju i nastajalo budjenje i renesansa u ostatku Evrope, mi u mrak?

Неее, то није тачно. Тад је пала Гранада, последње упориште Мориска, који су били сведени већ давно пре тога на смешно-тужну чињеницу (да помогнем, били су вазал Кастиље). После слома Алмохада (битка код Las Navas de Tolosa, 1212.), Хришћани само напредују (Португал, Кастиља и Арагон).

Свако упоређивање Балкана и Иберије је бесмислено.

Још да додам да кад су Арапи уништили Визиготе у Иберији, нису никада освојили полуострво до краја.

" ...Hauzer iznosi osobenosti polažaja viteštva u Španiji: "Novi kult viteštva nije nigde dostigao toliku jačinu kao u Španiji gde su se tokom sedamstogodišnje borbe protiv Arabljana pravila vernosti i časti...i gde su se zavojevački ratovi protiv Italije, pobede nad Francuskom i eksploatacija bogatstva Amerike..."

"Vitez ratnik čija uloga je bila izvanredno značajna u viševekovnoj borbi za oslobadjanje hrišćanskih teritorija od mavarske vlasti, od 1492.g.kada je ta borba najzad okončana i Mavari konačno proterani u Severnu Ameriku,gubi svoju društvenu važnost."
Dr. Ljiljana Pavlović - Samurović

Pravo da ti kažem ne znam da li je besmisleno porediti našu i špansku prošlost. Meni je značajna činjenica da se jedan deo Evrope oslobodio a mi potpali pod tudju vlast.
E sad, da li su ovi navodi tačni ili ne...hm.
Verujem ja i tebi, a možda bi neko mogao otvoriti novu temu i na ovu temu ?
Pozz

Bi2:
" ...Hauzer iznosi osobenosti polažaja viteštva u Španiji: "Novi kult viteštva nije nigde dostigao toliku jačinu kao u Španiji gde su se tokom sedamstogodišnje borbe protiv Arabljana pravila vernosti i časti...i gde su se zavojevački ratovi protiv Italije, pobede nad Francuskom i eksploatacija bogatstva Amerike..."

"Vitez ratnik čija uloga je bila izvanredno značajna u viševekovnoj borbi za oslobadjanje hrišćanskih teritorija od mavarske vlasti, od 1492.g.kada je ta borba najzad okončana i Mavari konačno proterani u Severnu Ameriku,gubi svoju društvenu važnost."
Dr. Ljiljana Pavlović - Samurović

Pravo da ti kažem ne znam da li je besmisleno porediti našu i špansku prošlost. Meni je značajna činjenica da se jedan deo Evrope oslobodio a mi potpali pod tudju vlast.
E sad, da li su ovi navodi tačni ili ne...hm.
Verujem ja i tebi, a možda bi neko mogao otvoriti novu temu i na ovu temu ?
Pozz

Потамнио сам оно што је проблематично.

Арабљани... Како да не? Нисам знао да су афрички црнци муслимани Арапи, а да не спомињем да су Алморавиди и Алмохади били Бербери, а не Арапи. Било је Арапа, али су они били у првом таласу када су пали Визиготи.

Мавари су протерани у Сверну Африку, а не Америку, што, претпостављам да си погрешно прекуцала.

DukeofSerbia:
Потамнио сам оно што је проблематично.

Арабљани... Како да не? Нисам знао да су афрички црнци муслимани Арапи, а да не спомињем да су Алморавиди и Алмохади били Бербери, а не Арапи. Било је Арапа, али су они били у првом таласу када су пали Визиготи.

Мавари су протерани у Сверну Африку, а не Америку, што, претпостављам да си погрешно прекуцала.

A ne, dragi moj ! Ni slučajno nisam pogrešno prekucala.Tako piše. Žao mi je što nemam skener.. :sad:

Ajd, otvori novu temu na ovu temu. ( Namerno neću reći topic ).
Kako dosta znaš o tome, ajd molim te. Zanimljivo je.

UofC:
Mislim da nas je najvise unazadilo stvaranje Jugoslavije. Da smo prihvatili sta nam se nudilo Londonskim Ugovorom 1915. Danas bi nas bilo jedno 2-3 puta vise, Komunizam nikada ne bi zazivio kod Srba. Bili bi pobozna i slozna nacija, kao Grci i naravno bili bi daleko bogatiji.
:roll: gde cesh poboznije od danas...

a slozni bi bili... NEKNJA!!! 8)

trebali smo mi u trojnu monarhiju...
1915 je uveliko trajao rat za unishtenje Austrougarske, a shto bi francuzi rekli, "mozemo da ratuje do poslednjeg srbina"...

Bi2:
A ne, dragi moj ! Ni slučajno nisam pogrešno prekucala.Tako piše. Žao mi je što nemam skener.. :sad:

Ajd, otvori novu temu na ovu temu. ( Namerno neću reći topic ).
Kako dosta znaš o tome, ajd molim te. Zanimljivo je.

Колумбо је ишао на Запад да би нашао пут до Индије (зато се Кариби и зову Западна Индија), и да би се укинуо монопол муслимана на трговину зачинима на једној страни и Венеције и донекле Ђенове на другој. Чист интерес.

Претпоставка да је он превозио Маваре је научна фантастика. Па колике је он морао да има бродове да превезе толики број људи - Титаник?!

А Мавари (Морисци после) су још дуго живели у Гранади, Мурсији, и Валенсији, док их касније шпански краљеви нису протерали (мислим Филип IV) и то два или три пута (не знам из главе тачно).

А Изебела и Фернинад нису били краљеви Шпаније, већ Кастиље и Арагоне. Тек је Карло II (у Св. Р. Империји као V) постао владар уједињене Шпаније.

Pa,Vojvodo, nemam pojma da l pomenuta gdja. naučno fantazira, al da piše da su proterani 1492.u Severnu Ameriku, piše. Sad, pešice tamo nisu išli, sigurno. A, da li su to fantazije ili nisu..?
Za ovo drugo, idem sad da pretrčim malo...

Мора да је штампарска грешка! После су били протерани, али у Северну Африку, где су сви поубијани или помрли од глади.

Back