Kviz: Srpski jezik i knjizevnost

Støffän Lingua

Aktivan član
Poruka
1.284
Kao veliki ljubitelj ovog predmeta koji izucavam kroz svoje skolovanje,otvaram ovu kviz-temu o njemu. ;)
Ova igra funkcionise kao niz pitanja: ja postavim sada 2 pitanja(jedno iz jezika,drugo iz knjizevnosti),a neko sledeci odgovori; ja potvrdim da je odgovor tacan i postavim naredna pitanja,ili dopustim da ih postavi neko drugi. ;)
Tako sve u krug. :D
Negujmo nas jezik i razvijajmo ga stvaranjem i proucavanjem knjizevnosti.Pokazimo da je ovaj predmet najbitniji u skolovanju svakog srpskog deteta.S pravom smatram da je 'srpski jezik i knjizevnost' najvazniji. :)
1. pitanje (jezik):
Kojoj grupi slovenskih jezika pripada srpski jezik?
2. pitanje (knjizevnost):
Kako se zove najpoznatiji sumerski ep, jedno od najvrednijih dela statrog veka?
:ok:

@ Stevee
Nemas pojma koliko mi je zao sto se ne slazes... -.-
Nije mi ni jasno sta radis u ovoj temi,jer nisi bas relevantan za ovaj predmet. ;)
Uzgred,tacna su oba odgovora.
2. pitanje (jezik):
Koje narecje i koji izgovori su usli u osnovnicu srpskog knjizevnog jezika?
Kojoj grupi umetnosti pripada knjizevnost?
a) vremenskoj
b) prostornoj
c) vremensko-prostornoj?

2. pitanje (jezik):
Koje narecje i koji izgovori su usli u osnovnicu srpskog knjizevnog jezika?
Kojoj grupi umetnosti pripada knjizevnost?
a) vremenskoj
b) prostornoj
c) vremensko-prostornoj?

1. Štokavsko narečje ekavskog i ijekavskog izgovora.
2. Književnost je vremensko-prostorna umetnost, odnosno ostvaruje se u vremenu i prostoru. :)

@ Ivana
Koliko ja znam i koliko sam posle uspeo da pretrazim po internetu,knjizevnost spada u vremenske umetnosti.Mislim da odgovor nije tacan,ali nisam siguran. ;)
Svejedno,idemo dalje.:)
3. pitanje (jezik):
Kojem dijalekatskom podrucju pripada Kragujevac?
3. pitanje (knjizevnost):
Sta predstavlja sinkretizam u umetnosti?

@ Ivana
Koliko ja znam i koliko sam posle uspeo da pretrazim po internetu,knjizevnost spada u vremenske umetnosti.Mislim da odgovor nije tacan,ali nisam siguran. ;)
Svejedno,idemo dalje.:)
3. pitanje (jezik):
Kojem dijalekatskom podrucju pripada Kragujevac?
3. pitanje (knjizevnost):
Sta predstavlja sinkretizam u umetnosti?

Mi smo učili da je književnost vremensko-prostorna umetnost. :confused:
Sad sam proverila u knjizi Srpski jezik i književnost i tamo piše isto!

a) Kosovsko-resavskom
b) Sinkretizam je ujedinjenje, spajanje svih umetnosti. U književnosti znači sjedinjavanje reči.

Mogu li pitanja iz gramatike? Tako bi ova tema dosta pomogla svima onima koji se spremaju za takmičenje iz srpskog. To je moj predlog. :)

Kao veliki ljubitelj ovog predmeta koji izucavam kroz svoje skolovanje,otvaram ovu kviz-temu o njemu. ;)
Ova igra funkcionise kao niz pitanja: ja postavim sada 2 pitanja(jedno iz jezika,drugo iz knjizevnosti),a neko sledeci odgovori; ja potvrdim da je odgovor tacan i postavim naredna pitanja,ili dopustim da ih postavi neko drugi. ;)
Tako sve u krug. :D
Negujmo nas jezik i razvijajmo ga stvaranjem i proucavanjem knjizevnosti.Pokazimo da je ovaj predmet najbitniji u skolovanju svakog srpskog deteta.S pravom smatram da je 'srpski jezik i knjizevnost' najvazniji. :)
1. pitanje (jezik):
Kojoj grupi slovenskih jezika pripada srpski jezik?
Kako se zove najpoznatiji sumerski ep, jedno od najvrednijih dela statrog veka?
:ok:

Au brate, tebi mora da predaje Aleksandra Kuzmic, cim si ovoliko zaludjen!

Back