Kviz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima. Dugo me nije bilo na krstarici, ali reko' da se ubacimm najpre ovde. Moram kao istoricar reci da je pomenuti verski razlog pogubljenja Tomasa Mora samo delimicno tacan. Naime, Mor je odbio da prizna dekret po kojem bi svako dete Ane Bolen, druge Henrijeve zene, bilo naslednik krune. Pored toga, odbio je da prizna Henrija za vrhovnog svetovnog i duhovnog vladara, medjutim, proucavajuci Henrijevu licnost, lako je primetiti da je mnogo vise paznje posvecivao privatnom zivotu nego poslu, tako da je prvi razlog bitniji.

А што је замрла ова тема?
Ево, бићу слободна да поставим питање.
Како се звао отац, а како син Карла Великог?

Mislim da je sin Karla Velikog Ludvig Pobozni, pa je on imao ona tri sina koja su podelili carstvo na Francusku, Italiju i Nemacku, tj. uspostavili granice kakve ( priblizno ) i danas postoje. Oton je posle 150-ak godina tek vladao, bio prvi car Svetog rimskog carstva. :)

Po vikinskom plemenu Rus, koje je otislo na istok i nastanilo se negde kog Novgoroda ili tako nesto...Valjda su pripadali Varjazima, a Varjazi Vikinzima, to vec ne znam. ;)

Koji polis je u prvoj polovini 4. veka pre n. e. napao Spartu i unistio njenu hegemoniju, inace izvrsio prvi upad na njenu teritoriju jos od vremena dorske seobe?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back